Στην απάντηση που διαβάσαμε (στον π. Βασίλειο Βολουδάκη για τα όσα είπε), αναφέρθηκε το εξής:

«ΟΧΙ. Δεν το λέει αυτό ο Κανών. Ο Κανών λέει: «Οἱ γὰρ δι’ αἱρεσίν τινα, παρὰ τῶν ἁγίων Συνόδων ἢ Πατέρων κατεγνωσμένην,…» Ο Κανών μιλά για κατεγνωσμένη αίρεση είτε από άγιες Συνόδους είτε από Πατέρες. Ο οικουμενισμός έχει καταγνωσθεί (και καταδικασθεί) από Άγιους Πατέρες (ενδεικτικά Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς, Άγιος Παΐσιος και πολλούς άλλους) αλλά έχει καταδικασθεί κιόλας από την Σύνοδο της Ρωσικής Εκκλησίας εκτός Ρωσίας (ROCOR) το 1983. Δεν ήτανε «άγια» η Σύνοδος αυτή;»

Να υπενθυμίσουμε λοιπόν για άλλη μία φορά ότι δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε την απόφαση της Συνόδου της RΟCOR με τον τρόπο που πολλοί την χρησιμοποιούν, δια τον απλούστατο λόγο που εξηγούν οι ίδιοι οι Ρώσοι! Έως σήμερον δυστυχώς γίνεται το ίδιο!

Σχολιάζει ο ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΤΥΠΟΣ (25/01/1985):


Δεν τολμάμε φυσικά καν να παραθέσουμε το τι έγραφε ο συνεργάτης Ι. ΑΘΩΝΙΤΗΣ, δηλαδή ο κ. Σακαρέλλος, που τίμησαν και τιμούν έως και σήμερον διάφοροι.... Δεν θα ασχοληθούμε με αυτό, αλλά ούτε και με τον π. Βασίλειο,ούτε με τον σχολιασμό άλλων. Μας ενδιαφέρει μόνο το να μην χρησιμοποιούμε επιχειρήματα που δεν στηρίζονται στην αλήθεια, είτε ηθελημένα είτε άθελα.

Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Γενεύης Αντώνιος είχε απαντήσει. Κατωτέρω στα σχετικά άρθρα - πατώντας τον πρώτο σύνδεσμο - θα αναγνώσετε μόνοι σας την αλήθεια.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top