«Πειρατή» χαρακτηρίζει την Τουρκία ο Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο». Ο πρώην πρωθυπουργός στηλιτεύει τη στάση της Άγκυρας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο την ώρα που Μητσοτάκης και Ερντογάν επιχειρούν να ανοίξουν εκ νέου διαύλους επικοινωνίας. 
Η πρώτη επικοινωνία μετά από πολλούς μήνες Μητσοτάκη – Ερντογάν συμπίπτει με την ολοένα και αυξανόμενη ένταση εκ μέρους της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, αποτυπώνει ωστόσο τη βούληση των δυο να αποκατασταθεί έστω και μερικώς ένας δίαυλος επικοινωνίας στο ανώτατο επίπεδο.
Την ίδια ώρα πάντως με συνέντευξή του στα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στηλιτεύει τη στάση της Άγκυρας και δηλώνει: «Διάλογο με ''πειρατές'' δεν κάνει κανένας»
Καρότο και μαστίγιο από τον τούρκο Υπουργό Άμυνας
Ο τούρκος υπουργός Άμυνας από τη μία απηύθυνε πρόταση για διάλογο με την Αθήνα και από την άλλη απείλησε όλους όσους επιχειρούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα χωρίς την Τουρκία.
Η Άγκυρα είχε δεσμεύσει τρεις περιοχές για ασκήσεις νότια της Κύπρου προσπαθώντας να αντιδράσει στην εντυπωσιακή άσκηση της Αθήνας, αλλά τελικά το μόνο που πέρασε από εκεί ήταν μια φρεγάτα που επέστρεφε από την Λιβύη.
«Το μήνυμα της Ελλάδας ήταν η επιτυχημένη άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα ό,τι λέει το πράττει...»
Με ελικόπτερο στην κυπριακή ΑΟΖ
Αίσθηση προκάλεσε δήλωση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ότι μία λύση με όπλα θα σημάνει και το τέλος του κυπριακού ελληνισμού.
Στη Λευκωσία βρέθηκε μετά την Αθήνα ο Ευρωπαίος Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Ζοσέπ Μπορέλ.
Ο Ζοσέπ Μπορέλ πέταξε μαζί με τον Υπουργό Άμυνας της Κύπρου Σάββα Αγγελίδη πάνω από την Κυπριακή ΑΟΖ κοντά στο γεωτρύπανο ΓΙΑΒΟΥΖ, διαπιστώνοντας ο ίδιος την Τουρκική παραβατικότητα
Mετά και τη σύσταση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, απάντησε μέσω twitter. «Αποτελεί κληροδότημα του Μωάμεθ του Πορθητή και η οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με τη χρήση της είναι εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας. η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει την πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά της, όπως κάνει τα τελευταία 18 χρόνια».

Στην Αθήνα ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε σχετικά με την συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία τους εκπροσώπους ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top