Μυρίζει μπαρούτι στο Αιγαίο. Η ενεργοποίηση της παράνομης τουρκικής Νavtex νότια του Καστελόριζου έφερε και πάλι τους στόλους Ελλάδας Τουρκίας και πάλι αντιμέτωπους.
Το Oruc Reis συνοδευόμενο από 2 φρεγάτες και 2 πυραυλάκατους του τουρκικού πολεμικού ναυτικού πλέει ήδη μέσα στα όρια της παράνομης Νavtex και εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας. Από τη βάση ΑΚΣΑΖ και ανοιχτά του κόλπου της Μαρμαρίδας πλέουν ακόμη 8 τουρκικά πολεμικά πλοία. Τα ραντάρ του Πολεμικού Ναυτικού είναι καρφωμένα πάνω στα τουρκικά πλοία και στην περιοχή βρίσκονται ισχυρές ελληνικές δυνάμεις με μια ομάδα πολεμικών πλοίων να επιτηρεί την περιοχή νότια της Ρόδου και μια ακόμη να κινείται ήδη στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ισχυρές δυνάμεις σύμφωνα με τις ίδιες στρατιωτικές πηγές να παρατάσσονται σε όλο το μήκος του Αιγαίου.
Αυτή τη στιγμή έχουμε και πλοία που έχουν φύγει από τα Δαρδανέλια και φρεγάτες που τα κατευθύνουν προς το Αιγαίο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπροστά στις νέες προκλήσεις της Τουρκίας συγκάλεσε το ΚΥΣΕΑ με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ να φτάνει στο Μέγαρο Μαξίμου με τη στολή παραλλαγής. Νωρίτερα στο πεντάγωνο πραγματοποιούνταν το συμβούλιο των αρχηγών των του στρατού για το συντονισμό όλων των όπλων.
Αιφνιδιασμένη από την συμφωνία μερικής οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μετά την παράνομη Νavtex η Τουρκία εμφανίζεται τώρα να αμφισβητεί και τα χωρικά ύδατα Ελλάδας και Κύπρου με τον υπουργό εξωτερικών της Τουρκίας να κάνει λόγο για έρευνες στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Ελλάδα και Κύπρος εξέδωσαν αντι-Νavtex με την κυπριακή Δημοκρατία να προειδοποιεί μάλιστα με διεθνή εντάλματα σύλληψης για τυχόν παράνομες ενέργειες εντός της ΑΟΖ.
Το βλέμμα των ενόπλων δυνάμεων είναι στραμμένο και στον Έβρο καθώς παρατηρείται και εκεί κινητικότητα από την τουρκική πλευρά των συνόρων.
Αντίδραση υπήρξε και από το State Department το οποίο καλεί την Άγκυρα να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο.
Η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες δράσεις ως προκλητικές και είπε ότι αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top