Μην πλανιέσαι από την έπαρση και τη διδασκαλία εκείνων που πλανήθηκαν από την οίηση και, περιφρονώντας την αλήθεια της Εκκλησίας και τις θείες αποκαλύψεις, ισχυρίζονται πως η αλήθεια μπορεί να μιλήσει μέσα σου, χωρίς τους φθόγγους του λόγου και να σε νουθετεί η ίδια με κάποιαν ακαθόριστη και ανεξήγητη ενέργεια.
Πρόκειται για διδασκαλία του ψεύδους και των εραστών του....
Γνωρίσματα της διδασκαλίας του ψεύδους είναι η σκοτεινότητα, η αοριστία, η ισχυρογνωμοσύνη, το ευφάνταστο, το ευερέθιστο, η εμπαθής ικανοποίηση την οποία γεννά μια λεπτή ενέργεια φιλοδοξίας και ηδυπάθειας.
Είναι δυνατό να μιλάει η αλήθεια και μέσα στον άνθρωπο. Αλλά πότε; Όταν, σύμφωνα με τα λόγια του Σωτήρα, ο Θεός οπλίσει τον άνθρωπο με τη δύναμη του (βλ. Λουκ. 24, 49), όταν δηλαδή ο άνθρωπος λάβει το Άγιο Πνεύμα «όταν έρθει Εκείνος, το Πνεύμα της Αλήθειας, θα σας οδηγήσει σε όλη την αλήθεια», [ὅταν δὲ ἔλθῃ ἐκεῖνος, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁδηγήσει ὑμᾶς εἰς πᾶσαν τὴν ἀλήθειαν] (Ιω. 16, 13).
Όποιος, όμως, χωρίς να έχει φανερά αποκτήσει το Άγιο Πνεύμα – και το αποκτούν μόνο οι άγιοι του Θεού – τολμά να λέει ότι ακούει την αλήθεια να μιλάει μέσα του, αυτός πλανιέται από την υπερηφάνεια του, απατά τον εαυτό του. Στην πραγματικότητα δεν ακούει παρά τη φωνή εκείνου που στον παράδεισο είπε απατηλά στους πρωτοπλάστους: «Και θα είστε σαν θεοί», [Καὶ ἔσεσθε ὡς θεοί] (Γεν. 3:5). Και η φωνή αυτή του φαίνεται σαν φωνή αλήθειας!
Οι Ισραηλίτες, έχοντας επίγνωση του άπειρου μεγαλείου του Θεού επίγνωση από την οποία γεννιέται στην ψυχή κάθε ανθρώπου η συναίσθηση της μηδαμινότητας του, έλεγαν στον άγιο ηγέτη και νομοθέτη τους, τον Μωυσή: «Εσύ μίλησέ μας! Ας μη μας μιλήσει ο Θεός, για να μην πεθάνουμε!» [καὶ εἶπαν πρὸς Μωυσῆν· λάλησον σὺ ἡμῖν, καὶ μὴ λαλείτω πρὸς ἡμᾶς ὁ Θεός, μὴ ἀποθάνωμεν] (Eξ. 20:19).
Ταπεινά και σωτήρια λόγια είναι τούτα, λόγια που εκφράζουν κάθε αληθινό χριστιανό. Μ’ ένα τέτοιο καρδιακό «ενέχυρο» ο πιστός προφυλάσσεται από τον πνευματικό θάνατο, τον οποίο επιφυλάσσουν στους πλανεμένους η υπερηφάνεια και η θρασύτητα τους.
Ο πλανεμένος, σε αντίθεση με τον αληθινό χριστιανό, τον πνευματικό Ισραηλίτη, αναφωνεί έξαλλος: «Στα παλιά χρόνια, τα τέκνα του Ισραήλ έλεγαν στον Μωυσή: “Εσύ μίλησέ μας! Ας μη μας μιλήσει ο Θεός, για να μην πεθάνουμε!” [καὶ εἶπαν πρὸς Μωυσῆν· λάλησον σὺ ἡμῖν, καὶ μὴ λαλείτω πρὸς ἡμᾶς ὁ Θεός, μὴ ἀποθάνωμεν] (Eξ. 20:19). Αλλά εγώ, Κύριε, δεν σε παρακαλώ έτσι… Ας μη μου μιλήσει ο Μωυσής ούτε κανείς άλλος από τους προφήτες. Μίλα μου εσύ ο ίδιος, Κύριε και Θεέ μου, που φωτίζεις και εμπνέεις όλους τους προφήτες. Γιατί εσύ, χωρίς αυτούς, μπορείς να με φωτίσεις με όλη την αλήθεια» (Θωμά Κεμπησίου, Η μίμηση του Χριστού, βιβλ. Γ’, κεφ. β’).
Ανάξιος του Κυρίου και της μιμήσεως του είναι εκείνος που, μολονότι βρίσκεται ολόκληρος μέσα στις κακίες και τα αισχρά πάθη, ανόητα και υπερήφανα και φαντασιόπληκτα νομίζει ότι βρίσκεται μέσα στην αγκαλιά του πανάχραντου και πανάγιου Κυρίου, νομίζει ότι τον έχει μέσα του και συνομιλεί μαζί του σαν με φίλο (ο.π., βιβλ. Γ’, κεφ. α’).
Πιστό παιδί της Ανατολικής Εκκλησίας, άκου την αδελφική μου συμβουλή, συμβουλή σωτήρια. Θέλεις να γνωρίσεις πραγματικά τον δρόμο του Θεού, να τον ακολουθήσεις και να φτάσεις στην αιώνια σωτηρία; Μελέτα τη θεία αλήθεια στην Αγία Γραφή, κυρίως στην Καινή Διαθήκη, και στα συγγράμματα των αγίων πατέρων. Πριν από τη μελέτη και μαζί μ’ αυτήν χρειάζονται απαραίτητα η άσκηση και η καθαρότητα της ζωής. Μόνο όσοι έχουν καθαρή καρδιά μπορούν να δουν τον Θεό (Πρβλ. Ματθ. 5:8). Έτσι, με τον καιρό, θα γίνεις, στο μέτρο που γνωρίζει και θέλει ο Θεός, μαθητής και εραστής και συμμέτοχος της θείας Αλήθειας, την οποία θα σου διδάξει το Άγιο Πνεύμα. Αμήν.



(Από το βιβλίο: Αγίου Ιγνατίου Μπριαντσιανίνωφ. Έργα 1. Ασκητικές εμπειρίες Α΄. εκδ. Ιερά Μονή Παρακλήτου, Ωρωπός Αττικής, 2η έκδοση 2009).

 


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top