Θρησκευτική λαμπρότητα, εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια, επισημότητα, τάξις και απόλυτη ευσέβεια εκ μέρους του συγκεντρωμένου πολυπληθούς λαού, ήταν τα στοιχεία που χαρακτήριζαν την ατμόσφαιρα κατά τις πρώτες ώρες της πανηγυρικής ολονύκτιας αγρυπνίας που τελέσθηκε προς τιμήν της μνήμης της πολυαγαπημένης Αγίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, στην ιστορικής σημασίας ομώνυμη Ιερά Μονή στη Λυκόβρυση Αττικής. 
            Τα Ιερά προσκυνήματα της θαυματουργού Εικόνος και του Αγίου Λειψάνου της εκ Καππαδοκίας ορμώμενης Αγίας Ηγουμένης του 10ου αιώνος, υποβασταζόμενα και πλαισιωμένα από νέους άνδρες ενδεδυμένους την παραδοσιακή στολή της γενέτειρας της Οσίας, αποτέλεσαν μοναδική ευλογία για τους Ορθοδόξους πιστούς που συνέρρευσαν από διάφορα μέρη της οικουμένης, ειδικά την ημέρα αυτή, για να τα προσκυνήσουν και ευλαβικά να ασπαστούν.
            Οι Πολυαρχιερατικές πανηγυρικές Ακολουθίες του Εσπερινού, της Λιτής, του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκαν προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας Μητροπολίτου Αττικής και Βοιωτίας κ. Χρυσοστόμου ο οποίος και κήρυξε το Θείο Λόγο (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) , συγχοροστατούντων και συλλειτουργούντων, των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Πειραιώς και Σαλαμίνος κ. Γερόντιου, Δημητριάδος κ. Φωτίου και των Θεοφιλέστατων Επισκόπων Μεθώνης κ. Αμβροσίου και Σουτσάβας (Ρουμανίας) κ. Σωφρονίου και με τη συμμετοχή Ιερέων και Διακόνων της Εκκλησίας μας. 
            Το ενθουσιώδες και πανηγυρικό κλίμα των πρώτων ωρών μετατράπηκε σε ευλαβική κατάνυξη μεσούσης της εννιάωρης νυκτερινής Ακολουθίας, από τη δεκάτη νυκτερινή έως την εβδόμη πρωινή της κυριωνύμου ημέρας της εορτής της Αγίας.
            Ύμνους και ψαλμούς απέδωσε η  χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς και Σαλαμίνος υπό τη διεύθυνση του χοράρχου αυτής κ. Αθανάσιου Ιωαννίδη.
            Η περίλαμπρη εορτή στη μνήμη του προτύπου της γυναικείας μοναχικής πολιτείας της Εκκλησίας μας, όπως χαρακτηριστικά τιμάται να ονομάζεται η Οσία, κορυφώθηκε τις πρωινές ώρες, με την παρουσία χιλιάδων πιστών που συγκεντρωμένοι εντός και πέριξ της Ιεράς Μονής, ακολούθησαν τη μεγαλοπρεπή πομπή που σχηματίστηκε για τη λιτάνευση του Αγίου Λειψάνου και της θαυματουργού Εικόνος της, στους κεντρικούς δρόμους της Λυκοβρύσεως. 
            Ιερός κλήρος, Μοναχικό τάγμα, νέοι και νέες ενδεδυμένοι με παραδοσιακές στολές του Έθνους μας συνόδευαν τα Άγια Λείψανα και την Εικόνα της Οσίας Ειρήνης, υπό τους ήχους της Φιλαρμονική μπάντας για την απόδοση της δέουσας τιμής στη μνήμη της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου.
            Οι προσκυνητές, πιστοί στη λαϊκή παράδοση, τήρησαν και φέτος το έθιμο να προσμένουν γονατιστοί στο δρόμο κατά τη διάρκεια της λιτανείας, έως ότου η υποβασταζόμενη από νέους θαυματουργή Εικόνα της Αγίας, περάσει από επάνω τους, χάριν ευλογίας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟ ΕΔΩ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top