Tην άποψη ότι υπήρξε παρέμβαση και πιέσεις από το Οικουμενικό Πατριαρχείο προς την Αθήνα για την αναγνώριση της Ουκρανίας διατυπώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ενημέρωση» ο μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος. Λίγες ημέρες μετά την ιστορική συνεδρίαση της Ιεραρχίας στην οποία αποφασίστηκε μετά από εισήγηση του Αρχιεπισκόπου να μπουν σε κοινωνία η Εκκλησία της Ελλάδος και η νέα αυτοκέφαλη Εκκλησία στην Ουκρανία ο κ. Νεκτάριος έλυσε τη σιωπή του και επανέλαβε τις γνωστές του θέσεις, κατά της αναγνώρισης της νέας Εκκλησίας.
Ο μητροπολίτης Κερκύρας υποστηρίζει ότι το Φανάρι πίεσε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. «Δεν μπορώ να ξέρω αν πιέστηκε -και με ποιον τρόπο- ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, θεωρώ ωστόσο, ότι πρέπει να υπήρξε κάποια σοβαρή παρέμβαση από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο» τόνισε στην συνέντευξή του στην τοπική εφημερίδα του νησιού «Ενημέρωση».
Ο κ. Νεκτάριος αφήνει να εννοηθεί ότι η ομάδα των δέκα μητροπολιτών που αντιτάχθηκαν στην αναγνώριση της Ουκρανίας είναι ένα υπολογίσιμο μέγεθος: «Δεν είναι μικρό θέμα… Μπορεί η συντριπτική πλειονότητα να τάχθηκε υπέρ της άποψης Ιερώνυμου και κατ’ επέκταση Βαρθολομαίου, το γεγονός ωστόσο, ότι βρέθηκαν δέκα Μητροπολίτες να διαχωρίσουν τη θέση τους σχετικά με το Αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ουκρανίας, είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος» είπε ο μητροπολίτης Κερκύρας που την ίδια ώρα διαβεβαίωσε ότι «δεν μπορώ να επιτρέψω να σχηματιστεί η άποψη ότι ενδεχομένως υποκινώ ή ηγούμαι κάποιας ανταρσίας στους κόλπους της Εκκλησίας μας. Θα ήθελα ωστόσο, χωρίς να πιέζω καταστάσεις, να παίξω διαμεσολαβητικό ρόλο δεδομένων και των εξαιρετικών σχέσεων, τις οποίες διατηρώ με το Πατριαρχείο της Μόσχας…»
Αναφορικά με τις απειλές που έχουν εκτοξευθεί από την πλευρά της Μόσχας για «κυρώσεις» ο μητροπολίτης Κερκύρας δηλώνει «ανήσυχος και προβληματισμένος για όλα συμβαίνουν στους κόλπους της Εκκλησίας της Ελλάδος» αλλά την ίδια στιγμή εμφανίζεται ιδιαίτερα καθησυχαστικός καθώς «στην Κέρκυρα, όπως είπε, δεν θα έχουμε πρόβλημα. Προσωπικά δέχθηκα πολλά μηνύματα από τη Ρωσία και όχι μόνο από εκεί, με ευχαριστίες για τη στάση που κράτησα».


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top