biblio xolebas1

Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Έαρ» (www.ear-books.com) το νέο βιβλίο του γνωστού και διακεκριμένου πολιτικού επιστήμονα και συγγραφέα, Κωνσταντίνου Χολέβα!

Ποια είναι η στάση του ορθόδοξου χριστιανού απέναντι σε σοβαρά θέματα όπως είναι ο πατριωτισμός, η άμυνα υπέρ πατρίδος, η εθνική ταυτότητα;

Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα για τη σχέση Ορθοδοξίας και πατριωτισμού με βάση τα κείμενα και τη διδασκαλία αγίων, Πατέρων και εκκλησιαστικών συγγραφέων της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Και η απάντηση που προκύπτει είναι ότι: αποδεχόμαστε την αξία της πατρίδος και τον υγιή και αφανάτιστο πατριωτισμό αλλά απορρίπτουμε τα δυο άκρα.

Από τη μια πλευρά απορρίπτουμε τον εθνοφυλετισμό, τον ρατσισμό και την εθνική αλαζονεία. Και από την άλλη πλευρά απορρίπτουμε τον άπατρι διεθνισμό, την ηττοπάθεια και τον εθνομηδενισμό.

Η πατρίδα για τον χριστιανό είναι μια μεγάλη οικογένεια, όπως δίδασκε ο άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης.

Αυτό σημαίνει δυο τινά: πρώτον ότι πρέπει να την αγαπούμε και να την προστατεύουμε από κινδύνους, όπως οφείλουμε να κάνουμε και για τους γονείς μας, τα παιδιά, τον ή την σύζυγο, τους συγγενείς.

Σημαίνει κατά δεύτερο λόγο και κάτι άλλο: όταν αγαπώ την οικογένειά μου δεν σημαίνει ότι μισώ τις άλλες οικογένειες. Είμαι, λοιπόν, έτοιμος να θυσιασθώ για την πατρίδα μου όταν κινδυνεύσει.

Αλλά αγαπώ και δεν μισώ τους άλλους. Ο ορθόδοξος χριστιανικός πολιτισμός καλλιέργησε το αίσθημα αυτοθυσίας για την πατρίδα, η οποία δέχεται απειλή, εισβολή, επιδρομή.

Δεν καλλιέργησε ποτέ την τάση για άδικους και επιθετικούς πολέμους.

Ο υγιής πατριωτισμός δεν αντιτίθεται στην οικουμενικότητα της Ορθοδοξίας, αλλά κάλλιστα συνυπάρχει μαζί της.

Το βλέπουμε στην υμνογραφία για τον άγιο Δημήτριο τον Μυροβλήτη. Τον υμνούμε ως «Υπέρμαχον της Οικουμένης» αλλά και ως «σωσίπολιν και σωσίπατριν».

Είναι οικουμενικός, διότι τιμάται από πολλούς λαούς πέραν του Ελληνισμού, αλλά ταυτοχρόνως είναι πατριώτης, διότι με τις πολιουχικές παρεμβάσεις του σώζει τη Θεσσαλονίκη από επιδρομές διαφόρων λαών.

Το νέο βιβλίο του πολιτικού επιστήμονα και συγγραφέα, Κωνσταντίνου Χολέβα, που με μεγάλη επιτυχία διαπραγματεύεται το ενδιαφέρον αυτό θέμα, μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Έαρ» (www.ear-books.com) και μπορείτε να το αναζητήσετε ΕΔΩ.

biblio xolebas



ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top