aspen mitsotakis
Γραφείο ειδήσεων: Romfea.gr

Στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος αναφέρθηκε χθες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συμμετείχε σε συζήτηση με τον Καθηγητή του Harvard και Εκτελεστικό Διευθυντή του “The Aspen Strategy Group”, Νίκολας Μπερνς στο πλαίσιο του «2020 Aspen Security Forum».
Κατά την άποψη του Πρωθυπουργού η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος ήταν «μία εντελώς περιττή ενέργεια».
«Ήταν μουσείο για 86 χρόνια. Η Κωνσταντινούπολη δεν στερείται τεμένων. Έχει όμορφα και πολλά τεμένη. Άρα, γιατί να πάρει κάποιος μία εκκλησία που μετατράπηκε σε τέμενος κι έπειτα σε μουσείο και αποτελούσε διαθρησκευτικού διαλόγου και να το πολιτικοποιήσει με τέτοιον τρόπο. Μία εντελώς περιττή ενέργεια, η οποία ταυτόχρονα εγείρει ζητήματα, επειδή πρόκειται για Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, το οποίο ανακηρύχθηκε σε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς ως μουσείο, όχι ως τέμενος» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Σε άλλο σημείο ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Επίσης, κατέστησα σαφές και στους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι εάν η Τουρκία συνεχίσει να προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες, θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες. Θα πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις. Άρα, είτε η σχέση θα βελτιωθεί ή -εάν η Τουρκία συνεχίσει να παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου- η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντιδράσει».
«Για πρώτη φορά διαπιστώνω μεγαλύτερη κατανόηση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή μας δεν είναι ιδιαίτερα εποικοδομητικός. Δεν επιθυμούμε να απομονώσουμε την Τουρκία. Θα ήμουν ο πρώτος υπέρμαχος μίας παραγωγικής σχέσης μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλω να συνεργαστούμε με την Τουρκία στο θέμα της μετανάστευσης» - υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκτης.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top