Την μνήμη του Οσίου Παϊσίου του αγιορείτου τίμησαν χθες βράδυ με αγρυπνία στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλίας Πεντέλης.
Της πανηγυρικής αγρυπνίας προεξήρχε ο Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών ο οποίος στο κήρυγμά του, έδωσε την πραγματική εικόνα του Οσίου Παϊσίου και όχι αυτήν που παρουσιάζουν καθημερινά τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
«Αν δείτε στα περίπτερα τα εξώφυλλα των εφημερίδων και μάλιστα των παρακμιακών, κάθε μέρα θα δείτε και μια διαφορετική προφητεία του Αγίου Παϊσίου. Ο άγιος Παϊσιος δεν έγινε άγιος επειδή προείπε το πότε θα αλλάξει το πολιτικό status της γείτονος χώρας, ή πότε θα αλλάξει η ηγεσία του στρατού ή επείδή προέβλεψε την ανέλιξη συγκεκριμένων ανθρώπων σε συγκεκριμένες θέσες. Αυτά τα λένε οι χαρτορίχτρες, οι καφετζούδες και οι μάγισσες. Και οι όσιοι της Εκκλησίας δεν είναι ούτε ούτε μέντιουμ, ούτε χαρτορίχτρες, ούτε αστρολόγοι της πλάκας. Ο άγιος συγκαταλέγεται στο αγιολόγιο της Εκκλησίας διότι όπως αναφέρεται στην Πατριαρχική Πράξη αγιοκατάταξης, «ανηλώθη έργω εμπράκτω και πράξη εν λόγω εις την υπακοή του Χριστού και εις την αγάπη του Θεού και του πλησίον».
Ο κ. Συμεών τόνισε επίσης πως «Ο Άγιος Παϊσιος κατηνάλωσε όλη την ικμάδα και το ταμπεραμέντο του στην υπακοή του Χριστού και στην αγάπη προς τον Θεό και τον άνθρωπο. Αυτή την αγάπη απολαμβάνουμε και σήμερα παρόλο που ο άγιος δεν είναι κοντά μας σωματικά. Αυτή την αγάπη αισθάνεται όποιος ανοίγει τα βιβλία του, όχι αυτά τα ψευδεπίγραφα που κυκλοφορούν στα περίπτερα με το πορνογραφικό υλικό συνήθως. Αλλά αυτά που ο ίδιος άφησε παρακαταθήκη στις μοναχές και μαθήτριές του στην Μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου στη Σουρωτή».
Ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών ανέφερε τις πνευματικές παρακαταθήκες που άφησε ο Όσιος Παϊσιος μέσα από τα κείμενά του.»Μετάνοια και εξομολόγηση. Αγάπη και ταπείνωση. Προσευχή και υπομονή. Καλοί λογισμοί και πνεύμα θυσίας. Είδατε ποτέ σε πρωτοσέλιδα των εφημερίδων ή σε κανένα έντυπο ή στους τσαρλατανισμούς κάποιων δήθεν καλογήρων να γίνεται κάποια αναφορά στις παρακαταθήκες του Αγίου; Ούτε από ακραίους ή διάφορούς απόστρατους που ονειρεύονται μάλλον άλλα πράγματα, δεν βλέπω να γίνεται κάποια αναφορά στις παρακαταθήκες αυτές. Αντίθετα βλέπω ότι γίνεται μια κατάχρηση του Οσίου στα δικά τους μέτρα.»
O Επίσκοπος κ. Συμεών υπογράμμισε ότι «αποκρύπτουν την ύπαρξη των πνευματικών παρακαταθηκών που άφησε ο Όσιος Παϊσιος και προβάλλουν όλες αυτές τις προφητείες που δήθεν είπε για το 666, για τον Οικουμενισμό, για την συντέλεια του κόσμου. Και αν τους ρωτήσεις πού τα είδανε γραμμένα θα σου πουν «έτσι λένε, έτσι ακούσαμε» και ήδη έχουν δηλητηριάσει τον κόσμο με μυθολογία και ψέμα. Και αντί εκεί να αντιδράσουμε,παραδινόμαστε στον τυχοδιωκτισμό και στην σχιζοφρένεια του κάθενός».
Κλείνοντας ο κ. Συμεών ότι όλοι οι νεοφανείς άγιοι όπως ο Άγιος Παϊσιος αποτελεί για εμάς μια ευλογία καθώς αποτέλεσε οικείος και γνώριμος για πολύ κόσμο και πήρε από αυτόν συμβουλές, αγάπη, παρηγοριά, δύναμη, ελπίδα και αισιοδοξία. Παρηγόρησε τις ψυχές μας και στάλαξε βάλσαμο μέσα στις καρδιές μας.»
Ο προϊστάμενος του ναού π. Φραγκίσκος Λάβδας ευχαρίστησε τον Επίσκοπο Θεσπιών για την μεγάλη τιμή και χαρά να προεξάρχει της κατανυκτικής αγρυπνίας. Ευχαρίστησε επίσης την Γερίντισσα Στυλιανή από την Μονή Ταώ Πεντέλης και την συνοδεία της που αγιογράφησαν μια εικόνα του Οσίου Παϊσίου και την προσέφεραν στο ναό. Τέλος ευχαρίστησε τον Βυζαντινό Χορό «Ψαλτικής Διάκονοι» υπό την χοραρχία του κ. Ιωάννη Τσούνη που έψαλαν και κατένυξαν το εκκλησιασμα στην ιερά αυτή παννυχίδα.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ







0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top