Με ομόφωνη απόφασή της η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, έλαβε θέση υπέρ των εμβολιασμών του πληθυσμού για τον κορωνοϊό ενώ τοποθετήθηκε υπέρ και στο φλέγον θέμα της Θείας Κοινωνίας. (AP Photo/Petros Karadjias).


 (AP Photo/Petros Karadjias)

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Εκτακτη Ιερά Σύνοδος που ασχολήθηκε αποκλειστικά και μόνο με το ζήτημα της πανδημίας του κορωνοϊού, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη.

Οι επιστήμονες Δρ Πέτρος Καραγιάννης, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής ιολογίας, Δρ Ελπιδοφόρος Σωτηριάδης, αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Δρ Γεώργιος Κρασιάς, Επίκουρος Καθηγητής Μοριακής Ιατρικής, ενημέρωσαν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου για την πανδημία του κορωνοϊού και απάντησαν σε σωρεία ερωτήσεων των συνοδικών.

Σύμφωνα με το ομόφωνο ανακοινωθέν της Συνόδου η Εκκλησία τάσσεται υπέρ του εμβολιασμού και τήρησης των πρωτοκόλλων του Υπουργείου Υγείας ενώ απορρίπτει τη συνωμοσιολογία γύρω από τα ζητήματα ύπαρξης του ιού αλλά και του εμβολιασμού.

«Κανείς δεν θα εξαναγκαστεί να εμβολιαστεί αλλά και όσοι αποφασίσουν να εμβολιαστούν να μην επιβαρύνουν τη συνείδησή τους», αναφέρει η Σύνοδος.

«Μέσα στα πλαίσια της δικής μας προσπάθειας και της αναπλήρωσης από τον Θεό εκείνων που ο άνθρωπος δεν μπορεί να πετύχει, εντάσσεται και το καθήκον όλων μας για τήρηση όσων το υπεύθυνο Κράτος και οι Υπηρεσίες Υγείας ορίζουν για την προστασία όλων. Η Εκκλησία συστήνει τούτο ανεπιφύλακτα. Περιορίζουμε την ελευθερία και τα δικαιώματά μας, ακόμα και στο θέμα του εκκλησιασμού, αυτοβούλως, για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τόσο τους εαυτούς μας όσο και τους συνανθρώπους μας και να μπορέσουμε να εξέλθουμε από τους περιορισμούς όσον το δυνατό συντομότερα» τονίζεται στο ανακοινωθέν της Συνόδου.

Η Ιερά Σύνοδος αφού ευχαρίστησε τους επιστήμονες που παραβρέθηκαν υπενθύμισε το «όπλο της προσευχής και της μετάνοιας, προκειμένου να λυτρωθούμε όλοι από τη λοιμική νόσο».

Στη Σύνοδο καταγράφηκε επίσης η θέση της Εκκλησίας για τη Θεία Κοινωνία.

«Σταθερή και ξεκάθαρη η θέση. Το σώμα και το αίμα του Χριστού δεν μεταδίδουν καμιά ασθένεια. Είναι τούτο αποδεδειγμένο από την μακραίωνη ζωή και πράξη της Εκκλησίας. Θα εξακολουθήσει να μεταδίδεται με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο που γίνεται και σήμερα, τηρουμένων όλων των διατάξεων των υγειονομικών αρχών για τις μεταξύ αλλήλων αποστάσεις και τις προσωπικές προφυλάξεις» τονίζεται στο ανακοινωθέν της Συνόδου.

Σε αυτοπεριορισμό ο Μητροπολίτης Πάφου

Κατά την έναρξη της συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ανακοίνωσε την απουσία του Μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου λόγω της επαφής του με θετικό κρούσμα.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος ανέφερε πως απείχε από την συνεδρία της Ιεράς Συνόδου λόγω του ότι ήρθε σε επαφή με θετικό κρούσμα τις προηγούμενες μέρες.

Σημείωσε ωστόσο πως έχει προβεί στην διενέργεια της μοριακής εξέτασης PCR  όπου και στις δύο φορές είναι αρνητικός στον κορωνοϊό.



ΠΗΓΗ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top