Πολλάκις έχουμε δει κατήγορους των ΓΟΧ να λέγουν ότι οι ίδιοι ομιλούν για ''συμβολικό'' χάραγμα και τούτο συνιστά ''αίρεση''!  Το πρόβλημα δεν είναι τι λένε οι ΓΟΧ αλλά αν κατανοούνται τα λεγόμενα που αφορούν τα εσχατολογικά θέματα.
Μίλησαν μόνο οι ΓΟΧ περί ''συμβολικού'' χαράγματος; Κατανοούνται τα λεγόμενα; Και στις δυο περιπτώσεις όχι! 


Παραθέτουμε ένα παράδειγμα:


Eδώ όπως βλέπετε - το 1986 - ο ιερομόναχος Πετρώνιος (Άγιον Όρος), παρέθεσε ερμηνεία- εξήγηση στην Αποκάλυψη. Ουδέποτε κανείς τον κατηγόρησε για ''αίρεση''! Υπάρχουν πολλοί άλλοι που έκαναν το ίδιο και κανείς σώφρων δεν τους κατηγόρησε για αίρεση! Τα κείμενα θα τα δείτε κατωτέρω στα σχετικά άρθρα.
Σημαντικό να τονίσουμε ότι για να κατηγορήσεις κάποιον για ''αίρεση'' - ως προς αυτά τα ζητήματα - είναι ολίγον δύσκολον διότι τα εσχατολογικά θέματα έχουν εξηγηθεί μερικώς από τους Πατέρες. Δεν έχουν εξηγήσει ούτε τι ακριβώς θα είναι το 666, ούτε τι ακριβώς σημαίνει το χέρι και το μέτωπο, ούτε ποιός θα είναι ο Αντίχριστος, ούτε τον ακριβέστατο χρόνο που θα γίνουν αυτά. Δώσανε ναι μεν μερικές επιφανειακές εξηγήσεις, όχι όμως ώστε να καταστούν ''δόγμα'' και ο λόγος που δεν έδωσαν σαφέστατες απαντήσεις είναι ήδη εξηγημένος από τους ίδιους! Δια τούτο από παλαιά πολλοί είχαν (και έχουν) αστοχήσει εντελώς στους υπολογισμούς τους γινόμενοι  σαν τους αιρετικούς (Ιεχωβάδες κ.α.) που όριζαν χρόνους και καιρούς και περίμεναν τον τάδε χρόνο τον Αντίχριστο, εκατοντάδες φορές έγραφαν ''να το χάραγμα'' κ.α. 
Ο άγιος Ειρηναίος αναφέρει ότι θα τιμωρηθούν (''δεν θα μείνουν ατιμώρητοι'' αναφέρει επακριβώς) από τον Κύριο όσοι είτε από κενοδοξία είτε από κακή ερμηνεία έκαναν εσφαλμένες εξηγήσεις και ''αστόχησαν στην αλήθεια''!

 Θα συνεχίσουμε και με άλλα άρθρα από διαφόρους για το θέμα.



ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top