Πρωτοσέλιδη Επιστολή-Διαμαρτυρία
των Αγιορειτών Πατέρων για την ετοιμαζόμενη
Προσύνοδο του 1930 στο Άγιον Όρος




ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΑΠΗ ΝΑ ΒΕΒΗΛΩΘΗ ΚΑΙ Η ΑΒΕΒΗΛΩΤΟΣ ΜΙΚΡΑ ΓΩΝΙΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ


ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ



Προς τους διοργανωτάς της ξενηκούστω τίτλω και πρωτοφανούς εις τα Εκκλησιαστικά Χρονικά Προσυνόδου του Αγίου Όρους



Εκ καθήκοντος και επιβεβλημένης υποχρεώσεως παρακολουθούντος, τόσον εν τω ημετέρω, όσο και εν τω ξένω Τύπω την εκκλησιαστικήν κίνησιν και τας καταβαλλομένας εκ των εχθρών της Ορθοδοξίας μεγάλας προσπαθείας προς καταστροφήν  της Ορθοδόξου Εκκλησίας του Χριστού, προσεπαθήσαμεν -όσον το εφ' ημίν- δι' επανειλημμένων καταλλήλων δημοσιευμάτων να σιαφωτίσωμεν την Ορθόδοξον κοινήν γνώμην, περί των καταχθονίων και επιβούλων αυτών σκοπών. 


Εσχάτως όμως ανέγνωμεν, ότι οι ανατροπείς του θρησκευτικού οικοδομήματος καινοτόμοι Αρχιερείς συνεκάλεσαν Προσύνοδο εν τω Αγιωνύμω ημών Όρει, εν τω Ιερώ τούτο της Παναχράντου Θεοτόκω περιβόλω. 


Η είδησις ταύτη, ως ήτο επόμενον, συνετάραξε και καταθορύβησε πάντας τους εν Αγίω Όρει Ζηλωτάς των Πατρώων και έχοντες επίγνωσιν του προορισμού και της αποστολής των Μοναχών διερωτώμεθα ήδη, ποίοι οι λόγοι, οι υποκινήσαντες τους αρχηγούς των Εκκλησιών, ίνα ορίσωσιν, ως τόπον της συγκροτήσεως της Προσυνόδου των το Άγιον Όρος; 


Εξετάζοντες δε τούτους αντιλαμβανόμεθα, ότι ο μόνος σκοπός των κυρίων αυτών είναι και η καταστροφή της Ιεράς ταύτης Ακροπόλεως (ως κατέστρεψαν και την λοιπήν Ορθόδοξον Εκκλησία), της μόνης ανθισταμένης την σήμερον εις τα ανατρεπτικά αυτών σχέδια και γενομένης κάρφος εις τα πονηρά τούτων όμματα. 


Τούτον αφ' ενός και αφ' ετέρου, ίνα αι Σατανικαί αυτών αποφάσεις (αν και ούτοι ισχυρίζωνται, ότι δεν θα λάβωσι τοιαύτας) προσκτήσωνται το κύρος, ως εν Αγίω Όρει ληφθείσαι και γίνωσιν υπό πάντων παραδεκταί. 


Τούτων ούτως εχόντων, ανεξαρτήτως της στάσεως, ην εν προκειμένω θα τηρήση η ανωτάτη και επίσημος του Αγίου Όρους Αρχή, η Ιερά Κοινότης, ημείς εκ καθήκοντος σπεύδομεν να παρακαλέσωμεν τους κυρίους αυτούς, ίνα μη θελήσωσι να διαταράξωσι την ηρεμίαν και γαλήνην του Αγίου Όρους, αλλά να εκλέξωσιν άλλο μέρος προς συγκρότησιν της Προσυνόδου των (αν η λέξις Προσύνοδος απαντάται έστω και άπαξ μόνον εν τοις συγγράμμασι των από συστάσεως της Εκκλησίας μέχρι σήμερον διαλαμψάντων Αγίων Πατέρων), 


ή δε και δεν θελήσωσι να πράξωσιν ούτως, ημείς επιγνώμονες της ιεράς ημών αποστολής από θεησκευτικής και Εθνικής απόψεως, ουδέποτε θα επιτρέψωμεν αυτοίς να βεβηλώσωσι και την εισέτι αναπολειφθήσαν αβεβήλωτην μικράν ταύτην Ορθόδοξον γωνίαν. 


Διαμαρτυρώμεθα δε και θα είμεθα ανεύθυνοι, αν εξ' αιτίας των προκληθώσι και δημιουργηθώσιν εκείνα, όσα ο θρησκευτικός ζήλος και ο αναβρασμός του Εθνικού αισθήματος δημιουργεί. 


Ας λάβωσιν υπ' όψει των, άπαξ διά παντός, ότι δεν δυνηθώσι να επιβάλλωσι τας Σατανικάς των απόψεις, μηδέ το Φραγγοημερολόγιών των να στερεοποιήσωσιν εν Αγίω Όρει. 


Το Άγιον Όρος υπήρξεν αείποτε και θα υπάρξη ο θεματοφύλακας των θρησκευτικών και Εθνικών Παραδόσεων, ως και αυτό το επίσημον Κράτος ανεγνώρισε και ωμολόγησε διά στόματος του επισκεφθέντος αυτό εφέτος, εξοχωτάτου υπουργού των Ναυτικών  κ. Μπότσαρη και διά του Εθνικού ημών Στόλου εορτάσαντος εφέτος ενταύθα, δι' είκοσι και ενός κανονιοβολισμών την εορτήν της Εθνικής ημών Παλιγγενεσίας, της 25ης Μαρτίου, κατά το Πατροπαράδοτον Εκκλησιαστικόν ημών ημερολόγιον. 


Ταύτα εκ καθήκοντος επί του παρόντος οφείλομεν να τονίσωμεν και ας τα λάβωσιν υπ' όψει των οι αρμόδιοι.



Εν Αγίω Όρει Άθω τη 13 Μαίου 1930 Πατρ. Ημερολόγιον



Εξ' ονόματος των Πατέρων του Ιερού Συνδέσμου


Ο Αντιπρόεδρος ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΜΟΝΑΧΟΣ


Ο Γραμματεύς ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΟΝΑΧΟΣ




Εισαγωγή στο διαδίκτυο στο μονοτονικό σύστημα, επιμέλεια, παρουσίαση κειμένου 
ΑΓΙΟΚΥΠΡΙΑΝΙΤΗΣ. 
Πρωτοσέλιδη Επιστολή - Διαμαρτυρία των Αγιορειτών Πατέρων, που συγκροτούσαν τον 
αντινεωτεριστικό και αντικαινοτόμο
 ''Ιερό Σύνδεσμο'' της Αθωνικής Πολιτείας,
 όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα των Αθηνών ''ΣΚΡΙΠ'' 
του Σαββάτου 31 Μαίου 1930 ν. η. αριθ. φύλλου 10101.



ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ








0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top