ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ ''ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ'': Γιὰ νὰ προλάβουμε τὰ περὶ ἀντικατάστασης τῆς λαβίδος μὲ τὸν παλαιὸ τρόπο μετάδοσης τῆς Θ. Μεταλήψεως, συμβουλεύουμε ἀπὸ τώρα νὰ μὴν τὸ κάνουν, διότι ἂν τὸ κάνουν καὶ χρησιμοποιήσουν τὰ ἐπερχόμενα ''ἐπιχειρήματα'' ποῦ μᾶς ἔχουν συνηθίσει κατὰ καιρούς, τότε ἃς γνωρίζουν ὅτι θὰ καταρρεύσουν ὡς χάρτινος πύργος καὶ θὰ ντροπιαστοὺν οἱ ἴδιοι......


Του Γιώργου Θεοχάρη


Προβληματισμένοι είναι ορισμένοι Ιεράρχες αναφορικά με την προσέλευση των πιστών στις  αλλά κυρίως για την Θεία Μετάληψη εν μέσω της πανδημίας μετά την χειραγωγούμενη επιχείρηση των  στον λαό.

΄΄Οι πρώτες ημέρες της άρσης της απαγόρευσης για ατομική προσευχή στους Ιερούς Ναούς, δεν μας γεννά υψηλές προσδοκίες. Ούτε οι μισοί πιστοί δεν προσήλθαν να ανάψουν ένα κεράκι. Ο κόσμος είναι φοβισμένος και δεν έχει συνέλθει ακόμα από το σοκ τς καραντίνας και τον φόβο του θανάτου ΄΄, επισημαίνει με ιδιαίτερη έμφαση Ιεράρχης της Πελοποννήσου.
΄΄Με όσα διαδίδονται για την Θεία Κοινωνία ακόμα και από επίσημα χείλη της πολιτείας για πρώτη φορά στην ιστορία της ορθόδοξης εκκλησίας  έχουν ταρακουνήσει πολλούς πιστούς που έρχονται και μας ρωτούν τι θα κάνουν΄΄, τονίζει Ιεράρχης της Αττικής.
Εάν διαπιστώσουμε ότι η η προσέλευση είναι αποθαρρυντική για την Θεία Κοινωνία τότε θα προτείνω στην Αρχιεπίσκοπο να βαπτίζουμε τον άρτο με την Θεία Κοινωνία και να παίρνουν οι πιστοί μόνοι τους, εξηγεί στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ Αρχιερέας της Βόρειας Ελλάδας. Όπως στη λειτουργία του Αγίου Ιακώβου, συμπληρώνει.
Την ίδια ώρα, στις περισσότερες Εκκλησίες συνεχίζονται οι απολυμάνσεις και δεν επιτρέπεται να μένει ο πιστός μέσα στον Ιερό Ναό πάνω από πέντε λεπτά. Υπάρχουν και Ναοί όμως που δεν έγινε απολύμανση καθώς οι Ιερείς θεωρούν ότι στον Οίκο του Θεού δεν εισέρχεται κανένα μικρόβια. ΄΄Ουδέποτε έγινε κάτι τέτοιο ανά τους αιώνες. Μάλιστα στις πανδημίες γέμιζαν οι εκκλησίες από λαό και με εικόνες και λείψανα γινότανε λιτανείες σε χωριά και πόλεις ανά την επικράτεια. Τι φοβάστε ; ΄΄ τονίζει Πρωτοπρεσβύτερος της Κρήτης.
Επίσης, η πολιτεία στο θέμα της Θείας Κοινωνίας έδειξε ανεύθυνη στάση καθώς δεν ξεκαθαρίζει τη θέση της και αφήνει να εννοηθεί και να διαδίδονται διάφορα. Να γνωρίζει και ο λαός τι πιστεύει…!
Οι  αν και έχει δοθεί το πράσινο φως από την Ιερά Σύνοδο για να ομιλούν σε μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί ως προς τον δημόσιο λόγο , έως και φοβισμένοι μετά τα όσα διαδραματίστηκαν και δεν επιθυμούν να διαταράξουν περαιτέρω τις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top