ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ
ΤΩΝ ΓΝΗΣΙΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ


Το ιστολόγιό μας εγκαινιάζει μια νέα σειρά αναρτήσεων, με πραγματικά, ιστορικά ντοκουμέντα από τις πρώτες διώξεις των Αντιοικουμενιστών Ορθοδόξων του πατρίου εκκλησιαστικού ημερολογίου, που εμφανίζονται για πρώτη φορά στη δημοσιότητα. Εκκλησιαστικά έγγραφα και κυβερνητικές επιστολές της περιόδου των δεκαετιών 1920 - 1950, που αποδεικνύουν την αγαστή σχέση Πολιτείας - Διοικούσας Εκκλησίας, σχετικά με τις διώξεις των χαρακτηρισθέντων, ως ''παλαιοημερολογιτών''. Εκτός της δημοσίευσης των ιστορικών και αδιαμφισβήτητων αυτών εγγράφων, μνεία ποιούμε και για τις στενότατες σχέσεις και επαφές του έτερου σχίστη της Εκκλησίας, του έως και Οικουμενικού Πατριάρχη Μελετίου Μεταξάκη του Δ! Διοικούσα Εκκλησία και κυβερνητικός ενδοτισμός στη λήψη και εφαρμογή αποφάσεων ξένων κέντρων, που έσχισαν τον ''άρραφο χιτώνα'' της Εκκλησίας του Θεού μας: της μόνης αυτής και Ορθοδόξου Εκκλησίας!


Μέρος 1ον


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ 

ΓΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ, ΣΥΛΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΠΕΛΑΣΗ ''ΠΑΛΑΙΟΗΜΕΡΟΛΟΓΙΤΩΝ''


Ήταν η 21η Ιανουαρίου 1929, όταν ο Αρχιεπίσκοπος της Καινοτομίας Χρυσόστομος Παπαδόπουλος, με επίσημο έγγραφό του από τα γραφεία της οδού Φιλοθέης, ζητούσε απ΄τον Πρωθυπουργό της χώρας Ελευθέριο Βενιζέλο, τη σύλληψη παντός ''παλαιοημερολογίτου'' και την άμεση απέλαση αυτού αθορύβως! Ιδιαιτέρως εκζητούσε την άμεση επέμβαση της χωροφυλακής ''περί αμέσου απελάσεως'', πλην όμως αυτή να ''εκτελεσθεί αθορύβως και δια μέσου ενεργείας της αστυνομίας, υπό την προυπόθεση, ότι αύτη δεν θα επιτρέψει την επάνοδον αυτών''!... Η υπόθεση αφορούσε ιδιαίτερα τη περιοχή της Μαγούλας, ύστερα από αναφορά του ''νεοημερολογίτη'' εφημερίου της περιοχής, ο οποίος με επιστολές του, ως πληροφοριοδότης των αστυνομικών αρχών, όσο και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών ζητούσε και την καταστροφή των πρόχειρων ναών των Ορθοδόξων, των ''ξύλινων παραπηγμάτων'', όπως χαρακτήριζε τις εκκλησίες...


να δεύτερο σημαντικό στοιχείο που προκαλεί εύλογο ενδιαφέρον, είναι, πως η δημόσια αυτή επιστολή γράφτηκε δύο σχεδόν χρόνια μετά την εν ψυχρώ δολοφονία της αγίας νεομάρτυρος Αικατερίνης Ρούττη στη Μάνδρα Αττικής, κατά την εορτή των αγίων Ταξιαρχών στις 8 (21) Νοεμβρίου 1927, στην ίδια ακριβώς περιοχή. Αν μη τι άλλο και ενώ υποτίθεται, πως οι εκκλησιαστικές και κρατικές αρχές θα έπρεπε να ήταν περισσότερο προσεκτικές στη διαχείριση του ζητήματος, ωστόσο  αργότερα και πάλι με νέα αρχιεπισκοπική παρέμβαση στον Πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο ζητείται η... άσκηση ποινικής δίωξης κατά των Ορθοδόξων του πατρίου ημερολογίου... Και η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της θα απαντήσει για... ''αλητεία και διατάραξη δημοσίας τάξεως (!)'', ως θα παρακολουθήσουμε στη δεύτερη ανάρτηση του νέου κύκλου εργασιών υπό τον τίτλο: ''ΣΥΛΛΑΒΕΤΕ ΤΟΥΣ ''ΠΑΛΑΙΟΗΜΕΡΟΛΟΓΙΤΑΣ'' ΑΘΟΡΥΒΩΣ''. Εύχεσθε!


Γιώργος  Δ. Δημακόπουλος

Δημοσιογράφος





0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top