Είναι καθήκον των Χριστιανών να συμπεριφέρονται ως σοφοί και να ζούν με οδηγό το θέλημα του μόνου σοφού Θεού.
Ποιοί είναι οι κατά Θεόν σοφοί?
Είναι εκείνοι που γνωρίζουν την αλήθεια. Γνωρίζουν το Χριστό και το θέλημά Του.
Όσοι προσπαθούν να έχουν ζωντανό σύνδεσμο με το Χριστό και την διδασκαλία Του, αποκτούν όλο και περισσότερο την αλήθεια και γίνονται κατά Θεόν σοφοί.
Μπορεί αυτοί να μη είναι πάντοτε κατά κόσμο γραμματισμένοι. Μπορεί να μη κατέχουν πολλά πράγματα από πλευράς γνωσεων. Δεν είναι αυτό απαραίτητο.
Όσοι έχουν πόθο και ζήλο για την αλήθεια που αποκάλυψε ο Θεός, αποκτούν σιγά σιγά μια πνευματική και ανώτερη μόρφωση. Γίνονται μέτοχοι της άνωθεν σοφίας. Της σοφίας του Θεού "παρ' ώ οι θησαυροί της σοφίας και της γνώσεως οι απόκρυφοι" (Κολασ.β'3). Στο Θεό, δηλαδή, υπάρχουν κρυμμένοι όλοι οι θησαυροί της σοφίας και της γνώσεως.
Αυτή τη σοφία δεν την αποκαλύπτει ο Θεός στους αλαζόνες και υπερήφανους αλλά σε όσους τον πιστεύουν ταπεινά και κάνουν υπακοή στο θέλημά Του. Σ αυτούς στέλνει ο Θεός το Άγιο Πνεύμα Του και τούς φωτίζει για να κατανοούν την Αγία Γραφή και να γνωρίζουν τα Μυστήρια της Βασιλείας Του.
"Η δήλωσις των λόγων Σου φωτιεί και συνετιεί νηπίους" έγραψε από την πείρα του ο Ψαλμωδός. Δηλαδή η φανέρωση των λόγων Σου Κύριε, θα φωτίσει και θα σοφίσει τούς απλούς......
Πόσοι από τούς κατά κόσμον σοφούς αγνοούν τις μεγάλες αυτές αλήθειες....
Ο Απόστολος Παύλος έγραψε ότι κατά Θεόν σοφοί είναι οι "εξαγοραζόμενοι τον καιρόν". Οι πιστοί δηλαδή που αξιοποιούν τον χρόνο της ζωής των. Και τις ευκαιρίες πού τούς παρουσιαζει ο Θεός τις χρησιμοποιούν για τον καταρτισμό και για τη σωτηρία τους.
Αυτή η σοφία θα μάς ασφαλίσει στον κόσμο αυτό από κάθε κίνδυνο πνευματικό και θα μας βοηθήσει να φτάσουμε στην άνω Ιερουσαλήμ την οποία ετοίμασε ο Θεός τοις αγαπώσιν Αυτόν ...!!!
Καλή Σαρακοστή!!! Καλές Γιορτές!!! Καλά Χριστούγεννα!!!
Π. Ευθύμιος
Παραμονή του Αγίου Φιλίππου
---------------------------------------
ΣΧΕΤΙΚΟ :
" καὶ ὁ λόγος μου καὶ τὸ κήρυγμά μου οὐκ ἐν πειθοῖς ἀνθρωπίνης σοφίας λόγοις, ἀλλ᾿ ἐν ἀποδείξει Πνεύματος καὶ δυνάμεως, 5 ἵνα ἡ πίστις ὑμῶν μὴ ᾖ ἐν σοφίᾳ ἀνθρώπων, ἀλλ᾿ ἐν δυνάμει Θεοῦ.
6 Σοφίαν δὲ λαλοῦμεν ἐν τοῖς τελείοις, σοφίαν δὲ οὐ τοῦ αἰῶνος τούτου, οὐδὲ τῶν ἀρχόντων τοῦ αἰῶνος τούτου τῶν καταργουμένων· 7 ἀλλὰ λαλοῦμεν σοφίαν Θεοῦ ἐν μυστηρίῳ, τὴν ἀποκεκρυμμένην, ἣν προώρισεν ὁ Θεὸς πρὸ τῶν αἰώνων εἰς δόξαν ἡμῶν, 8 ἣν οὐδεὶς τῶν ἀρχόντων τοῦ αἰῶνος τούτου ἔγνωκεν· εἰ γὰρ ἔγνωσαν, οὐκ ἂν τὸν Κύριον τῆς δόξης ἐσταύρωσαν· 9 ἀλλὰ καθὼς γέγραπται, ἃ ὀφθαλμὸς οὐκ εἶδε καὶ οὖς οὐκ ἤκουσε καὶ ἐπὶ καρδίαν ἀνθρώπου οὐκ ἀνέβη, ἃ ἡτοίμασεν ὁ Θεὸς τοῖς ἀγαπῶσιν αὐτόν...."
Α' Κορινθίους β' 9-16

1 comments:

 
Top