Κραυγές αγωνίας για την Αγία Σοφία, καθώς εικόνες από το εσωτερικό της προκαλούν ανησυχία.
Οι νέες εικόνες ενισχύουν τους φόβους και προκαλούν μελαγχολία. Επιβεβαιώνουν τα επιστημονικά συμπεράσματα και τις κραυγές αγωνίας ειδικών από την Τουρκία και ολόκληρο τον κόσμο.

Η Αγία Σοφία καταστρέφεται, οι ανοιχτές πληγές της πληθαίνουν και το μέλλον του μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς φαίνεται και μέσα από τα πλάνα αβέβαιο.

Η απόφαση Ερντογάν το 2020, να μετατρέψει το μνημείο ξανά σε τζαμί για να ενοχλήσει την Ελλάδα, τον Δυτικό κόσμο και να ικανοποιήσει ένα συγκεκριμένο κομμάτι των ψηφοφόρων του, δοκιμάζει τις αντοχές της Αγίας Σοφίας, περισσότερο από ποτέ.

Η στιγμή που πέφτουν θραύσματα από τον τρούλο έχει καταγραφεί σε βίντεο που πλέον κάνει το γύρο του κόσμου. Είναι εικόνες του περασμένου Σεπτέμβρη, που δείχνουν τον τρόμο εκείνων που βρίσκονταν κάτω αλλά και την γενικότερη κατάσταση του σπουδαίου μνημείου.

Ο Σερίφ Γιασάρ, πρόεδρος του Συνδέσμου τουρκικής ιστορίας – τέχνης ανέφερε:

«Αν η Αγία Σοφία δεν αποκατασταθεί, θα καταρρεύσει με τον πρώτο σεισμό. Στην Αγία Σοφία θα πρέπει να γίνονται δεκτές ομάδες όχι πλέον των 25 ατόμων. Ακόμη και η αναπνοή από τους εκατοντάδες ανθρώπους που βρίσκονται ταυτόχρονα στην Αγία Σοφία μειώνουν τη διάρκεια ζωής του ιστορικού οικοδομήματος».

Αυτές οι εικόνες έρχονται να προσθέσουν κρίκους στην αλυσίδα της τουρκικής διαχρονικής αναλγησίας, που έχουν φέρει την Αγία Σοφία σε σημείο οριακό.

Γυναίκες ξύνουν τοίχους του μνημείου και ετοιμάζονται να βάλουν τα κομμάτια σε πλαστικές σακουλές. Ένας άντρας με κουτάλι σκαλίζει και ποζάρει μπροστά σε αυτό ανεκτίμητης αξίας ψηφιδωτό που βρίσκεται στο έλεος του καθένα.

Με τις φθορές στα μάρμαρα, στην είσοδο του μνημείου και στα ενδότερα με την πτώση σοβάδων να μαρτυρούν την εγκατάλειψη του εμβλητικού μνημείου που συνεχίζεται.

Τούρκοι ιστορικοί και πολιτικοί μηχανικοί μιλούν χωρίς περιστροφές για λάθη που μπορούν να στοιχίσουν ακριβά.

«Μπορεί να επιτραπεί η είσοδος τόσων ανθρώπων σε ένα κτίριο 1.500 ετών; Φυσικά και δεν μπορεί να επιτραπεί η είσοδος. Γι’ αυτό πρέπει να κλείσει και να αποκατασταθεί. Αν είναι έξυπνοι, θα την κλείσουν. Αν δεν κλείσει θα καταρρεύσει».

Πίσω από τις προσευχές και τις λήψεις μουσουλμάνων με κινητά τηλέφωνα στα χέρια, πίσω από τα σόου που στήνει κάθε άνοιξη ο Ταγίπ Ερντογάν για την Άλωση της Πόλης, οι συνέπειες που προσπαθούν να αναλύσουν επιστήμονες.

«Η Αγία Σοφία δεν είναι ένας δρόμος από τον οποίο όλοι μπορούν να περάσουν ελαφρά τη καρδία, καθώς τα υπόγεια κτίσματα, και οι κατασκευές για τη διασφάλιση της ροής των υδάτων, των αποβλήτων, η υγρασία αλλά και το σύστημα εξαερισμού δεν είναι τόσο ανθεκτικά στην παρουσία τόσο πολυάριθμων επισκεπτών και πρέπει να επισκευαστούν, να καθαριστούν και να αποκατασταθούν επειγόντως».

Το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού συνεχίζει να προαναγγέλλει έργα ενίσχυσης της στατικότητας του μνημείου, που όμως ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει. Ευχή όλων είναι αυτά να γίνουν πριν να είναι πολύ αργά.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top