Μεταγενέστερα αλλάχτηκε η ονομασία τους σε ''φυλακτά - talisman''. Eίναι ένα από τα μαγικά μέσα, με τα οποία επιδιώκεται δήθεν είτε η αποτροπή, προληπτικά, κακού, είτε η επίτευξη “αγαθού” και ευδαιμονίας. 

Για τον πρωτόγονο άνθρωπο, ο κόσμος ήταν εξαιρετικά γεμάτος ζωή. Το κάθε πράγμα είχε μια δύναμη φυσική και ζωντανή, αόρατη στο ανθρώπινο μάτι. Αυτή η δύναμη είναι η ισχύς, η χάρη στην οποία λειτουργεί η μαγεία. Η δύναμη που περιέχεται σε οποιοδήποτε πράγμα μπορεί να ενισχυθεί με ορισμένες λέξεις  ή τελετουργίες. Συνήθως τα φυλαχτά είναι γραφικές παραστάσεις θεϊκών δυνάμεων ή συμβολικών σημείων.
Υπάρχουν διάφορου είδους φυλαχτά τα οποίο ''φορτίζονται'' με διάφορες ''δυνάμεις''. Αυτές οι δυνάμεις δραστηριοποιούνται με ορισμένα κατάλληλα λόγια, με ορισμένες τελετουργίες ή και με τη χρήση αντικειμένων φορτισμένων με μαγικές ιδιότητες.

Το τάλισμαν (talisman), είναι μια άλλη ονομασία για το φυλαχτό, δηλαδή για το υλικό αντικείμενο, η ύλη και η μορφή του οποίου παρασκευάζονται τελετουργικά και σύμφωνα με το νόμο των συμβολικών αντιστοιχιών σε συνδυασμό με τη μαγική δράση, με την οποία αποσκοπείται να φορτιστεί και με το σκοπό για τον οποίον θα το χρησιμοποιήσει ο κάτοχός του. Κατά κανόνα τοποθετείται κοντά στον χώρο τον οποίο πρέπει να επηρεάσει η αγαθοποιός του δύναμη, π.χ. στο σώμα, στον αγρό, στη στέγη ενός σπιτιού. Κύρια λειτουργία του είναι να ασκεί μια αυθυποβλητική επίδραση. Για να εκφραστεί και να χαρακτηριστεί με ακρίβεια η δυναμική επίδραση για την οποία κατασκευάζεται κάποιο τάλισμαν, χρησιμοποιούνται σύμβολα με μεγάλη ποικιλία και από κάθε δυνατή πηγή. 

Εις την ουσία αυτός που χρησιμοποιεί ένα ''μαγικό φυλακτό'' δεν κάνει τίποτε άλλο απ΄ το να καλεί συνθηματικά κάποια, συγκεκριμένων ιδιοτήτων και επιδόσεων, πνεύματα που εκτελούν κάποια επιθυμία του δημιουργού των ''φυλακτών''.


ΠΗΓΕΣ: ''Θ.Η.Ε.'', ''Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς'', ''Τάλισμαν, Israel Regardie, εκδ. Έσοπτρον'', ''Οι έλληνες μάγοι, Andre Bernard, εκδ. Εστία'', ''Η Βίβλος του Αποκρυφισμού, Ε.Π.Μπ, Κέδρος, Αθήνα 1995''.

 


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top