Με τον τίτλο του επιτίμου διδάκτορος της Κοινωνιολογίας τίμησε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Σμύρνης τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο. Πριν  από ενάμισυ χρόνο ο κ. Βαρθολομαίος είχε ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου. Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Σμύρνης έχει ανακηρύξει στο παρελθόν επίτιμους διδάκτορες του τους πρώην προέδρους της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, και της Ιταλίας Ρομάνο Πρόντι.
Στην απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου τονίζεται ότι η απονομή του διδακτορικού τίτλου αποτελεί αναγνώριση της
συμβολής και των υπηρεσιών του Οικουμενικού Πατριάρχη στην ανθρωπότητα και στην προαγωγή του διαλόγου μεταξύ των θρησκειών.
Μετά την περιένδυση με την πανεπιστημιακή τήβενο και την παραλαβή του διδακτορικού διπλώματος ο κ. Βαρθολομαίος σε ομιλία του υπογράμμισε ότι το αντίδοτο στους πάσης φύσεως φονταμενταλισμούς είναι ο διάλογος. Απευθυνόμενος προς τους φοιτητές είπε ότι κοιτάζοντας τους αντλεί θάρρος και ελπίδα για το μέλλον. Παράλληλα, κάλεσε τους καθηγητές να εμπνεύσουν στους φοιτήτες τους πνεύμα ανοχής και ανεκτικότητας.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης , αφού ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο για την τιμή προς το πρόσωπο Του, πρότεινε  την διοργάνωση συνεδρίου, με τίτλο: «Κτίζοντας Γέφυρες : Διαθρησκειακός Διάλογος , Οικοδόμηση Ειρήνης, Οικολογική Συνείδηση».  Ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε ότι η ανθρωπότητα περνά κρίση και ότι πολλοί άνθρωποι προτιμούν να θυσιάσουν την ζωή τους από το να αλλάξουν τις απόψεις τους. Άλλοι,σημείωσε, φονταμενταλιστές θέλουν να στερήσουν τις ζωές αθώων για να υπερασπιστούν τα πιστεύω τους. Γι’ αυτό, τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος, «πρέπει να  ακούμε με μεγαλύτερη προσοχή και να κοιτάζουμε ο ένας τον άλλον πιο βαθιά στα μάτια». Καταλήγοντας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο αιώνας μας πρέπει να γίνει εποχή αδελφότητας και αλληλεγγύης και ότι η ειρήνη δεν είναι αδύνατη.
Ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου, Εκρέμ Ντεμιρτάπ, χαρακτήρισε  τον Οικουμενικό Πατριάρχη  πολύ σημαντικό πρόσωπο. «Δεν είναι μόνο ο πνευματικός ηγέτης 300 εκ. Ορθοδόξων Χριστιανών,αλλά παγκόσμιος ηγέτης, ο οποίος εργάζεται για την εδραίωση της ειρήνης,  του διαλόγου μεταξύ των θρησκειών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», επεσήμανε. Οι πόλεμοι και τα εγκλήματα, τόνισε, στο όνομα της θρησκείας δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Οι θρησκείες, συνέχισε,πρέπει να καλλιεργούν την αγάπη και την ειρήνη  , αντί τον σπόρο της εχθρότητας. Ουδεμία θρησκεία, πρόσθεσε, επιτάσσει πολέμους. Γι΄αυτό, υπέδειξε, πρέπει να σεβόμεθα την θρησκεία των άλλων, όπως την δική μας. «Πολεμικά αεροσκάφη κάνουν , δυστυχώς , αερομαχίες πάνω από το όμορφο Αιγαίο, ενώ πρέπει να πετούν μόνο επιβατηγά αεροπλάνα και γλάροι», κατέληξε.
Ο πρύτανης , Ογκιούζ Εσέν, δήλωσε ότι αυξήθηκαν οι αντιπαραθέσεις διεθνώς και η Τουρκία, όπως και άλλες χώρες,υποφέρει από έλλειψη θρησκευτικής  ανεκτικότητας  και διαλόγου. «Ως Πανεπιστήμιο προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο για να αντιμετωπίσουμε αυτή την  επικίνδυνη  κατάσταση», τόνισε. Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Σμύρνης, επεσήμανε  ο κ. Εσέν, στηρίζεται στην   πολυπολιτισμική κληρονομιά της Σμύρνης   και προάγει τις αρχές της πολυπολιτισμικότητας και της δημοκρατίας».    Στην τελετή αναγόρευσης παρέστησαν εκπρόσωποι των Τουρκικών Αρχών, εκπρόσωπος του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος , ξένοι διπλωμάτες, μέλητης Ιεράς Συνόδου τ ου Οικουμενικού  Πατριαρχείου, ακαδημαϊκοί φοιτητές και άλλοι.    
    
ΠΗΓΗ:  http://www.amen.gr/article20552#sthash.4dmrUy5h.dpuf

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top