2. Παραδείγματα ουρανοπολιτισμού




1. Ο Άγιος Σέργιος του Ράντονεζ

Ο Άγιος Σέργιος του Ράντονεζ συχνά αναφέρεται από πατριώτες ως παράδειγμα πραγματικής αγάπης προς τη γηγενή πατρίδα. Στο βίο του Αγίου Σεργίου του Ράντονεζ, που έγραψε ο Επιφάνιος, δεν περιγράφεται κάτι τέτοιο. Όταν αναφέρεται στο πώς ο άγιος αποφάσισε να εισέλθει στη μονή, λέει: «Αν και, καθώς μεγάλωνε, έγινε καλύτερος, απέδιδε μηδενική αξία στην ομορφιά της ζωής και πατούσε κάθε κοσμική ανησυχία σαν σκόνη, με τον τρόπο που θα μπορούσε κανείς να πει ότι ήθελε καταφρονήσει και να εξαθλιώσει τη δική του φύση και να την ξεπεράσει». Μετά τον θάνατο των γονιών του, «άρχισε να αποχωρίζεται τις καθημερινές φροντίδες (θλίψεις) αυτού του κόσμου. Έβλεπε με περιφρόνηση (μη εκτιμώντας τίποτα) το σπίτι και όλα τα αναγκαία πράγματα στο σπίτι, ενθυμούμενος στην καρδιά του τη Γραφή που λέει ότι η ζωή αυτού του κόσμου είναι γεμάτη με πολλές αναστεναγμούς και λύπες». Ο προφήτης είπε: «Αποχωρήσατε από αυτούς, απομακρυνθείτε από αυτούς και μην αγγίζετε τον ακάθαρτο στον κόσμο». (Ησ. 52:11, 2 Κορ. 6:17). Και ένας άλλος προφήτης είπε: «Αφήστε τη γη και ανεβείτε στον ουρανό». Και ο Δαβίδ είπε: «Η ψυχή μου προσεκολλήθη σε Σένα· η δεξιά Σου χείρα με στηρίζει» (Ψαλμός 62:9). Και επίσης είπε: «Ιδού, εγώ απομακρύνθηκα, διέφυγα και έμεινα στην έρημο, ελπίζοντας στον Θεό που με σώζει» (Ψαλμ. 54:8). Και ο Κύριος είπε στο Ευαγγέλιο: «Όποιος θέλει να με ακολουθήσει, αν δεν αρνηθεί τα πάντα που έχει σε αυτόν τον κόσμο, δεν μπορεί να είναι μαθητής μου» (Λουκ. 14:26,33). (Μνημεία λογοτεχνίας της Αρχαίας Ρωσίας. 14ος - μέσα 15ου αιώνα. Μ., 1981. Σ.295). Αυτή είναι μια καθαρή δήλωση ουρανοπολιτισμού.

Ως παράδειγμα πατριωτισμού, συχνά περιγράφεται η ευλογία του Αγίου Σεργίου στον Πρίγκιπα Δημήτριο για τη μάχη του Κουλίκοβου. Για να επισημάνω τον πραγματικό λόγο για τον οποίο οι Ρώσοι στρατιώτες πολέμησαν σε αυτήν τη μάχη, θα παραθέσω την περιγραφή από το "Βίοι των Αγίων" του Αγίου Δημητρίου του Ροστόφ: «Την εποχή αυτή, με θέλημα του Θεού για τις αμαρτίες των ανθρώπων, ένας από τους Τατάρους Χαν, ο ανόσιος Μαμάι, ήλθε στη Ρωσία με όλες τις αμέτρητες ορδές του.

Ο υπερήφανος Χαν επιδίωκε ακόμα και να καταστρέψει την Ορθόδοξη πίστη. Με αλαζονική συμπεριφορά, είπε στους ευγενείς:

  • - Θα πάρω τη Ρωσική γη, θα ερημώσω τις χριστιανικές εκκλησίες και θα εξοντώσω όλους τους Ρώσους πρίγκιπες."

Μάταια ο ευλαβής πρίγκιπας Δημήτριος προσπαθούσε με δώρα και υποταγή να καταπραΰνει το θυμό των Τατάρων· ο Χαν ήταν ανελέητος. Οι εχθρικές δυνάμεις πλησίαζαν ήδη σαν ένα νέφος καταιγίδας προς τα σύνορα της ρωσικής γης. Ο μεγάλος πρίγκιπας ξεκίνησε επίσης την προετοιμασία για την εκστρατεία, αλλά πριν ξεκινήσει, ταξίδεψε πρώτα στο μοναστήρι της ζωοδόχου Τριάδος για να προσκυνήσει τον Κύριο και να ζητήσει ευλογία για την επερχόμενη εκστρατεία από τον άγιο ηγούμενο της μονής. Προσευχόμενος με ζήλο μπροστά στην εικόνα της Υπεραγίας Τριάδος, ο Δημήτριος είπε στον Άγιο Σέργιο:

- Γνωρίζεις, πάτερ, ποιά μεγάλη θλίψη κυριεύει εμένα και όλους τους Ορθόδοξους: ο ασεβής Χαν Μαμάι έχει μετακινήσει όλες τις ορδές του και τώρα πλησιάζουν στα πατρικά μου εδάφη για να ερημώσουν τις ιερές εκκλησίες και να εξολοθρεύσουν τον ρωσικό λαό. Προσευχήσου, λοιπόν, πάτερ, για να μας ελευθερώσει ο Θεός από αυτήν τη μεγάλη συμφορά.

