Μελετώντας την εξαιρετική αυτή έκδοση δημιουργήθηκαν ανάμεικτα συναισθήματα, (σημειώνουμε τα κύρια),  όπως: χαράς, λύπης, οργής, ντροπής, ταπεινώσεως.

1. Χαράς· διότι ήταν και είναι μεγάλη μας τιμή διαβάζοντας για έναν εκκλησιαστικό άνδρα που μέσα από τις επιστολές αυτές τον γνωρίζεις καλύτερα βλέποντας τις μέγιστες αρετές του!
Πόνος και αγάπη για την Εκκλησία του Χριστού, ευγένεια, ανεξικακία, διάκριση, αγάπη, ταπείνωση, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που εμείς εντοπίσαμε.
Ο τρόπος που ο ίδιος χειριζόταν κρίσιμα ζητήματα που αφορούσαν την ενότητα της εκκλησίας ήταν εκπληκτικός!  Με σθένος λέγουμε ότι είχε όλα τα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου αγίου που δυστυχώς δεν γνώριζαν πολλοί.

Μας έδειξε - και μας δείχνει ακόμα - τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε. Ειδικά οι Επίσκοποι είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν τις συμβουλές του οι οποίες είναι διαχρονικές για την πορεία του αγώνος. 

2. Λύπης· διότι πολλοί που με θράσος έγραφαν και γράφουν για τους παλ/τες, αλλά και οι ίδιοι οι παλ/τες, δεν γνωρίζουν σημαντικά στοιχεία που τους αφορούν. Στοιχεία που αφορούν τις χειροτονίες τους (αμφισβητούνται έως σήμερον), τις σχέσεις τους με τους Ρώσους, τους Νεοημερολογίτες κ.α.

3. Οργής·  διότι η αχαριστία προς τον ευεργέτη είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο.
Δυστυχώς όσοι ευεργετούν τον άλλον εις το τέλος προδίδονται από αυτόν που ευεργέτησαν, και χρειάζεται αρκετή ψυχική δύναμη και μεγάλη πίστη για να αντέξει κανείς το βάρος αυτό, γνώρισμα αγίων ανθρώπων
Και ο Αρχιεπίσκοπος Λεόντιος και ο πρ. Φλωρίνης Χρυσόστομος, έλαβαν πίκρα μεγάλη από τα ίδια άτομα που ευεργέτησαν. 

4. Ντροπής· διότι έως σήμερον κανείς δεν έγραψε γι΄ αυτόν τον άγιο ευεργέτη μας ενώ βλέπαμε συκοφαντίες προς το πρόσωπό του.

5. Ταπεινώσεως·  διότι μέσα από τα τραγικά λάθη και πράξεις που έγιναν, ευχόμαστε και ελπίζουμε να γίνουν μάθημα για τους επόμενους..... 

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τον εκδότη του βιβλίου γι΄ αυτό το πολύτιμο δώρο που μας χάρισε! 
Είθε ο κόπος του να ανταμειφθεί πλουσιοπάροχα από τον Κύριο με τις ευχές του Αρχιεπισκόπου Λεοντίου!

Να έχουμε όλοι την ευχή του!

2 comments:

  1. Σπουδαίες δουλειές και ο Λέοντας της Ορθοδοξίας και οι Επιστολές.
    Ας τις διαβάσουν όσοι καλοπροαίρετοι, με πνεύμα Χριστού, απέμειναν στην Ελλάδα.
    Θαρρώ πως είμαι σαφής.

    Δουλειές που γίνονται προς δόξα Θεού και Αγίων είναι σπουδαίες.
    Δουλειές που γίνονται ή θα γίνουν για αυτοπροβολή και που σπέρνουν διχόνοι, ας τις διαβάσουν οι ..υπερορθόδοξοι Ματθαιϊκοί(Παπικού και Ορθοδόξου Εορτολογίου).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά. Ετοιμάζω και για το πρώτο βιβλίο κριτική - σχολιασμό

      Διαγραφή

 
Top