Και τότε, αν ο λαός σου υποφέρει, θα δεις πίσω από αυτό το δίκαιο χέρι του Θεού και θα βοηθήσεις τους ανθρώπους που μιλούν την ίδια γλώσσα με εσένα να βρουν τον Κριτή ο οποίος τιμωρεί και ελεεί. Αλλά θα θυμάσαι πάντα ότι υπάρχει μόνο ένας λαός στον οποίο πραγματικά ανήκεις - είναι ο λαός του Θεού, οι άνθρωποι που έχουν εκλεγεί από το σκοτάδι στο θαυμαστό φως του Θεού (1 Πέτρ. 2:9). Και ούτως, ο ουρανοπολίτης δεν ανησυχεί γι' αυτό, γνωρίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να αρπάξει κάτι από το χέρι του Θεού του Πατέρα. Και οι διωγμοί είναι φυσικοί για τον λαό των παροίκων. Όπως είπε ο άγιος Ιουστίνος ο Φιλόσοφος, "Ξέρουμε ότι οι χριστιανοί πάντοτε διώκονται, έως ότου ο Χριστός επιστρέψει και μας απελευθερώσει". Η πατρίδα του ουρανοπολίτη είναι πάντοτε ασφαλής, γιατί ποιος μπορεί να βλάψει τη Νέα Ιερουσαλήμ; Και το κράτος στο οποίο ο ουρανοπολίτης περιπλανάται, θα το προστατεύει σύμφωνα με την εντολή της υπακοής προς τις αρχές, όσο δεν αντιτίθεται στο θέλημα του Θεού (Ρωμ. 13:1-6). Αλλά η καρδιά του δεν είναι ανήσυχη για το κράτος, γιατί όλα τα ορατά είναι προσωρινά, ενώ τα αόρατα είναι αιώνια. Αν ένας ουρανοπολίτης έχει τη θέση του ηγέτη από τον Θεό, τότε θα κυβερνά όχι για τον λαό, αλλά για τον Κύριο. Και ως αποτέλεσμα, ο λαός θα ευημερεί. Η προσευχή του ουρανοπολίτη βοηθά καλύτερα από τους κραυγαλέους πατριώτες. Ο ουρανοπολίτης δεν φοβάται τα δικαιώματα του ανθρώπου, γνωρίζει ότι ο Ανώτατος Κριτής θα κρίνει όλους στη γη. Ωστόσο, για να ευχαριστήσει τον Κύριο, ο ουρανοπολίτης θα προστατεύσει τον αδύναμο, θα ελεήσει τον προσβεβλημένο, θα ανατρέψει την αδικία και θα τιμωρήσει τον προσβάλλοντα. Και όχι εξ ονόματος κάποιων δικαιωμάτων, αλλά εξ ονόματος του δικαίου Θεού. Και το σημαντικότερο, ο ουρανοπολίτης πάντα χαίρεται, επειδή οι ανομίες του έχουν καλυφθεί και οι αμαρτίες του έχουν συγχωρηθεί. Αυτός χαίρεται, επειδή σύντομα το πλοίο του θα εγκαταλείψει τη γη για να πλεύσει προς τον ουρανό. Αυτός εορτάζει, επειδή ο Βασιλιάς του ουρανού έχει νικήσει τον Σατανά, τον κόσμο και το θάνατο. Αυτός προσδοκά το τέλος του Σύμπαντος κόσμου και προσεύχεται για την γρήγορη εκπλήρωσή του, σύμφωνα με την εντολή του Σωτήρος, επειδή οι θησαυροί του είναι στον ουρανό, εκεί όπου κτίζεται το παλάτι του. Εκεί είναι ο λαός του, εκεί είναι οι φίλοι του. Και ο Χριστός, ο Νυμφίος των ψυχών μας, θα επιστρέψει για εμάς, για να μας λυτρώσει οριστικά από το βάρος του θανάτου και να μας εισάγει στην αιώνια Βασιλεία Του, όπου όλους τους πιστούς πολίτες του ουρανού, τους ουρανοπολίτες, περιμένουν αιώνια στεφάνια και αθάνατος θρόνος, που δεν θα ανατραπεί από κανέναν επαναστάτη.

Ας ξεφύγουμε όλοι από εδώ. Γιατί να αγκαλιάζουμε την παροδικότητα; Γιατί να προσκολλάμε σε κάτι που θα αφήσουμε οριστικά πίσω μας; Γιατί να κρατάμε στην καρδιά μας κάτι που δεν θα μπει στην αιωνιότητα; Τρέξτε προς τον ουρανό, όλοι όσοι είστε ενωμένοι με το μυστήριο του Χριστού. Γίνετε πολίτες της ουράνιας Ιερουσαλήμ, όλοι εσείς που έχετε σφραγιστεί με το Αίμα του Κυρίου. Μας περιμένει ο Θεός Πατέρας. Θα ανταλλάξουμε την αγκαλιά Του για το παροδικό σκοτάδι και τις πλάνες του παρόντος αιώνος και την απάτη των ανθρωπίνων ιδεολογιών; Η ίδια η δυνατότητα να εισέλθουμε στον ουρανό είναι μια καθαρή χάρις που εδόθη από το Αίμα του Γολγοθά. Ας μην την ατιμάσουμε, αλλά ας γίνουμε όλοι πολίτες του ουρανού, ώστε να βασιλεύουμε εκεί για πάντα. Όπως έγραφε ο Χρυσόστομος, «Η πρώτη ἀρετὴ καὶ ἡ κατ' ἐξοχὴν ἀρετὴ εἶναι τὸ νὰ εἶναι κανεὶς ξένος καὶ παρεπίδημος στον κόσμο αὐτό, καὶ νὰ μὴν ἔχη τίποτε κοινὸ μὲ τὰ γήϊνα πράγματα, ἀλλὰ νὰ τὰ ἀποφεύγη ὡς ξένα» (Ερμηνεία της Επιστολής προς τους Εβραίους 24.1).

 

 

(συνεχίζεται)

 

 

 


ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ


 

1 comments:

  1. Θερμά συγχαρητήρια και πολλές ευχαριστίες για την άριστη αγιοπατερική τεκμηρίωση που παρουσιάζετε, ώστε να γίνει απολύτως κατανοητό ότι ο πατριωτισμός και ο εθνικισμός δεν αποτελούν αρετές, αλλά πειρασμικές μεθοδεύσεις, λίαν επικίνδυνες για την ενότητα της Εκκλησίας του Χριστού. Βεβαίως είναι απόλυτα καταδικαστέος ο ουκρανικός εκκλησιαστικός πατριωτισμός και εθνικισμός. Όμως οι πιστοί που ζουν στην Ελλάδα, θεωρώ ότι πρέπει να εναντιωθούν πρωτίστως στον ελληνικό εκκλησιαστικό πατριωτισμό και εθνικισμό, ο οποίος έχει αμαυρώσει και δυσφημήσει βαρέως την Εκκλησία του Χριστού, με τα καμώματα του τα τελευταία 100 και πλέον χρόνια. Όμως το πιο θλιβερό είναι ότι αυτό το μεγάλο πρόβλημα διαρκώς χειροτερεύει. Έτσι στο 2023, έχουμε φθάσει στο τραγικό και άκρως υποκριτικό σημείο, οι έλληνες πιστοί να καταγγέλλουν την Τουρκία για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά να επιζητούν από το ελληνικό κράτος να μιμηθεί την άλλοτε απάνθρωπη πολιτική της εις βάρος των μειονοτήτων και να απαγορευτεί η σλαβομακεδονική γλώσσα στην Ελλάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 
Top