Hyrriet: «Η Αγία Σοφία θα ανοίξει ως τζαμί»

Το σημερινό άρθρο της τουρκικής εφημερίδας «Hurriyet», που λέει πως η Αγία Σοφία θα ανοίξει ως τζαμί και η απόφαση του ΣτΕ της Τουρκίας θα ανακοινωθεί αύριο, 10 Ιουλίου, σε κάνει να αναρωτιέσαι… Έχει πληροφόρηση ή επιχειρεί προβοκάτσια;
Σύμφωνα με το άρθρο του Αμπντουλκαντίρ Σελβί, το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας φέρεται να έχει αποφασίσει το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας ως μουσουλμανικό τζαμί για τακτική μουσουλμανική λατρεία, ενώ η κατά τον ίδιον ομόφωνη απόφαση θα ανακοινωθεί αύριο!
«Αύριο είναι μια ιστορική μέρα στον αγώνα για την Αγία Σοφία. Η κοινή γνώμη περιμένει να διορθωθεί ένα ιστορικό λάθος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος της τουρκικής «Hurriyet».
Υπενθυμίζεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας συνεδρίασε στις 2 Ιουλίου με θέμα τη μετατροπή ή μη της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Η συνεδρίαση είχε διαρκέσει μόλις 17 λεπτά και, όπως είχε γίνει γνωστό, η επίσημη απόφαση θα εκδοθεί εντός 15 ημερών.
Η υπόθεση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ξεκίνησε μετά το αίτημα του συλλόγου «Στήριξης Αρχαίων Μνημείων και Περιβάλλοντος» που ζήτησε να εξεταστεί αν είναι αυθεντική ή πλαστή η υπογραφή του Κεμάλ Ατατούρκ στο διάταγμα του 1934 για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο. Εάν η προσφυγή γίνει δεκτή, τότε θα αρχίσει η προσπάθεια μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, εφόσον θα ακυρωθεί το διάταγμα μετατροπής της σε μουσείο.





0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top