Συνἠθως αποφεύγουμε τις ερμηνείες που αφορούν τα εσχατολογικά ζητήματα διότι περιέχουν αρκετές πλάνες, προτιμώντας τις ερμηνείες των αγίων μας και τίποτε παραπάνω!

Πολλοί έπεσαν και πέφτουν συνεχώς σε διάφορα παρερμηνευτικά ατοπήματα, με συνέπεια να παρασέρνονται και άλλοι αλυσιδωτά. Συνέπεια είναι να υπάρξει και τιμωρία διότι αστόχησαν στην αλήθεια όπως μας λέγει ο άγιος Ειρηναίος.

Μία από τις τελευταίες πλάνες, είναι η δήθεν έξοδος από τις πόλεις και η διαμονή σε διάφορα ''κοινόβια'', ώστε να αποφευχθεί το ''σφράγισμα'' που δεν έχει ακόμα έρθει. Η δικαιολογία είναι ότι πρέπει να το κάνουμε τώρα διότι έπειτα θα είναι αργά και δεν θα μπορέσουμε.  Οι άγιοι όμως δεν λέγουν το αυτό, αλλά μας προτρέπουν να απεκδυθούμε τον παλαιό άνθρωπο (να νικήσουμε τα πάθη,) και να ενδυθούμε τον νέο. Όπου και να μεταβείς, ακόμα και σε ένα απλό δήθεν ''κοινόβιο'', αν έχουμε τα πάθη και την κακία μέσα μας, τότε και το κοινόβιο αυτό θα το κάνουμε όπως ακριβώς είμαστε, αλλά και όπως ακριβώς κάναμε και τις πόλεις!

Τα παραδείγματα που μας δίνουν είναι από κάποιους χίπηδες οι οποίοι - μαζί με την χορτοφαγία (επηρεασμένοι από ανατολίτικες αιρέσεις) - υιοθετούν τελευταία και την αποφυγή των πόλεων ζώντας σε δάση και βουνά. Στα χρόνια του Αντιχρίστου όμως, ούτε κοτούλες θα μπορείς να πάρεις, ούτε λιπάσματα, ούτε να πουλάς αυγά κ.α. Η βοήθεια στους χριστιανούς των εσχάτων θα είναι θαυματουργική από τον Θεό. Ο στάρετς Γαβριήλ αναφέρει:  «Ο κύριος στους εσχάτους χρόνους θά ενεργεί τέτοια θαύματα, ώστε ένα φυλλαράκι από το δέντρο θα φθάνει για τροφή ενός μηνός. Στ΄αλήθεια. Ο πιστός άνθρωπος θα σταυρώνει τη γη και εκείνη θα του δίνει ψωμί...» όπως και άλλοι αναφέρουν το αυτό παρόμοια. Σημαντικό να επισημάνουμε, ότι όλοι οι άγιοι δεν συμφωνούν απόλυτα μεταξύ τους όσον αφορά τα εσχατολογικά ζητήματα. Είναι συνεσκιασμένα, και αυτό δεν γίνεται τυχαία. Ο Θεός το έχει επιτρέψει για πολλούς και διάφορους λόγους. Δια τούτο δεν γνωρίζουμε ακριβώς πότε και πως θα γίνουν, ποιό το όνομα του αντιχρίστου, και άλλα πολλά.

Φυσικά και δεν είναι κακό να αποφεύγεις τις πόλεις διότι π.χ. χρειάζεσαι μία πιο ''ποιοτική'' ζωή και ίσως και πιο γαλήνια (σχετικό βέβαια εφόσον ότι έχεις εντός σου, αυτό και θα βγάλεις εκτός), μην νομίζεις όμως ότι και εκεί θα αποφύγεις τα πάθη των ανθρώπων. Στις επαρχίες πολλές φορές οι άνθρωποι είναι χειρότεροι από τους ανθρώπους των πόλεων.....

Οπότε καλόν θα είναι να προσέχουμε και να μην παρασυρόμαστε από διάφορους ''μεσσίες, συμβούλους και σύγχρονους μελλοντολόγους'', αλλά να ασχοληθούμε με την διόρθωση του εαυτού μας νεκρώνοντας τα πάθη. Ας γίνουμε όπως θέλει ο Κύριος και τότε θα διαπιστώσουμε ότι απαντήσεις δεν χρειάζονται, ούτε φόβοι δια το τι θα γίνει. Ο αγώνας γίνεται εκεί όπου ήδη είσαι! Και οι Πρωτόπλαστοι στον Παράδεισο έζησαν, αλλά έπεσαν! Ας πάμε να υποταχθούμε σε ένα Μοναστήρι (εδώ ούτε καν σε μία ενορία δεν αντέχουμε μεταξύ μας), και τότε θα δούμε αν αντέχουμε σε ένα Κοινόβιο όλοι μαζί.......... Ο νοών νοείτω!

Μόνο όταν έχεις τον Κύριο εντός σου και πράττεις το θέλημά του, τότε έχεις ακριβώς ότι χρειάζεσαι!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top