«Αυτό που φοβόμουν συνέβη· αυτό που απέφευγα έπληξε εμένα». (Ιώβ 3:25)


Η καταστροφή που συνέβη στον ισραηλινό λαό το πρωί της Simhat Torah ήταν η υλοποίηση ενός από τους χειρότερους εφιάλτες της χώρας: απαγωγή αδιανόητου αριθμού Ισραηλινών - συμπεριλαμβανομένων παππούδων, παιδιών και ολόκληρων οικογενειών - από τη Χαμάς και μεταφορά τους πέρα από τα σύνορα, μετά από μια πρωτοφανή εισβολή από ξηράς, αέρος και θάλασσας, κατά την οποία εκατοντάδες Ισραηλινοί σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν.

Τα πλάνα με εκατοντάδες τρομοκράτες της Χαμάς να διαπερνούν τον φράχτη των συνόρων μεταξύ Γάζας και Ισραήλ σε πολλά σημεία και να εισέρχονται στο Ισραήλ για να δολοφονήσουν, ακρωτηριάσουν και να απαγάγουν Ισραηλινούς, των μελών της Χαμάς που κινούνται με φορτηγά στους δρόμους των ισραηλινών πόλεων, πηγαίνοντας σπίτι-σπίτι για να εντοπίσουν θύματα, των νέων που είχαν συμμετάσχει σε ένα ολονύχτιο χορού και τρέχουν κραυγάζοντας στην ισραηλινή έρημο με τρομοκράτες της Χαμάς να τους καταδιώκουν, των ισραηλινών πολιτών, συμπεριλαμβανομένων ηλικιωμένων και μητέρων με παιδιά, παρέλαση μέσα από τους δρόμους της Γάζας με τους κατοίκους να ψάλλουν "Αλλάχου Ακμπάρ" - όλα φαίνονται πολύ καταχθόνια, πολύ φρικαλέα για να είναι πραγματικά.

Τα γεγονότα του πρωινού του Σαββάτου αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη στρατιωτική και πληροφοριακή αποτυχία του Ισραήλ τουλάχιστον εδώ και μισό αιώνα - εάν όχι στα 75 χρόνια ύπαρξης της χώρας.

Καθώς γράφω αυτά, περισσότεροι από 250 Ισραηλινοί έχουν επιβεβαιωθεί νεκροί και περίπου 1.500 τραυματίστηκαν στην πρωτοφανή τρομοκρατική επίθεση. Και οι δύο αριθμοί αναμένεται να αυξηθούν. Ο αριθμός των Ισραηλινών - τόσο πολιτών όσο και στρατιωτών - που κρατούνται ως όμηροι από τη Χαμάς δεν έχει επιβεβαιωθεί, αλλά αναμένεται να είναι συγκλονιστικά υψηλός.

Είναι δύσκολο να αντιληφθούμε τον τραγικό χαρακτήρα αυτής της καταστροφής και τον αντίκτυπο που αναμένεται να έχει στο Ισραήλ, αλλά μια άλλη καταστροφική έκπληξη ενδέχεται να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε το μέγεθος αυτού που βιώνουμε αυτήν τη στιγμή.

Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 άλλαξαν μια χώρα και διαμόρφωσαν μια γενιά Αμερικανών. Άλλαξαν τον τρόπο ζωής των ανθρώπων και τον τρόπο με τον οποίο κάνουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες, διέλυσε την αίσθηση ασφάλειας πολλών Αμερικανών και έριξαν την Αμερική σε πόλεμο κατά της τρομοκρατίας που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Κατά την περίοδο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, ο πληθυσμός της Αμερικής ήταν περίπου 285 εκατομμύρια. 2.977 άνθρωποι δολοφονήθηκαν στις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον και την Πενσυλβάνια - περίπου το 0,001% όλων των Αμερικανών. Τα ερτζιανά κύματα, οι εφημερίδες και το διαδίκτυο ήταν γεμάτα ιστορίες για τους νεκρούς - φαινόταν σαν κάθε Αμερικανός να γνώριζε κάποιον που έχασε κάποιον του οποίου η ζωή είχε επηρεαστεί άμεσα.

