Ελεύθεροι αφέθηκαν ο Επίσκοπος Ιωαννίκιος και οι κληρικοί

Επίσκοπος Νίκτσιτς Ιωαννίκιος μετά την απελευθέρωσή του: «Θέλουμε την ελευθερία της θρησκείας, θέλουμε την τάξη στο κράτος, θέλουμε το σεβασμό του Συντάγματος και του νόμου»
Ελεύθερος αφέθηκε μετά από 72 ώρες κράτησης ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Βουβίμλιε και Νίκσιτς κ. Ιωαννίκιος, καθώς και οι ιερείς που είχαν συλληφθεί από τις αρχές του Μαυροβουνίου, μετά τη λιτανεία που πραγματοποιήθηκε στη πόλη Νίκσιτς για τον εορτασμό του Αγίου Βασιλείου του Όστρογκ.
Ο Ιεράρχης και οι κληρικοί συνελήφθησαν με την αιτιολογία ότι παραβίασαν τα υγειονομικά μέτρα που ισχύουν για την πανδημία του κορωνοϊου. Η κίνηση αυτή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, τόσο στο Μαυροβούνιο όσο και στη Σερβία, καθώς μέσα από αυτή τη διαδικασία στοχοποιήθηκε για ακόμη μια φορά η Εκκλησία στο Μαυροβούνιο.
«Πρώτα απ ‘όλα, σας ευχαριστώ για την υποστήριξη και την αγάπη σας. Η υποστήριξή σας είναι μια έκφραση αγάπης για την Εκκλησία και μια λογική, φυσική συνέχεια του αγώνα για την υπεράσπιση των αγίων «, είπε, ο Επίσκοπος, στο συγκεντρωμένο πλήθος που όλες αυτές τις μέρες βρισκόταν στο πλευρό του. 



Αναφερόμενος που οδήγησαν στη σύλληψή του, τόνισε:

«Όταν είδαμε τους συγκεντρωμένους ανθρώπους μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Βασιλείου σε συνεννόηση με τον Μητροπολίτη Αμφιλοχίο και τον κλήρο, βρήκαμε την καλύτερη λύση, για να πραγματοποιήσουμε μια λιτανευτική πομπή προσευχής. Δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε τους πιστούς εκτεθειμένους σε κανέναν κίνδυνο, γι’ αυτό λάβαμε την καλύτερη δυνατή λύση.»
Ο Επίσκοπος τόνισε ότι, χάρη στους πιστούς, οι οποίοι μαρτυρούν την αγάπη τους για τον Άγιο Βασίλειο, μετά τη λιτανεία, αποχώρησαν και τα προβλήματα προέκυψαν μόνο όταν παρενέβη η κυβέρνηση, τονίζοντας την αξιοπρεπή στάση των αστυνομικών αρχών κατά τη διάρκεια της κράτησης του. «Συμπεριφέρθηκαν επαγγελματικά και ανθρώπινα», υπογράμμισε. 
«Θέλουμε την ελευθερία της θρησκείας, θέλουμε την τάξη στο κράτος, θέλουμε το σεβασμό του Συντάγματος και του νόμου», δήλωσε ο Επίσκοπος, προσθέτοντας ότι όλα τα μέτρα που εγκρίθηκαν δεν ήταν σύμφωνα με το Σύνταγμα του Μαυροβουνίου. «Θα αγωνιστούμε για την ελευθερία της θρησκείας και για την τιμή κάθε ανθρώπου και για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, για την τιμή και το πρόσωπο κάθε πολίτη, ατόμου, ανεξάρτητα από το ποιος είναι και σε ποιο κόμμα ανήκει. Όλοι χρειαζόμαστε ελευθερία και χρειαζόμαστε τάξη στη χώρα μας», κατέληξε, κάτω από τις επευφημίες των συγκεντρωμένων πιστών.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top