Διαβάζουμε:

Ένα βίντεο δημοσιεύτηκε στο  Facebook, το οποίο από τότε έχει εξαπλωθεί περαιτέρω, και ισχυρίζεται ότι το Oxford / AstraZeneca Covid-19 εμβόλιο περιέχει κύτταρα από τον πνεύμονα ενός ματαιώθηκε αρσενικό έμβρυο.

Το εμβόλιο δεν χρησιμοποιεί το κυτταρικό στέλεχος που αναφέρεται, αλλά διαφορετικό , που ονομάζεται HEK 293, το οποίο προήλθε από ανθρώπινα νεφρικά κύτταρα ενός ματαιωμένου εμβρύου. 

Τα κύτταρα και από τα δύο έμβρυα έχουν αναπαραχθεί τις δεκαετίες, δημιουργώντας αυτό που είναι γνωστό ως κυτταρικά στελέχη. Επομένως, τα πραγματικά κύτταρα που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή αυτού του εμβολίου δεν προέρχονται άμεσα από ένα έμβρυο. 

Ενώ τα ανθρώπινα κύτταρα χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του εμβολίου, διηθούνται από το τελικό προϊόν.

Τι αξιώνει το βίντεο;


Το βίντεο ισχυρίζεται ότι το εμβόλιο ChAdOx1 Covid-19 , που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και τελικά κατασκευάστηκε από την AstraZeneca, περιέχει κύτταρα που προέρχονται από ένα ματαιωμένο έμβρυο.

Το βίντεο δείχνει μια εφημερίδα που επίσης μιλά για το εμβόλιο ChAdOx1 και τη χρήση των κυττάρων MRC-5 , μια σειρά κυττάρων που είχαν αρχικά ληφθεί από ένα έμβρυο που είχε ματαιωθεί το 1966 . 

Το MRC-5 είναι μια ομάδα κυττάρων που μπορούν να αναπτυχθούν σε εργαστήριο ή έξω από τον ιστό από τον οποίο προήλθε, και χρησιμοποιούνται για έρευνα. Αυτά τα κύτταρα προέρχονταν από εκείνα που ελήφθησαν από ένα έμβρυο, αλλά κανένα από τα κύτταρα που χρησιμοποιούνται σήμερα δεν ήταν σε ένα έμβρυο που είχε ακυρωθεί.

Αυτά τα κύτταρα έχουν έκτοτε πολλαπλασιαστεί σε εργαστήρια για πολλά χρόνια και έχει χρησιμοποιηθεί στην πραγματική παραγωγή άλλων εμβολίων , όπως εμβόλια κατά του έρπητα ζωστήρα και της ανεμοβλογιάς,. 

Αλλά η AstraZeneca είπε στο Full Fact ότι αυτά τα κύτταρα MRC-5 δεν χρησιμοποιήθηκαν για την ανάπτυξη του εμβολίου Covid-19. 

Αλλά κύτταρα από την κυτταρική σειρά παραγωγών HEK 293 TREX χρησιμοποιήθηκαν στην παρασκευή του εμβολίου, ειδικά για τη διάδοση του ιού. Αυτά τα κύτταρα προέρχονται από νεφρικά κύτταρα από ένα θηλυκό έμβρυο που ματαιώθηκε τη δεκαετία του 1970. 

Γιατί χρησιμοποιούνται εμβρυϊκά κύτταρα στην παραγωγή ορισμένων εμβολίων;


Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Γνώσης για τα Εμβόλια στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης: «Μερικοί ιοί, όπως η ανεμοβλογιά, αναπτύσσονται πολύ καλύτερα στα ανθρώπινα κύτταρα. Μετά την ανάπτυξή τους, οι ιοί καθαρίζονται αρκετές φορές για να απομακρυνθεί το υλικό κυτταρικής καλλιέργειας. Αυτό καθιστά απίθανο οποιοδήποτε ανθρώπινο υλικό να παραμείνει στο τελικό εμβόλιο. "

Λένε επίσης ότι το έμβρυο από το οποίο προέρχονται τα κύτταρα MRC-5, ήταν το αποτέλεσμα μιας νόμιμης άμβλωσης που συμφωνήθηκε από τη γυναίκα και δεν πραγματοποιήθηκε ειδικά για την ανάπτυξη εμβολίων. 

Η προέλευση των κυττάρων HEK 293 είναι λιγότερο σαφής , αλλά προήλθε από αυτό που ήταν πιθανό να ήταν μια θεραπευτική άμβλωση στις Κάτω Χώρες τη δεκαετία του 1970.


OΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top