Με νόμο που ψηφίστηκε την Παρασκευή (28/7), τα Χριστούγεννα πλέον στην Ουκρανία θα γιορτάζονται στις 25 Δεκεμβρίου και όχι στις 7 Ιανουαρίου, όπως στην Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Έπειτα από ψήφισμα, πέρασε νομοσχέδιο στην Ουκρανία, σύμφωνα με το οποίο τα Χριστούγεννα θα εορτάζονται στις 25 Δεκεμβρίου και όχι στις 7 Ιανουαρίου, όπως γίνεται στην Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Μια τέτοια πράξη σηματοδοτεί την αποστασιοποίηση της Ουκρανίας από την Ρωσία, σύμφωνα με το CNN

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο της Ουκρανίας, νωρίτερα τον Ιούλιο. Υπεγράφη από τον Ζελένσκι την περασμένη Παρασκευή (28/7).

Οι υποστηρικτές του νόμου θεωρούν ότι μια τέτοια πρακτική θα βοηθήσει τη χώρα να "απορωσοποιηθεί", αλλά και τους ίδιους τους πολίτες, που θα μπορούν να γιορτάζουν με τις δικές τους παραδόσεις.

Όπως αναφέρει το AP, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία ηγείται των εκκλησιών στην Ουκρανία, και άλλων ανατολικών ορθόδοξων εκκλησιών, συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το Ιουλιανό ημερολόγιο για τις θρησκευτικές τους γιορτές. Πλέον, η Ουκρανία στρέφεται προς το Γρηγοριανό ημερολόγιο, το οποίο και χρησιμοποιείται από τις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι στην πλειοψηφία τους ορθόδες χριστιανικές χώρες. Ωστόσο, έπειτα από την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσία και από την υποστήριξή της στους αυτονομιστές στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς της Ουκρανίας το 2014, μεγάλο μέρος της Ορθόδοξης κοινότητας στην Ουκρανία απομακρύνθηκε από τη Μόσχα.

Το χάσμα αυτό μεγάλωσε ακόμα περισσότερο με την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία. Μάλιστα, ο επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας, Πατριάρχης Κύριλλος, ενέκρινε πλήρως την εισβολή και την πλαισίωσε ως μια πολιτιστική σύγκρουση μεταξύ του ευρύτερου ρωσικού κόσμου και των δυτικών φιλελεύθερων αξιών.

Στην ουσία, ο νέος νόμος θα επισημοποιήσει αυτό που ορισμένες εκκλησίες στην Ουκρανία είχαν ήδη αρχίσει να εφαρμόζουν.


ΠΗΓΗ

2 comments:

  1. Και η ερώτηση είναι η εξής : Θα ακολουθήσουν το Γρηγοριανό ή το διορθωμένο Γρηγοριανό πχ της κρατικής "εκκλησίας", του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, Αλεξανδρείας κτλ κτλ ;;;

    Αν ακολουθήσουν το Γρηγοριανό τότε δημιουργείται άλλο ένα σχίσμα μέσα στο σχίσμα καθώς δεν θα έχουν κοινό εορτασμό του Πάσχα με τους Νγτες !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και οι νεοημερολογίτες της Ελλάδας, της Κωνσταντινούπολης, της Αλεξάνδρειας κτλ το Γρηγοριανό ακολουθούν....... απλώς γιορτάζουν το Πάσχα και τις εξαρτώμενες υπό αυτό εορτές με το Ιουλιανό

      Διαγραφή

 
Top