Αφού άκουσε αυτά, ο άγιος άρχισε να ενθαρρύνει τον πρίγκιπα και του είπε:

- Σου αξίζει να φροντίζεις για το ποίμνιο που σου έχει ανατεθεί από τον Θεό και να σταθείς έναντια στους ασεβείς.

Μετά από αυτό, ο άγιος γέροντας προσκάλεσε τον πρίγκιπα να συμμετάσχει στη Θεία Λειτουργία. Αφού ολοκληρώθηκε, ο Σέργιος ζήτησε από τον Δημήτριο να γευματίσει μαζί του στην μονή του. Παρότι ο μεγάλος πρίγκιπας βιαζόταν να φθάσει στον στρατό του, υπάκουσε στον άγιο ηγούμενο. Τότε ο γέροντας του είπε:

- Αυτό το γεύμα, μεγάλε πρίγκιπα, θα σε ωφελήσει. Ο Κύριος ο Θεός είναι βοηθός σου. Ακόμα δεν έχει φθάσει η ώρα να φορέσεις ο ίδιος τους στεφάνους της νίκης, αλλά υπάρχουν πολλοί συντρόφοι σου, που είναι έτοιμοι να υποφέρουν και να στεφανωθούν.

Μετά το γεύμα, ο άγιος, αφού ράντισε με αγιασμό τον μεγάλο πρίγκιπα και όσους ήταν μαζί του, του είπε:

- Ο εχθρός θα αντιμετωπίσει την τελική καταστροφή, ενώ εσένα σε περιμένει το έλεος, η βοήθεια και η δόξα του Θεού. Έχε την ελπίδα σου στον Κύριο και στην Υπεραγία Θεοτόκο.

Στη συνέχεια, αφού ευλόγησε τον πρίγκιπα με τον τίμιο σταυρό, ο άγιος προφητικά του είπε:

- Πήγαινε, κύριε, άφοβα. Ο Κύριος θα σε βοηθήσει εναντίον των ασεβών. Θα νικήσεις τους εχθρούς σου.

Αυτά τα τελευταία λόγια είπε μόνο στον πρίγκιπα, και ο υπερασπιστής της Ρωσικής γης χάρηκε, και η προφητεία του αγίου τον έκανε να δακρύσει από συγκίνηση. Την ίδια στιγμή, στη μονή του Σεργίου, ζούσαν δύο μοναχοί. Τα ονόματά τους ήταν Αλέξανδρος Περέσβετ και Ανδρέας Οσλιάμπια. Στον κόσμο ήταν εμπειροπόλεμοι πολεμιστές. Ο μεγάλος πρίγκιπας ζήτησε από τον ευλαβή Σέργιο να του δώσει αυτούς τους πολεμιστές-μοναχούς. Ο Γέροντας εκπλήρωσε το αίτημα Δημήτριου και διέταξε να τοποθετηθεί σχήμα με την εικόνα του Σταυρού του Χριστού ώστε να δοθεί σε αυτούς:

  • Ιδού, το ανίκητο όπλο. Ας είναι αυτό για εσάς αντί για περικεφαλαίες και πολεμικές ασπίδες!

Τότε ο μεγάλος πρίγκιπας, συγκινημένος, ανακήρυξε:

  • Αν ο Κύριος με βοηθήσει, αν επιτύχω νίκη εναντίον των ασεβών, τότε θα ιδρύσω ένα μοναστήρι στο όνομα της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Μετά από αυτό, ο ευλαβής άγιος ευλόγησε ξανά τον πρίγκιπα και τους γύρω του. Σύμφωνα με τον μύθο, του έδωσε μια εικόνα του Κυρίου Παντοκράτορα και τον συνόδευσε μέχρι τις πύλες της μονής. Έτσι, ο άγιος ηγούμενος προσπάθησε να ενθαρρύνει τον πρίγκιπα σε αυτήν την δύσκολη στιγμή, όταν οι ασεβείς εχθροί απειλούσαν να εξαλείψουν το όνομα της Ρωσίας από προσώπου γης και να καταστρέψουν την Ορθόδοξη πίστη.


(συνεχίζεται)

 



ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ






0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top