Οι Ουρανοπόλεις - μέλη του Σώματος του Χριστού, υπερβαίνουν τις συνδέσεις μέσω της γλώσσας, την ενότητα μέσω της πολιτικής ιθαγένειας, και για αυτό τον λόγο, τα συμφέροντα της Καθολικής Εκκλησίας είναι πιο σημαντικά από όλα τα άλλα συμφέροντα. Μόνο αυτός που έχει γίνει αληθινός πολίτης του ουρανού, Ουρανοπολίτης, έχει πρόσβαση στην πραγματική ελευθερία, για την οποία μίλησε ο Σωτήρας: "Εάν ο Υιός του Θεού σας ελευθερώσει, τότε θα είστε πραγματικά ελεύθεροι" (Ιω. 8:36). Δεν είμαστε πλέον υποχρεωμένοι να σκεφτόμαστε σύμφωνα με τον παρόντα φθαρτό κόσμο. Δεν πρέπει να θεωρούμε ότι η κοινωνία, ο λαός, το κράτος είναι πιο σημαντικά από τον άνθρωπο. Όχι· όταν όλοι οι λαοί εξαφανιστούν, όταν όλα τα βασίλεια της γης καταρρεύσουν, όταν σβήσουν όλα τα αστέρια, θα ζούμε στην πατρίδα μας με το σώμα μας. Το κράτος έχει δημιουργηθεί για εμάς από τον Θεό, και όχι εμείς για το κράτος. Οι λαοί, τα αποτελέσματα της κατάρας της Βαβυλώνας, θα εξαφανιστούν, αλλά θα παραμείνουν όλοι οι άνθρωποι, που ο Ουράνιος Πατέρας μας εντέλλεται να αγαπάμε όπως τον εαυτό μας. Και εμείς, οι αθάνατοι, δεν εξαρτόμαστε από τη γνώμη του παρόντος κόσμου, γιατί γνωρίζουμε ότι "ο κόσμος θα υποχωρήσει μπροστά μας". Αφού ο Αιώνιος Βασιλιάς μας είναι παλαιότερος και από το Σύμπαν.

Τιμούμε τις εξουσίες που έχουν καθιερωθεί από τον Δημιουργό και τηρούμε τους νόμους που δεν αντιτίθενται στο θέλημα του Θεού, αλλά ποτέ δεν θα προσφέρουμε σε αυτές τις εξουσίες την λατρεία που ανήκει μόνο στον έναν Θεό. Γνωρίζουμε την Αλήθεια και για αυτό ποτέ δεν θα προσκυνήσουμε το ψέμα ή θα το εγκρίνουμε, αλλά αντίθετα, σύμφωνα με την εντολή του αποστόλου, θα το αποκαλύπτουμε (Εφ. 5:11). Μόνο οι Ουρανοπολίτες μπορούν να τηρήσουν την εντολή του αποστόλου Παύλου: "Πάντοτε χαίρετε!" (1 Θεσ. 5:16). Σκεφτείτε λοιπόν, πώς μπορεί ένας χριστιανός-εθνικιστής, πατριώτης, φιλελεύθερος κ.λπ. να χαίρεται πάντα; Συνολικά, «χριστιανός και..». Η ιδεολογία θα του πει: «Πώς μπορείς να χαίρεσαι για τον Θεό, όταν ο λαός σου υποφέρει; Η πατρίδα είναι σε κίνδυνο και εσύ ευχαριστιέσαι; Τα δικαιώματα του ανθρώπου παραβιάζονται βάναυσα και εσύ απλά σκέφτεσαι για μια ευτυχισμένη μελλοντική προοπτική;». Όλα αυτά κάνουν έναν χριστιανό να κλίνει την κεφαλή του. Και είναι αλήθεια. Πόσο θα μπορέσει να χαρεί ένας χριστιανός-εθνικιστής όταν το έθνος του χάνει τα πατροπαράδοτα εδάφη του; Θα απολαύσει ένας χριστιανός-πατριώτης τον Χριστό όταν η πατρίδα του βρίσκεται σε κίνδυνο; Πού είναι η χαρά για έναν χριστιανό-φιλελεύθερο όταν τα δικαιώματά του συνεχώς παραβιάζονται από το κράτος;

Και η μόνη λύση για αυτόν είναι να γίνει Ουρανοπολίτης. Μόνο τότε έρχεται αυτή η χαρά που μίλησε ο Σωτήρας: «έρχομαι καὶ παραλήψομαι ὑμᾶς πρὸς ἐμαυτόν, ἵνα ὅπου εἰμὶ ἐγώ, καὶ ὑμεῖς ἦτε.... πάλιν δὲ ὄψομαι ὑμᾶς καὶ χαρήσεται ὑμῶν ἡ καρδία, καὶ τὴν χαρὰν ὑμῶν οὐδεὶς αἴρει ἀφ᾿ ὑμῶν» (Ιω. 14:3, 16:22). Και τότε, όλα τα δεινά της γης θα γίνουν ασήμαντα για αυτόν. Όπως είπε ο Χρυσόστομος: «Αν ήσουν σε ταξίδι στην Περσία και σου πρότειναν να αγοράσεις ένα σπίτι, δεν θα θεωρήσεις αυτή την πρόταση παράλογη; Όμως εσύ πράττεις ακριβώς το ίδιο, μεριμνώντας για τα πράγματα του κόσμου αφιερώνοντας την καρδιά σου σε αυτά». Και όπως είπε ο Άγιος Βασίλειος ο Μέγας: «Η εξορία δε με τρομάζει γιατί δεν έχω τόπο δικό μου. Όπου λοιπόν κι αν με πετάξετε θα είναι τόπος του Θεού κι εγώ θα είμαι πάροικος και παρεπίδημος».



(συνεχίζεται)

 


ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

 


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top