Η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ρόλο Μεγάλου Αδελφού: Έλεγχος της πληροφόρησης και λογοκρισία μέσω της Digital Services Act
Η αντίδραση του Musk μέσω του Twitter και τα σχέδια καταστολής της ελευθερίας του λόγου στην ΕΕ
Η ελίτ των Βρυξελλών αποδύεται σε έναν αγώνα δρόμου για να καταστείλει την ελευθερία του λόγου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιχειρώντας να επιβάλλει ένα καθεστώς Μοναδικής Αλήθειας και πρωτοφανούς επιτήρησης.
Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Thierry Breton, εμφανώς… δυσαρεστήθηκε που ο Elon Musk απέσυρε το Twitter από τον «εθελοντικό κώδικα δεοντολογίας της ΕΕ κατά της παραπληροφόρησης».
O ίδιος ένιωσε την ανάγκη να επιπλήξει δημόσια το Twitter επειδή δεν αντιμετώπιζε με… ευγνωμοσύνη στην καθοδήγηση των ειδικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης:
«Μπορείς να τρέξεις, αλλά δεν μπορείς να κρυφτείς…
Πέρα από τις εθελοντικές δεσμεύσεις, η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης θα είναι νομική υποχρέωση βάσει της Πράξης για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες από τις 25 Αυγούστου».
Ο δεδηλωμένος στόχος της νέας νομοθεσίας για τις ψηφιακές υπηρεσίες είναι «να συμβάλει στην εύρυθμη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς για τις ενδιάμεσες υπηρεσίες με τον καθορισμό εναρμονισμένων κανόνων για ένα ασφαλέςπροβλέψιμο και αξιόπιστο διαδικτυακό περιβάλλον το οποίο να διευκολύνει την καινοτομία και στο οποίο κατοχυρώνεται ότι τα θεμελιώδη δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της αρχής της προστασίας των καταναλωτών, και όσα εν γένει προβλέπονται στο σχετικό Χάρτη προστατεύονται αποτελεσματικά»
Όταν ένα άτομο ή ένας θεσμός που έχει κύρος και ισχύ υποστηρίζει αξίες όπως η «προβλεψιμότητα», τάσσεται κατά της «παραπληροφόρησης» και υπόσχεται να μας κρατήσει όλους «ασφαλείς» στο διαδίκτυο, μπορούμε όλοι να εντοπίσουμε την ιδεολογική προοπτική υπό την οποία τίθενται οι παραπάνω έννοιες, επισημαίνεται σε μελέτη του Brownstone Institute.

Οι επίσημες πηγές

Η ανησυχία που πρέπει να υπάρχει όσον αφορά την «παραπληροφόρηση» είναι κοινός τόπος, αλλά η κύρια ανησυχία αφορά την παραπληροφόρηση που προέρχεται από επίσημες πηγές, η οποία μπορεί να κάνει εξαιρετικά κακό λόγω της εξαιρετικής εμβέλειας και του κύρους των επίσημων οργανισμών.
Είναι αυτές οι ίδιες οργανώσεις που ο κ. Breton θα ήθελε να θέσει υπεύθυνους για την αστυνόμευση της ψηφιακής δημόδιας σφαίρας κατά της «παραπληροφόρησης» γθια την ασφάλεια των εμβολίων Covid, τις μάσκες και τα lockdown, την προέλευση του ιού SARS-CoV-2, την πραγματική αξία της «επιστήμης» του κλίματος και τις πιθανές βλάβες στην οικονομία και την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων από επιθετικές κλιματικές παρεμβάσεις, όπως η απαλλοτρίωση γεωργικής γης.
EU's Thierry Breton bashed online after telling Elon Musk Twitter must 'fly  by our rules' | World | News | Express.co.uk

Οι κανονισμοί στην Digital Services Act


Η πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες (Digital Services Act) είναι ένας ατελείωτος λαβύρινθος περίπλοκων κανονισμών που χρειάζεται μια ομάδα δικηγόρων για να αναλυθεί επαρκώς.
Ποια είναι τα πλέον επικίνδυνα σημεία
- Η ΕΕ αναλαμβάνει την «αστυνόμευση» των «επιβλαβών» πληροφοριών από τις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να περιλαμβάνει παραπληροφόρηση για την υγεία καθώς και «παράνομη ρητορική μίσους»
Δημιουργία νέων εξουσιών έκτακτης ανάγκης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να «απαιτεί» από τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να λαμβάνουν μέτρα για να «αποτρέψουν, να εξαλείψουν ή να περιορίσουν» οποιαδήποτε χρήση των υπηρεσιών τους που θα μπορούσε να «συμβάλει» σε «απειλή» για τη δημόσια ασφάλεια ή τη δημόσια υγεία
Ολα αυτά συνοδεύονται από πρόστιμα έως και 6% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών μιας εταιρείας για μη συμμόρφωση.
Στο τέλος, ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες είναι μια προσπάθεια να αυξηθεί το επίπεδο ελέγχου που έχουν οι γραφειοκράτες της ΕΕ στη ροή πληροφοριών στις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Δεν χρειάζεται βαθιά ιστορική μνήμη σκεφτεί κάποιος ότι γενικά δεν θα χρησιμοποιηθούν ευρείες δυνάμεις λογοκρισίας για την προώθηση της υπόθεσης της αλήθειας και της δικαιοσύνης.
Το εάν ο Thierry Breton και οι συνάδελφοί του θα καταφέρουν να αναγκάσουν τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να υποταγούν αναμένεται να το δούμε, αλλά ένα είναι ξεκάθαρο: Η πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες δημιουργεί ένα ευρωπαϊκό νομικό περιβάλλον που είναι ολοένα και πιο εχθρικό προς την ελευθερία του λόγου.
EU Regulations Don't Allow Absolutist Free Speech, Even For Elon Musk
www.bankingnews.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top