6. Η αντίδραση κατά του ουρανοπολιτισμού

Στο Правой.RU εμφανίστηκε ένα άρθρο κατά του ουρανοπολιτισμού. Ο τόνος του άρθρου είναι κάπως υβριστικός, αλλά αυτό ας είναι στη συνείδηση του Ντανίλοφ και του πνευματικού του γέροντα (αν υπάρχει, φυσικά). Ουσιαστικά, ο συγγραφέας δεν παρέχει κανένα σοβαρό επιχείρημα. Ο Γρηγόριος ο Θεολόγος δεν ήταν πατριώτης εξαιτίας των βασανισμών που υπέστη από τους Αρειανούς. Η Καθολική φύση της Εκκλησίας χάθηκε λόγω της εμφάνισης εθνικών Εκκλησιών (παρόλο που δεν καταλαβαίνω πραγματικά τι ήταν τόσο εθνικό, για παράδειγμα στον χριστιανισμό της Αγγλίας, όπου ακόμα και η λειτουργία γινόταν πάντα στα λατινικά). Δεν μπορώ να κατανοήσω τι ιδιαίτερα ρωσικό εντόπισε ο Ντανίλοφ στο ρωσικό Ορθόδοξο Χριστιανισμό. Η πίστη μας, ευχαριστώ τον Θεό, δεν είναι ρωσική, αλλά Χριστιανική, και οι Θείες εντολές είναι επίσης του Θεού. Η αγιότητα των Ρώσων Αγίων δεν διαφέρει αισθητά από την αγιότητα των Αιγυπτίων, Παλαιστινίων ή Ιρλανδικών Αγίων. Ακόμα και η σχέση μεταξύ του κράτους και της Εκκλησίας στη χώρα μας ήταν επηρεασμένη είτε από τα βυζαντινά, είτε από τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Δεν καταλαβαίνω πραγματικά τι ακριβώς θέλει ο Ντανίλοφ από εσάς ή από άλλους ιερείς. Να οργανώσετε ένα "πογκρόμ" στη Zhmerynka; Αυτό είναι εγκληματικό και, συγνώμη, εγώ τηρώ τον ποινικό κώδικα. Δεν έχω ούτε τη δύναμη ούτε τις δυνατότητες να διώξω μετανάστες. Επιπλέον, δεν έχει ωφέλεια για την Εκκλησία κάτι τέτοιο. Εάν ένας εισαγγελέας ή ένας βουλευτής με ρωτήσει εάν πρέπει να εξορίσουμε ή όχι μετανάστες, θα εκφράσω την προσωπική μου άποψη. Εντούτοις, δεν μπορώ να περιγράψω τις σκέψεις του Ντανίλοφ με καμία άλλη λέξη παρά ως ανεύθυνες κουβέντες. Για κάθε άσκοπη λέξη θα δώσουμε λογαριασμό στη Δικαιοσύνη. Ωστόσο, τον πιο μεγαλύτερο κίνδυνο βλέπω στην προσπάθεια του Правой.RU να θέσει την μυθική μοναρχία πάνω από την πραγματική Εκκλησία (και την πραγματική Ρωσία). Εάν υπάρχει μοναρχία, είναι καλό, αλλά αν δεν υπάρχει, η ψυχή ενός χριστιανού δεν θα υποφέρει. Ωστόσο, εάν λόγω μοναρχικών απόψεων προσβάλλονται ιερείς, τότε σίγουρα θα προκληθεί βλάβη στην ψυχή.

Είμαι πεπεισμένος ότι ο ιερατικός κλήρος είναι υψηλότερος από τη βασιλεία, και η προσπάθεια να τεθεί η βασιλεία πάνω από τον ιερατικό κλήρο είναι επιζήμια για την ψυχή. Η Εκκλησία είναι αιώνια, ενώ όλα τα βασίλεια της γης (συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας) είναι προσωρινά, και είναι αδύνατο να αποδειχθεί το αντίθετο χωρίς να απορρίψουμε ολόκληρη τη Βίβλο. Σέβομαι πολύ όλες τις Ορθόδοξες απόψεις, αλλά ο ίδιος ο Κανόνας, με συνετή αντίληψη, συγχωρέστε με, είναι απείρως πιο σημαντικός για μένα. Αν ένα άτομο είναι συναισθηματικά δεμένο με την Γη, τότε η ψυχή του θα υποστεί σοβαρή ζημιά. Πρέπει να φροντίζουμε για τη Πατρίδα (σύμφωνα με την εντολή του αποστόλου Παύλου - Προς Ρωμαίους, κεφάλαιο 13), αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή είναι απλά ένας προσωρινός σταθμός στον δρόμο για τον ουρανό. Είναι παράβαση της εντολής να υπηρετείς τη Πατρίδα με θρησκευτικό νόημα. Προσκυνήστε τον Κύριο τον Θεό σας και υπηρετήστε Μόνον Αυτόν.

 

(συνεχίζεται)

 

 

 


ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top