Για όσους δεν γνωρίζουν (ας κρατήσουν στο νου τους, την τελευταία παράγραφο):

«Tο ΛΟΑΤ ως ακρωνύμιο αποτελείται από τις εξής τέσσερις λέξεις τη σημασία των οποίων θα δεις παρακάτω, σύμφωνα με τον Οδηγό του Ethos- project.
Λεσβία: Μια γυναίκα που έλκεται σεξουαλικά ή/και συναισθηματικά από γυναίκες (ILGA Europe 2015).
Ομοφυλόφιλος/ Gay: Ένας άνδρας που έλκεται σεξουαλικά ή/και συναισθηματικά από τους άνδρες. Ο όρος gay χρησιμοποιείται μερικές φορές και ως όρος ομπρέλα για να περιγράψει, πέρα από τους ομοφυλόφιλους άνδρες, τις λεσβίες και τα αμφιφυλόφιλα άτομα. Ωστόσο, αυτή η χρήση αμφισβητήθηκε από ένα μεγάλο μέρος της ΛΟΑΤ κοινότητας και ως εκ τούτου ο όρος ομοφυλόφιλος/ gay χρησιμοποιείται εδώ μόνο όταν αναφέρεται σε άνδρες που έλκονται σεξουαλικά ή/και συναισθηματικά από τους άνδρες (ILGA Europe 2015).
Αμφιφυλόφυλος/η (Bisexual): Ένα άτομο το οποίο αισθάνεται σεξουαλική ή/και συναισθηματική έλξη για πάνω από ένα φύλα (ILGA Europe 2015). Στα αγγλικά αφορά το B που συναντάς στο ακρωνύμιο LGTBQI+. Όπως αναφέρει ο οργανισμός HRC, η έλξη αυτή δεν είναι απαραίτητο να εκδηλώνεται ταυτόχρονα ή με τον ίδιο τρόπο και βαθμό. Μερικές φορές χρησιμοποιείται χωρίς διάκριση από το pansexual.
Τρανς (ή Διεμφυλικός-ή): είναι ένας όρος ομπρέλα, που περιλαμβάνει τα άτομα που έχουν μια ταυτότητα φύλου, η οποία διαφέρει από το φύλο που τους αποδόθηκε κατά τη γέννηση. Περιλαμβάνει πολλαπλές ταυτότητες φύλου, όπως τρανς άνδρας, τρανς γυναίκα, non-binary, agender, genderqueer, genderfluid, κ.λπ. (TGEU 2016 Ιούλιος 4).

Η διπλή σημασία του Q, το I και το +

Εμείς το λέμε ΛΟΑΤΚΙ+ στα αγγλικά το λένε LGTBQI+. Σε αυτό το Q θα σταθούμε που έχει μία διπλή σημασία, καθώς αναφέρεται τόσο στα queer άτομα όσο και σε αυτά που βρίσκονται σε διαδικασία questioning. Πάμε να δούμε τι σημαίνουν αυτοί οι δύο όροι για την κοινότητα.
Queer: Είναι ένας όρος που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν συχνά για να εκφράσουν ένα φάσμα ταυτοτήτων και προσανατολισμών που πάνε «κόντρα» στη mainstream ορολογία. Η λέξη queer χρησιμοποιείται σαν όρος – ομπρέλα για να συμπεριλάβει πολλούς ανθρώπους, όπως εκείνους που δεν προσδιορίζουν τον εαυτό τους σαν αποκλειστικά straight και εκείνους που έχουν μη δυαδικούς ή με επεκτατικές ταυτότητες φύλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το queer ήταν μία λέξη που κάποτε είχε την έννοια της προσβολής, ωστόσο, τα μέλη του κινήματος την διεκδίκησαν και της έδωσαν άλλο, θετικό νόημα.
Questioning: Είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για τα άτομα που βρίσκονται στη διαδικασία να ανακαλύψουν τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου τους.
To I του ακρωνυμίου αναφέρεται στη λέξη Intersex. Ας δούμε αυτόν τον όρο μαζί με το +.
Intersex: Σύμφωνα με το γλωσσάρι του ethos-project «Τα intersex άτομα γεννιούνται με χαρακτηριστικά φύλου (όπως τα χρωμοσώματα, τα γεννητικά όργανα ή/και την ορμονική δομή) που δεν ανήκουν αυστηρά σε αρσενικές ή θηλυκές κατηγορίες ή ανήκουν ταυτόχρονα και στις δύο.
Οι γιατροί συμβουλεύουν συχνά τους γονείς να εκτελούν χειρουργικές και άλλες ιατρικές επεμβάσεις σε νεογέννητα και παιδιά, ώστε το σώμα τους (φαινομενικά) να συμμορφώνεται με τα αρσενικά ή τα θηλυκά χαρακτηριστικά.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, τέτοιες παρεμβάσεις δεν είναι ιατρικά απαραίτητες και μπορούν να έχουν εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες για τα intersex παιδιά καθώς μεγαλώνουν. Το “Intersex” αντιπροσωπεύει το φάσμα των παραλλαγών των χαρακτηριστικών του φύλου που συμβαίνουν φυσικά στο ανθρώπινο είδος. Αντιπροσωπεύει επίσης την αποδοχή του φυσικού γεγονότος ότι το φύλο είναι ένα φάσμα και ότι τα άτομα με παραλλαγές των χαρακτηριστικών φύλου, πέραν των ανδρικών ή των γυναικείων, υπάρχουν (Ghattas 2015)».
+: Το σύμβολο + χρησιμοποιείται για να αφήσει χώρο σε κάθε άλλη σεξουαλική ταυτότητα και προσανατολισμό που δεν καλύπτει το ακρωνύμιο».

Εμείς θα σας πούμε ότι το + χρησιμοποιείται για να αφήσει χώρο σε κάθε άλλη ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ σεξουαλική ταυτότητα και προσανατολισμό που δεν καλύπτει το ακρωνύμιο!

Συλλυπητήρια!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top