4. Ο Ορθόδοξος Ουρανοπολιτισμός

Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί είναι βέβαιωμένοι παγκοσμιοποιητές, υπήκοοι στην παγκόσμια αυτοκρατορία του Κυρίου Ιησού Χριστού, και για αυτόν τον λόγο η πολυμορφία των πολιτισμών στον κόσμο δεν αντιμετωπίζονται σαν να έχουν αξία για εμάς. Κάθε πολιτισμός που δεν επιθυμεί να προσκυνήσει τον Χριστό, θα εξαφανιστεί. Αυτή είναι η οδός που πρέπει να ακολουθήσει! Όλες οι συζητήσεις για την φυσιολογικότητα και την αξία της πολυμορφίας των πολιτισμών είναι δημαγωγία. «πᾶσα φυτεία ἣν οὐκ ἐφύτευσεν ὁ πατήρ μου ὁ οὐράνιος ἐκριζωθήσεται» (Ματθαίος 15:13).

Είναι σημαντικό για εμάς να συναισθανόμαστε με την καρδιά μας όλες τις δυσκολίες και χαρές όλων των Ορθόδοξων Χριστιανών. Πρέπει να υπερνικήσουμε την αρνητική διαίρεση μεταξύ Ελλήνων και Ρώσων. 

Όσον αφορά την πολυπολιτισμικότητα, πιστεύω, με βάση τις απόψεις των αγίων πατέρων, ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν μόνο τρία έθνη στη γη: οι εθνικοί, οι Εβραίοι και οι Χριστιανοί. Όλες οι άλλες μορφές διαίρεσης (γλώσσα, έθιμα, χαρακτήρες, πολιτική οργάνωση) υπάρχουν μόνον εντός του ενός από αυτά τα τρία. Από αυτά, μόνο ο ορθόδοξος χριστιανισμός είναι ανοιχτός στον Θεό, ενώ οι άλλοι δύο είναι αποτέλεσμα εξέγερσης (οι εθνικοί και οι Ιουδαίοι), είναι εμπνευσμένοι από τον διάβολο. Δεν είναι παράξενο το γεγονός ότι ανάμεσα σε αυτά τα τρία έθνη υπάρχει πάντα πόλεμος. Αυτή είναι η γήινη απεικόνιση της πνευματικής μάχης των αγγέλων, γι' αυτό μπορεί να κερδηθεί μόνο με πνευματικά μέσα (προσευχή, νηστεία, καλές πράξεις και, προπάντων, ιεραποστολή). Η ίδια η ύπαρξη πολλών εθνών (γλωσσών - όπως αναφέρεται στην Βίβλο) είναι αποτέλεσμα της κατάρας του Πύργου της Βαβέλ. Η ύπαρξη συνόρων μεταξύ των εθνών είναι αποτέλεσμα της θείας οικονομίας που αποτρέπει την οριστική διάλυση της ανθρωπότητας (ανατρέξτε στο 17ο κεφάλαιο των Πράξεων των Αγίων Αποστόλων). Μετά την έλευση του Χριστού, αυτή η αποστολή ολοκληρώνεται και αρχίζει η εποχή της Παγκόσμιας Ορθόδοξης Εκκλησίας, όπου δεν υπάρχει πια Έλληνας ή Ιουδαίος (Κολ. 3:11)Οι παραδοσιακοί ορθόδοξοι χριστιανοί εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια αναγνωρίζονται όχι βάσει εθνικής, αλλά βάσει θρησκευτικής ταυτότητας (όπως φαίνεται ακόμα και από την αυτοονομασία της πλειοψηφίας των Ρώσων ως ''χριστιανοί''.

Τη σήμερον ημέρα, ο εθνικισμός εντός της Εκκλησίας είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα εργαλεία του Σατανά. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι σχεδόν όλες οι διχασμένες κοινότητες των τελευταίων 200 ετών στηρίζονται στο σύνθημα "Ανεξάρτητο κράτος - ανεξάρτητη εκκλησία" και ο ρωσικός εθνικισμός δεν αποτελεί εξαίρεση. Πρέπει να σταματήσουμε να παίζουμε με τον εθνικισμό εντός της Εκκλησίας, και να τονίσουμε την παγκόσμια αποστολή των ορθοδόξων. Ακόμα και από πρακτικής πλευράς, η έμφαση στην εθνική αυτονομία οδηγεί στην καταστροφή.

Όλα τα ευρέως αποδεκτά αυτοκρατορικά συστήματα χτίστηκαν από ανθρώπους που γνώριζαν ή τουλάχιστον προσδιορίζονταν ως κατέχοντες την αποκλειστική παγκόσμια αλήθεια. Είναι ακόμη πιο ντροπιαστικό για εμάς, τους Ρώσους, να υπογραμμίζουμε με επιμονή την εθνική μας ιδιαιτερότητα - μοναδικότητα. Είμαστε ορθόδοξοι χριστιανοί και όλοι οι ορθόδοξοι είναι αδέλφια μας από ''τα τέσσερα άκρα της γης'' (συγχωρέστε με για την αναφορά στον Κομφούκιο). Υπάρχουν ορισμένες θέσεις που πρέπει να γίνονται επίσημα αποδεκτές από όλους τους ορθόδοξους, αλλά στην πραγματικότητα έχουν απλά ξεχαστεί. Στις μέρες μας, ανεμπόδιστα αυξάνεται ο "ρωσικός ταλμουδισμός", διαστρεβλωμένες εσχατολογικές αντιλήψεις (όπως ότι ο Αντίχριστος δεν θα εισέλθει στη Ρωσία), και όλα αυτά παραβλέπονται για κάποιον λόγο και θεωρούνται ως "παραδοσιακή ορθοδοξία", ενώ πριν από 15 χρόνια οι περισσότεροι χριστιανοί δεν είχαν ιδέα για τέτοια πράγματα. 

 

 

(συνεχίζεται)

 

 




ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top