Σε κάθε εποχή η αλήθεια κακοποιείται με πολλούς τρόπους, ενώ το ψέμα επικρατεί...βρίσκεται συνέχεια στα χείλη μικρών και μεγάλων και μολύνει την καθημερινή μας ζωή.

Είναι επίκαιρο να ακούσουμε με προσοχή την προτροπή του Αποστόλου Παύλου : "Μη ψεύδεσθε εις αλλήλους...". Το ψεύδος είναι διαστροφή των γεγονότων.
Αυτή η σκόπιμη παραποίηση της αλήθειας προκαλεί την οργη και αποδοκιμασία του Θεού : "Ουέ οι λέγοντες το πονηρόν καλόν και το καλόν πονηρόν, οι τιθέντες το σκότος φώς και το φώς σκότος..." (Ησ.ε' 20).
Από πού προήλθε το ψέμα και ποιός ήταν ο πρώτος πού το χρησιμοποίησε?
Ο διάβολος όταν εξαπάτησε τούς Πρωτοπλάστους.στον Παράδεισο και τους παρέσυρε στην πτώση και την παρακοή. Γιατί τους βεβαίωσε οτι ...θα γίνουν θεοί!
Και οι ταλαίπωροι οχι θεοί δεν έγιναν αλλά έχασαν και τον Παράδεισο.
"Ο διάβολος ψεύστης εστί και ο πατήρ του ψεύδους" (Ιω.η' 44). Επομένως όποιος ψεύδεται μιμείται τον διάβολο, ενω έχει προορισμό να ομοιωθεί προς τον Θεό, ο οποίος είναι η Αλήθεια.
Ο Απόστολος Παύλος έγραψε : "λαλείται αλήθειαν έκαστος μετά του πλησίον αυτού, οτι εσμέν αλλήλων μέλη (Εφεσ.δ'25). Είμαστε αδελφοί και μέλη ενός πνευματικού σώματος. Πως τολμάμε να απατάμε τους αδερφούς μας?
Η θεωρία οτι "αν δεν πείς ψέματα, δεν προοδεύεις", είναι ψεύτικη αφού υποστηρίζεται από ψεύτες.
Οι άνθρωποι αποφεύγουν τον ψεύτη αλλα και ο Θεός δεν τον αφήνει ατιμώρητο. Γράφει ο ψαλμωδός : "Απωλείς πάντας τους λαλούντας το ψεύδος" και "Ανδρα δόλιον (τέτοιος είναι ο ψεύτης) βδελλύσεται Κύριος " (Ψαλ.ε'7).
Από το Αποστολικό ανάγνωσμα (Κολοσ.γ'4-11)
Π. Ευθύμιος

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top