Του π. Παύλου Καλλίκα, εφημερίου του Ι. Ν. Παναγίας Ιλαριωτίσσης Ποταμού Κυθήρων

Ορθόδοξοι Έλληνες Ιερείς ξεσηκωθείτε και αντισταθείτε,
Θέλουν οι κρατικοί να μας κλείσουν τις Εκκλησιές. Και σας ρωτώ; Γίνεται παπάς χωρίς Εκκλησία;
Θέλουν οι κρατικοί να μας έχουν ένα φιλανθρωπικό οργανισμό εράνων και συσσιτίων. Τί είναι ο παπάς τελικά Λειτουργός ή κοινωνικός λειτουργός; Τώρα γίναμε ξαφνικά για αυτούς ανεύθυνοι;
Όταν, χρόνια τώρα, από αγάπη Χριστού βοηθάμε και πρωτοστατούμε στο φιλανθρωπικό έργο, επισκεπτόμαστε φυλακές, γηροκομεία, νοσοκομεία, και παλιότερα άλλοι κληρικοί πριν από μας λεπροκομεία; Τι; Τώρα ξαφνικά γίναμε ανεύθυνοι στα μάτια τους;
Τώρα ξαφνικά δεν τους κάνουμε; Τώρα ξαφνικά οι πνευματικοί νόμοι είναι ανενεργοί; Μα, γι' αυτούς που λένε να κλείσουν οι Εκκλησιές, για αυτούς ήταν πάντα ανενεργά και τα Μυστήρια και η πίστη τους στην Εκκλησία.
Θέλουν να κάνουν τον κόσμο να μη φιλά ούτε το χέρι του παπά, ούτε να μπαίνει στην Εκκλησιά. Και αυτοί καλά κάνουν και αγνοούν. Οι "δικοί μας"; Μάλλον εναρμονίζονται και συσχηματίζονται με τον κόσμο με τον αιώνα τούτο χέρι - χέρι.
Μιλάνε οι κρατικοί (το μάθαν από τους δικούς μας) για την αγία υπακοή. Αγιά υπακοή στο άθεο κράτος και στην συνεργασία με την Διοικούσα Εκκλησία;
Άγια υπακοή στον κατά τον νόμο "Ηρώδη"; Αγία υπακοή σε αυτούς τους γκρεμιστάδες κάθε έννοιας ορθοδοξίας και Ελληνισμού; Αγία Υπακοή στους αναθεωρητές του Συντάγματός μας; Είναι γνωστό ότι ο νόμος συχνά και όσο πάει πιο πυκνά γίνεται ανήθικος.
Μιλάνε (τώρα μόνο οι δικοί μας) και λένε και διατείνονται ότι είναι "αγία πράξη", να απέχουν οι πιστοί από την Εκκλησία.
Λες και τα μυστήρια ξαφνικά δειλιούν και ωχριούν και παύουν μπροστά στον Κορονοϊό.
Λες και οι πνευματικοί νόμοι εξανθρωπιστηκαν και εξορθολογίστηκαν. Λές και η "αγάπη" αυτών των ταγών είναι ικανή να υπερ - καλύψει την Αγάπη, δηλαδή τον Θεό.
Λες και ο Θεός σε αυτούς που ζητούν ψωμί θα τους δώσει πέτρες και σε αυτούς που ζητούν ψάρι θα τους δώσει φίδια.
Λες και αυτοί θεοί στην θέση των Θεών, πατέρες στην θέση των Πατέρων θα προστατεύσουν, στα πλαίσια πάντα της δικής τους καινοτόμου σύγχρονης "ποιμαντικής", τους ανθρώπους. Πως; Αποξενώνοντας τους από την Εκκλησία και τις Ακολουθίες της. Τι πετυχαίνουν; Αλίμονο! να ξεχειλώσουν έτι και έτι το έρημο "κατ' οικονομίαν".
Και σας ρωτώ, αγαπητοί μου Ιερείς.
Έτσι πράτταν οι πρώτοι μας Ιερείς σε περιόδους διωγμών που κόστιζαν ζωές, σταμάτησαν τις λειτουργίες τους; Φοβήθηκαν να θεωρηθούν "ανεύθυνοι" που κατηχούσαν και οδηγούσαν στο μαρτύριο τους Χριστιανούς; (π.χ. ανεύθυνος ο Άγιος Δημήτριος;)
Αυτό έκαναν οι Ιερείς μας στα χρόνια της Τουρκοκρατίας; Ανεύθυνοι αυτοί που ξεστράβωναν τα Ελληνόπουλα για να σκέφτονται ελεύθερα; Ανεύθυνοι οι Μοναχοί και Μοναχές που βάζαν φρένο στον εξισλαμισμό των Ελληνόπουλων; (π.χ. ανεύθυνη η Αγία Φιλοθέη;)
Αυτό έκαναν οι Ιερείς μας κάθε φορά στα χρόνια της απειλής της εδαφικής μας ακεραιότητας; Ανεύθυνοι οι Αρχιερείς που οργάνωναν αντίσταση στην Μακεδονία και όπου άλλου;
Ανεύθυνοι οι Ιερείς που κοινωνούσαν στην πρώτη γραμμή τα παλληκάρια που πολεμούσαν;
Ανεύθυνος λοιπόν, είναι ο παπάς σήμερα που ανοίγει την Εκκλησία, ως αντίμετρο στην απειλή του ιού;
Μα, Άγιοι Αρχιερείς αν δεν θωρακιστεί τώρα ο πιστός με τα Μυστήρια της Εκκλησίας μας, αν δεν προστρέξει να καταφιλήσει τώρα τις αγίες εικόνες, αν δεν πάρει ευλογία τώρα από το χέρι του Ιερέα (και όχι το πόδι), αν δεν ακούσει τον παρήγορο ήχο της καμπάνας ότι κάποιος προσεύχεται για αυτόν τον παππού και την γιαγιά, πότε θα το κάνει;
Πότε; Όταν περάσει ο κίνδυνος; όταν τελικά καταλάβουμε ότι κάθε είδους ανθρώπινο μέτρο είναι καλό μεν, μα τελικά δεν μας καλύπτει, αναποτελεσματικό. Και αυτό επειδή είναι ανθρώπινο.
Άγιοι Αρχιερείς θα κάνουμε ότι και οι Ρωμαιοκαθολικοί; Μα, αυτοί είτε τις έχουν ανοιχτές, είτε κλειστές τις "εκκλησίες" τους, το ίδιο κάνει σε Αγιαστική Χάρη. Μηδέν.
Άγιοι Αρχιερείς παρακαλώ και εκλιπαρώ «μὴ συσχηματίζεσθε τῷ αἰῶνι τούτῳ».


Αγαπητοι παπάδες  ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΥΜΕ.
ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑ ΖΥΜΗ.
ΕΦΗΜΕΡΕΥΕΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΑ ΠΙΣΤΟ.
ΤΩΡΑ ΕΧΕΙ ΠΙΟΤΕΡΗ ΑΞΙΑ Η ΙΕΡΩΣΥΝΗ ΣΑΣ.
ΤΙΜΕΙΣΤΕ ΤΗΝ.
ΜΗ ΦΟΒΗΘΕΙΤΕ ΣΕ ΑΠΕΙΛΕΣ.
ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΜΕΘ’ ΗΜΩΝ.




0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top