Παρατηρούμε επίσης το φαινόμενο της ''ζωολατρείας'', υπό το πρόσχημα της αγάπης προς τα ζώα. Άλλο όμως είναι ο σεβασμός και η αγάπη προς τα ζώα, πόσο μάλλον όταν είναι και δημιουργήματα του Θεού, και άλλο η λατρεία προς αυτά! Σήμερα βλέπουμε πολλές οικογένειες να μην έχουν παιδιά αλλά να έχουν πάμπολλα ζώα. Το περιβόητο λεχθέν: ''ο άνθρωπος δεν εκτιμάει και δεν έχει αγάπη ενώ το ζώο έχει'' είναι πια συνηθισμένο σλόγκαν!

ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΖΩΩΝ ΜΕ ΜΑΡΜΑΡΙΝΕΣ ΠΛΑΚΕΣ

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ 

''ΒΡΑΔΥΝΗ'' 14/10/67


βλ. και ''ΒΡΑΔΥΝΗ'' 27/7/72

Εντύπωση μας κάνει και η κάτωθι εικόνα που δεικνύει τίνος γέννημα είναι η ζωολατρεία, δηλαδή της λεγομένης ''Νέας Εποχής΄΄!




Πέραν από αυτές τις ξένες προς την ορθοδοξία καταστάσεις υπάρχει σαφώς η αληθινή σχέση του ανθρώπου με τα ζώα, όπως αυτή υπαγορεύεται από τους ορθόδοξους νόμους και κανόνες αλλά και την ιερά παράδοση (βλ. και Ανδρέα Χατζηχαμπή Βιοηθική του Περιβάλλοντος: Η ορθόδοξη προσέγγιση της κτίσης. Λεμεσός: Εκδ. Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης, σελ. 69-70).
Τα ζώα έχουν ως σκοπό της παρουσίας τους και της δημιουργίας τους όχι μόνο την εξυπηρέτηση των αναγκών του ανθρώπου αλλά χρησιμοποιούνται και ως μέσα για την ωφέλεια της ψυχής μας. Επιπλέον, ο Θεός τα δημιούργησε και ως δώρα για την ευχαρίστησή μας «προς τέρψιν ημίν δεδωρημένα» για την αληθινή ψυχαγωγία, χαρά και ευφροσύνη του ανθρώπου, ώστε με τη μελέτη του πλήθους, του μεγέθους και της ομορφιάς των δημιουργημάτων να οδηγείται ο άνθρωπος στην αληθινή γνώση του Θεού, αναδεικνύοντας το σύμπαν σ’ ένα απέραντο σχολείο θεογνωσίας.


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top