Σε μία συνομιλία που είχαμε στο facebook με έναν νεοαποτειχισμένο νεοημερολογίτη κληρικό και που αφορούσε τους Παλ/τες, τέθηκε ένα παλαιό ζήτημα αποσπάσματος εκ της προσφωνήσεως του Οικ. Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου προς την Παπική Αντιπροσωπεία κατά την θρονική εορτή του Αγίου Ανδρέου στις 30/11/1998.

Δημοσιεύθηκε τότε στην «Εκκλησιαστική Αλήθεια» (16/12/1998) αλλά και στο περιοδικό «Επίσκεψις» (τ. 563/1998).

Το απόσπασμα είχε ως εξής:

«Ἡ μετάνοια ἡμῶν διὰ τὸ παρελθὸν εἶναι ἀπαραίτητος. Δὲν πρέπει νὰ σπαταλήσωμεν τὸν χρόνον εἰς ἀναζήτησιν εὐθυνῶν. Οἱ κληροδοτήσαντες εἰς ἡμᾶς τὴν διάσπασιν προπάτορες ἡμῶν ὑπῆρξαν ἀτυχῆ θύματα τοῦ ἀρχεκάκου ὄφεως καὶ εὑρίσκονται ἤδη εἰς χείρας τοῦ δικαιοκρίτου Θεοῦ. Αἰτούμεθα ὑπὲρ αὐτῶν τὸ ἔλεος τοῦ Θεοῦ, ἀλλὰ ὀφείλομεν ἐνώπιον αὐτοῦ, ὅπως ἐπανορθώσωμεν τὰ σφάλματα ἐκείνων».

Το απόσπασμα αυτό, ήταν η αιτία να μείνουμε έκπληκτοι έναντι του αποτειχισμένου αυτού κληρικού, διότι δικαιολόγησε τον Πατριάρχη με τα ίδια τα επιχειρήματα του Φαναρίου!!!

Επικαλέσθηκε ως ''απόδειξη'' - που τον έπεισε τότε - ένα τευχίδιο που είχε κυκλοφορήσει το 1999 υπό τον τίτλο: ''Το γράμμα και το πνεύμα, Το νόημα της πατριαρχικής προσφωνήσεως στην αντιπροσωπεία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στις 30-11-1998''. 

Το τευχίδιο αυτό περιέχει απάντηση στις κριτικές όσων αντέδρασαν προς τα παραπάνω λεχθέντα· ουσιαστικά χρησιμοποιείται η 22 σελίδες απάντηση του Πατριάρχη προς το κείμενο - κριτική της Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους, υπογραφόμενο υφ΄ απάντων των εν συνάξει Αντιπροσώπων και Προϊσταμένων των είκοσι Ιερών Μονών του Αγίου Όρους την 11η/24η Μαΐου 1999.

Το παράδοξο είναι ότι ο κληρικός αυτός επέμενε να του παρουσιάσουμε το πρωτότυπο κείμενο (!) που αφορά τα περί ''ημών'' και ''υμών''.... Όσοι δεν γνωρίζετε τι σημαίνουν αυτά, θα καταλάβετε στα επόμενα άρθρα.

Εν πάσει περιπτώσει, επί της ευκαιρίας, θα αναλύσουμε το θέμα εδώ παρουσιάζοντας και την κριτική των Αγιορειτών, και την απάντηση του Πατριάρχη, και τα περιοδικά - εφημερίδες που πρωτοδημοσίευσαν την προσφώνηση, ώστε να δούμε αν όντως τα επιχειρήματα αυτά ήταν πειστικά ή όχι.

 

(Συνεχίζεται)

 



ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ





0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top