Εἶπεν ὁ Κύριος· ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἀκολουθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτὸν καὶ ἀράτω τὸν σταυρὸν αὐτοῦ, καὶ ἀκολουθείτω μοι.
Για να ακολουθήσουμε τον Κύριο χρειάζεται να απαρνηθούμε τον εαυτό μας (τα πάθη μας και την ''ωραία'' μας υλική ζωή), να σηκώσουμε τον Σταυρό μας (η μάχη με τον κόσμο, τα πάθη, και τους δαίμονες, δημιουργεί αφόρητη πίεση και είναι μία δύσκολη μάχη), και να τον ακολουθήσουμε προς τον Γολγοθά (πρέπει και εμείς να σταυρωθούμε όπως ο Ίδιος).
Ὅς γὰρ ἂν θέλῃ τὴν ψυχὴν αὐτοῦ σῶσαι, ἀπολέσει αὐτήν· ὃς δ’ ἂν ἀπολέσῃ τὴν ἑαυτοῦ ψυχὴν ἕνεκεν ἐμοῦ καὶ τοῦ εὐαγγελίου, οὗτος σώσει αὐτήν.
Πως χάνεις όμως την ζωή σου; Με το να μην συμμετέχεις στις απατηλές ηδονές αυτού του κόσμου και να μην ακούς τις προτροπές του ανθρωποκτόνου διαβόλου. Γιατί; Διότι αγαπάς τον Κύριον! Δια τον Κύριον και Θεόν σου εφαρμόζεις το Ευαγγέλιο και όχι διότι απλά είσαι ''καλός'' άνθρωπος. Έτσι θα σώσεις την ψυχή σου. Αν όμως δεν αγαπήσεις τον αδελφό σου τότε ούτε και τον Θεό σου θα μπορέσεις να αγαπήσεις. Θα είσαι ψεύτης.
Τί γὰρ ὠφελήσει ἄνθρωπον ἐὰν κερδήσῃ τὸν κόσμον ὅλον, καὶ ζημιωθῇ τὴν ψυχὴν αὐτοῦ; ἢ τί δώσει ἄνθρωπος ἀντάλλαγμα τῆς ψυχῆς αὐτοῦ;
Κανένας μας δεν έχει αντιληφθεί την αξία της ψυχής. Δεν υπάρχει κανένα αντάλλαγμα σε τούτον τον κόσμο που να ισοδυναμεί με μία ψυχή. Ολόκληρον τον κόσμο να έχεις εμπρός στα πόδια σου, η αξία του είναι μηδαμινή μπροστά στο κάλλος της.

 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top