Ο Ντμίτρυ Ντονσκόι στο πεδίο της μάχης
 

Eν τω μεταξύ οι ρώσοι πρίγκιπες ενώθηκαν και ο συγκεντρωμένος στρατός ξεκίνησε για εκστρατεία. Στις 7 Σεπτεμβρίου, η εθνοφρουρά έφτασε στον Ντον, τον διέβη και μετέβη στο διάσημο πεδίο του Κουλίκοβο, έτοιμη να αντιμετωπίσει τον φοβερό εχθρό. Το πρωί της 8ης Σεπτεμβρίου, της εορτής της Γεννήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, το στρατόπεδο άρχισε να προετοιμάζεται για τη μάχη. Πριν από την ίδια την μάχη, ο μοναχός Νεκτάριος προσήλθε στον άγιο ηγούμενο με δύο άλλους αδερφούς. Ο άγιος ηγούμενος επιθυμούσε να ενισχύσει το θάρρος του πρίγκιπα και του παρέδωσε την ευλογία της Αγίας Τριάδος, στέλνοντάς τους μαζί με τους μοναχούς άγιο άρτο από την προσφορά αλλά και μια επιστολή, όπου έδινε παρηγοριά και ελπίδα για την βοήθεια του Θεού και την προφητική υπόσχεση ότι ο Κύριος θα παράσχει νίκη στον πρίγκιπα. Τα νέα από τους απεσταλμένους του Σέργιου γρήγορα διαδόθηκαν στις στρατιές και ενέπνευσαν τους πολεμιστές με γενναιότητα. Εμπιστευόμενοι τις προσευχές του Σέργιου, πήγαν ατρόμητοι στη μάχη, έτοιμοι να πεθάνουν για την Ορθόδοξη πίστη και την πατρίδα τους.

Μια αχανής στρατιά τατάρων πλησίαζε σαν ένα σκοτεινό σύννεφο· στη μέση του στρατού του εμφανίστηκε ο ηρωικός Τelebey, τεράστιου μεγέθους, που ξεχώριζε για την απίστευτη δύναμή του. Αλαζονικά, σαν τον αρχαίο Γολιάθ, προκάλεσε κάποιον από τους ρώσους να τον αντιμετωπίσει σε μονομαχία. H φοβερά όψη του έφερνε τρόμο. Αλλά εναντίον του εξεγέρθη ο ταπεινός μοναχός Περέσβετ. Αφού αποχαιρέτισε τον πνευματικό του πατέρα, τον σύντροφο του Οσλιάμπια και τον μεγάλο πρίγκιπα, αυτός ο ευγενής πολεμιστής του Χριστού με το δόρυ στο χέρι έσπευσε γρήγορα προς τον εχθρό του· με τρομερή δύναμη συγκρούστηκαν και οι δύο έπεσαν νεκροί. Τότε ξεκίνησε μια φοβερή μάχη, τέτοια δεν είχε ξανασυμβεί στη Ρωσία· χτυπιόντουσαν με μαχαίρια, έπνιγαν ο ένας τον άλλο με τα χέρια· πέθαιναν κάτω από τα πόδια των ίππων· από τη σκόνη δεν ήταν δυνατόν να δει κανείς τον ήλιο, το αίμα έτρεχε ρυθμικά για δεκάδες χιλιόμετρα. Πολλοί γενναίοι ρώσοι πολεμιστές έπεσαν εκείνη την ημέρα, αλλά ήταν διπλάσιος ο αριθμός των τατάρων που έπεφταν νεκροί - η μάχη ολοκληρώθηκε με απόλυτη ήττα των εχθρών· οι ασεβείς και υπερήφανοι εχθροί έφευγαν, αφήνοντας πίσω τους ένα πεδίο μάχης σκεπασμένο με πτώματα των πεσόντων· ο ίδιος ο Μαμάη μόλις κατάφερε να διαφύγει με μια μικρή συνοδεία. Καθ' όλη τη διάρκεια της φοβερής μάχης, ο ευλογημένος Σέργιος, μαζί με το μοναχικό του σύντροφο, στάθηκε με την αδελφότητα σε προσευχή και παρακαλούσε με πάθος τον Κύριο, να χαρίσει την νίκη στον εκστρατευόμενο στρατό της Ορθόδοξης πίστης. Έχοντας το χάρισμα της διορατικότητας, ο άγιος έβλεπε μπροστά στα μάτια του ό,τι απείχε από αυτόν σε μεγάλη απόσταση. Βλέποντας όλα αυτά, έλεγε για τη νίκη των Ρώσων, αναφέροντας στους αδελφούς του τα ονόματα των πεσόντων, και προσευχόταν γι' αυτούς. Έτσι ο Κύριος τα αποκάλυψε όλα στον δούλο του.

Έτσι περιγράφεται στο ''Βίοι των Αγίων'' του αγίου Δημητρίου του Ροστόφ για την Μάχη του Κουλίκοβο. Παρατηρούμε ότι στα λόγια του ευλογημένου Σέργιου δεν υπάρχει κανένα ίχνος υπεράσπισης ή αγάπης για την πατρίδα, καμία ένδειξη πατριωτισμού.

Θα παραθέσω ξανά τα λόγια του οσίου Σεργίου που είχαν ειπωθεί σχετικά με την απειλή του Μαμάη:

- Σου αξίζει να φροντίζεις για το ποίμνιο που σου έχει ανατεθεί από τον Θεό και να σταθείς έναντια στους ασεβείς.

(Ή, σύμφωνα με τον Επιφάνιο, «θα πρέπει να φροντίζεις για το χριστιανικό ποίμνιο που έχει ανατεθεί από τον Θεό. Πήγαινε απέναντι στους ασεβείς, και με τη βοήθεια του Θεού, θα κερδίσεις και θα επιστρέψεις υγιής στην πατρίδα σου με μεγάλους επαίνους»).

- Αυτό το γεύμα, μεγάλε πρίγκιπα, θα σε ωφελήσει. Ο Κύριος ο Θεός είναι βοηθός σου. Ακόμα δεν έχει φθάσει η ώρα να φορέσεις ο ίδιος τους στεφάνους της νίκης, αλλά υπάρχουν πολλοί συντρόφοι σου, που είναι έτοιμοι να υποφέρουν και να στεφανωθούν.

- Ο εχθρός θα αντιμετωπίσει την τελική καταστροφή, ενώ εσένα σε περιμένει το έλεος, η βοήθεια και η δόξα του Θεού. Έχε την ελπίδα σου στον Κύριο και στην Υπεραγία Θεοτόκο.

- Πήγαινε, κύριε, άφοβα. Ο Κύριος θα σε βοηθήσει εναντίον των ασεβών. Θα νικήσεις τους εχθρούς σου.

Και στο μήνυμα που παραδόθηκε στον στρατό πριν από τη Μάχη του Κούλικοβ, ο Σέργιος έγραψε: «Χωρίς καμία αμφιβολία, κύριε, πήγαινε αντιμετώπισε την οργή τους, χωρίς να φοβάσαι, ο Θεός σίγουρα θα σε βοηθήσει» (Σύμφωνα με τον Επιφάνιο).

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, ο Σέργιος αναφέρεται όχι στην αγάπη προς την πατρίδα, αλλά στο καθήκον του χριστιανού κυβερνήτη να προστατεύει τους χριστιανούς που του έχουν εμπιστευθεί από τον Θεό. Όπως βλέπουμε, η Μάχη του Κουλίκοβο προχώρησε καλά και χωρίς πατριωτική προπαγάνδα.


(συνεχίζεται)

 



ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top