Ο πληθυσμός του Ισραήλ είναι περίπου 9,7 εκατομμύρια. Οι 200 επιβεβαιωμένοι νεκροί μέχρι στιγμής στην τρομοκρατική επίθεση του Σαββάτου αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 0,002% όλων των Ισραηλινών - μια αναλογία του πληθυσμού του Ισραήλ που είναι διπλάσια από τους Αμερικανούς που σκοτώθηκαν την 11η Σεπτεμβρίου. Οι ιστορίες έχουν ήδη αρχίσει να ρέουν: οι νέοι που δολοφονήθηκαν στο πάρτι στην έρημο, ο τοπικός δήμαρχος που σκοτώθηκε σε μάχη, ο πυροσβέστης και ο αναπληρωτής του εκτελέστηκαν στην γενέτειρά τους. Θα εκτοξευτούν τις επόμενες ημέρες - τα πρόσωπα των νεκρών, οι οικογένειες που καταστράφηκαν, οι κοινότητες που πένθουν.

Είναι ακόμα νωρίς να πούμε ποιο αποτέλεσμα θα έχουν τα γεγονότα αυτού του Σαββατοκύριακου στις ζωές μας, αλλά είναι σίγουρο ότι θα είναι βαθύ και διαρκές. Πιθανώς, βρισκόμαστε σε μια στρατιωτική εκστρατεία τέτοιας έκτασης που δεν έχουμε δει εδώ και δεκαετίες, καθώς το Ισραήλ επιχειρεί να απελευθερώσει τους απαχθέντες πολίτες του και να χτυπήσει την Χαμάς και την ηγεσία της με ένα καταστροφικό πλήγμα. Η τιμή που η Χαμάς είναι πιθανό να απαιτήσει για την επιστροφή των ομήρων - ζωντανών ή νεκρών - μπορεί να διαλύσει τη χώρα.

Η απόφαση της Χεζμπολάχ ή των αρχόντων στο Ιράν να ενωθούν στον πόλεμο και να ξεκινήσουν μια επίθεση στο Βόρειο Ισραήλ μπορεί να βυθίσει τη χώρα και την περιοχή σε ολοκληρωτικό πόλεμο. Οι γείτονες του Ισραήλ θα υπολογίζουν και θα αναδιατυπώνουν τις απόψεις τους για τη στρατιωτική ισχύ του Ισραήλ και μπορεί να ρυθμίσουν την προσέγγισή τους στο κράτος των Εβραίων. Το δόγμα ασφάλειας της χώρας θα πρέπει να αναθεωρηθεί, και οι δυνατότητές της να προσαρμοστούν στην απειλή που αποτελεί η Χαμάς και οι συναφείς τρομοκρατικές ομάδες. Παράλληλα, μια πολιτική ανακατάταξη που προκαλείται από τον σχηματισμό μιας έκτακτης κυβέρνησης ενότητας μπορεί να επηρεάσει την εσωτερική πολιτική για χρόνια.

Και ο αντίκτυπος που θα έχει αυτό στη συλλογική ψυχή μας και στην κοινή μας συνείδηση, στην ίδια την αίσθηση της ασφάλειάς μας και την εμπιστοσύνη μας στη δυνατότητά μας να ζούμε ελεύθερα και με ασφάλεια σε αυτήν τη γη - θα είναι αισθητή για δεκαετίες αν όχι για γενιές.

Το πλήρες εύρος της καταστροφής είναι, μέχρις στιγμής άγνωστο, αλλά ένα είναι σαφές: τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου 2023 - μια από τις πιο σκοτεινές μέρες στην ιστορία της χώρας - θα αλλάξουν τα πάντα.

Αυτή είναι η 11 Σεπτεμβρίου του Ισραήλ. Τίποτα δεν θα είναι ποτέ το ίδιο.


ΠΗΓΗ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top