Η εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείου εξωτερικών ζητά να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν όξυνση, ενώ ο πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη, λέει ότι η βορειο-ατλαντική συμμαχία, αποτρέπει τα χειρότερα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Την ίδια ώρα, σαφές μήνυμα στην Άγκυρα ότι τα νησιά, όπως το Καστελόριζο, έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ με βάση το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, στέλνει ο Νίκος Δένδιας, μέσα από την εφημερίδα «Παραπολιτικά». Ο υπουργός Εξωτερικών παίρνει έτσι απόσταση και από την τοποθέτηση του καθηγητή Χρήστου Ροζάκη που χαρακτήρισε το νησί «απομονωμένο».
Ο κ. Δένδιας ξεκαθαρίζει ότι επιθυμούμε μεν διάλογο με την Τουρκία αλλά όχι υπό καθεστώς εκβιασμών και προκλήσεων ενώ βάζει τους όρους για το ζήτημα της προσφυγής στο Δικαστήριο της Χάγης.
Μέσω των «Νέων», Μόσχα και Ουάσιγκτον στέλνουν μήνυμα σε Αθήνα και Άγκυρα για το Αιγαίο. Η εκπρόσωπος του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα απορρίπτει τις μονομερείς ενέργειες.
Ταυτόχρονα ο ειδικός αναλυτής και πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη Μπεν Χάτζες τονίζει στα «Νέα» ότι η συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας εντός της συμμαχίας αποτρέπει τριβές και συγκρούσεις.
Ο Ταγίπ Ερντογάν ωστόσο επιμένει να προκαλεί αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς με αποκλειστική δήλωση στο MEGA ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξει αντίδραση της Ε.Ε.
Πάντως ο Τούρκος Πρόεδρος μιλώντας για τις αντιδράσεις για την Αγιά Σοφιά έκανε λόγο για επιθέσεις στην κυριαρχία της χώρας του.
Ο Χολουσί Ακάρ μίλησε από τη Λιβύη για τη «γαλάζια πατρίδα» λέγοντας χαρακτηριστικά:
“Η στρατιωτικοποίηση των 16 από τα 23 νησιά του Αιγαίου κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών είναι απαράδεκτη. Το να δοθεί καθεστώς στρατιωτικοποιημένων νησιών στα νησιά αυτά δεν είναι αποδεκτό. Αυτό αποτελεί ξεκάθαρη παράβαση της Συνθήκης της Λοζάνης. Δεν υπάρχει κανένα νησί στον κόσμο που να έχει δέκα μίλια εναέριο χώρο και έξι μίλια χωρικά ύδατα. Ενώ δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία στο Αιγαίο, λέτε ‘όλα είναι δικά μου’.
Κάποιοι Έλληνες πανεπιστημιακοί, πολιτικοί και απόστρατοι στρατιωτικοί έχουν αρχίσει να κάνουν εκτιμήσεις προς την κατεύθυνση της δικής μας τοποθέτησης. Αναμένουμε από τους Έλληνες φίλους μας να λάβουν υπόψη αυτές τις εκτιμήσεις που γίνονται με την κοινή λογική
Στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο και στην Κύπρο δεν θα υπάρξει κανένα τετελεσμένο, δεν θα το επιτρέψουμε».

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top