Δι' ου στηλιτεύεται η εκ της Αγγλίας κατά των ορθοδόξων επιβουλή εκφωνηθείς 

υπό πολλών ιερέων της νήσου Κεφαλληνίας
επ' εκκλησίας κατά τον Ιανουάριον μήνα,


ε ν   έ τ ε ι   1 8 4 0



Αιδέσιμοι και ευλαβέστατοι Ιερείς, 

τιμιώτατοι και περιπόθητοι λοιποί άπαντες, 

αδελφοί εν Χριστώ, τέκνα φωτός, και υιοί κατά χάριν του 

Επουρανίου Πατρός.



11) Αιδέσιμοι ιερείς! αδελφοί χριστιανοί το κακόν ήδη επλημμύρησε! η πλάνη και η διαφθορά χωρεί επί τα πρόσω, εις όλους τους ορθοδόξους λαούς δι' ενεργείας της Αγγλίας, η οποία κίνησε και κινεί κατά της ορθοδοξίας όλα τα αλλόφυλα έθνη. Πολλά Πατριαρχικά και Συνοδικά και Εγκύκλια γράμματα, η Ευαγγελική σάλπιγξ, διάφοροι εφημερίδες εξ Αθηνών, (μ΄όλον ότι οι εκείσε εφημεριδογράφοι, οι μεν εν γνώσει, οι δε εν αγνοία κινούνται καθ' όλα, ως προς τον σκοπόν της επιβουλής).


12) Διάφορα πρακτικά της εκεί Διοικήσεως. Το εκ της Μεγάλης Εκκλησίας σχίσμα, η ενεστώσα Εκκλησιαστική Διοίκησις, ήτις διευθύνεται υπό την Κοσμικήν Αρχήν κατά τον απαράλακτον τύπον, τον οποίον φυλάττει και η Αγγλία, η εκείσε γενομένη νέα Εκκλησιαστική νομοθεσία επί Αντιβασιλείας, η δυσωδία της διαφθοράς και της πλάνης πολλών διδασκάλων, της νομιζομένης Ελευθέρας Ελλάδος, όπου η Αγγλία έχει την αυτήν και απαράλλακτον επιρροήν και σχέσιν, την οποίαν έχει και εις την Επτάνησον, η ενεργουμένη επιστασία της πίστεως, καθ' όλας τας πόλεις της Ελλάδος, αυτά λέγω και άλλα πολλά, δεν αφίνουσιν, ούτε καν την παραμικράν αμφιβολίαν, ότι το κακόν διεδόθη εις όλον το γένος, και εις όλην την Ανατολήν.


13) Μεγάλης λύπης και απορίας γίνεται πρόξενον αδελφοί μου, ότι την σήμερον όλα τα έθνη, ειδωλολάτραι, Εβραίοι, Οθωμανοί, Λουθηρο-Καλβίνοι, Αρμένιοι, Παπισταί και όλοι εν γένει οι λαοί, οι οποίοι πρεσβεύουσι και κρατούσιν όποιον είδος πεπλανημένης θρησκείας θέλουσιν, όλοι ευρίσκονται κατά τούτο ελεύθεροι, και ανενόχλητοι, και ουδείς βασιλεύς ή άλλη τις εξουσία δεν ετόλμησε, ούτε τολμά, είτε δολίως, είτε φανερώς να επιβουλευθή αυτούς διά της βίας ή διά της απάτης, να μεταβάλλωσι θρήσκευμα, και μόνοι ημείς πολεμούμεθα, και διά της βίας και διά της απάτης, ώστε να γίνωμεν προδόται και αποστάται εκείνης της πίστεως, υπέρ της οποίας οι ένδοξοι προπάτορες ημών, έχυσαν ποταμούς αιμάτων, και κατέβαλον τόσους ιδρώτας, και κόπους, διά να φυλλάξωσιν από την λύσσαν τόσων τυράννων, και από τας επιβουλάς και ραδιουργίας τόσων αιρετικών.


14)  Αλλά, πως η Αγγλία έφερε τα πράγματα της Εκκλησίας και του γένους εις τοιαύτην κρίσιμον και επικίνδυνον θέσιν, εις οποίαν εις ουδέναν άλλον ποτέ καιρόν ευρέθη; Έφερεν εις τοιαύτην ακμήν αδελφοί μου, τα πράγματα, επειδή εν' ω αυτή προ τόσων χρόνων ενεργεί διά μυρίων δολίων και μυστικών τρόπων, το ναυάγιον της Εκκλησίας και του γένους, μεταχειρίζεται ημάς ως όργανα, είτε διά της απάτης, είτε διά των θέσεων, είτε διά του φόβου, εις τοιούτους ολεθριωτάτους σκοπούς. Δεν λέγω τα όσα έφερεν εις έργον και ενεργεί διά την ανατροπήν της ορθοδοξίας, και την εξόντωσιν του γένους, εις όλην την Δύσιν και Ανατολήν, δεν λέγω τας όσας αποστασίας εκίνησε, και μέλλει να κινήση εις όλα τα Κράτη μετά την αναγνώρισιν της λεγομένης Ελληνικής ανεξαρτησίας, και την συνωμοσίαν, την οποίαν προσπαθεί να διεγείρη όλων των εθνών κατά της Εκκλησίας και του Ελληνικού γένους, 


ούτε τα όσα δεινά και σφαγάς έφερε διά της οθωμανικής Πόρτας, και έπειτα υπό το πρόσχημα της φιλίας και συμμαχίας, εις το ημέτερον γένος, και εις όλους τους ορθοδόξους λαούς της Ανατολής, εν καιρώ των Ελληνικών υπέρ της ελευθερίας αγώνων. Ας αφήσωμεν αυτά και ας εξετάσωμεν τα της Επτανήσου μόνον, της οποίας την ελεεινήν μορφήν, ακολουθεί από Αντιβασιλείας μέχρι την σήμερον το Βασίλειον της Ελλάδος και οι άλλοι ορθόδοξοι και Ελληνικοί λαοί της Ανατολής, διά της αυτής ενεργείας, και διά τους αυτούς ολεθρίους σκοπούς. Όποιος εξετάσει και παρατηρήσει προσεκτικώς αδελφοί, 


όλην την διαγωγήν των απ' αρχής ερχομένων εις ημάς από της Αγγλίας Αρμοστών, και όλον το πνεύμα και τους σκοπούς όλων των απ' αρχής έως τώρα, γενομένων εξ' αυτών διοργανισμών και νομοθεσιών, κατά τα εν αυταίς διδόμενα σχέδια μυστικώς, από την αυλήν της Αγγλίας, βλέπει ότι όλα τείνουσιν εις την ως τάχιστα ανατροπήν της ορθοδοξίας, και εις την διάδοσιν όλης της διαφθοράς και της πλάνης, εις τα εμφύλια και αναρίθμητα δεινά, όσα έχουσιν όλα σκοπόν την εξόντωσιν του Ελληνικού γένους, και εις το να καταστήσωμεν αυτό τα αθλιέστερα του κόσμου ανδράποδα, υπό τον απαραδειγμάτιστον ζυγόν της Αγγλίας, σκοπός διά τον οποίον κατέβαλε, τους μανιωτέρους και δολιωτέρους αγώνας και καταβάλλει.


15) Κάμνουσι κατά πρώτον οι Αρμοσταί της Αγγλίας μίαν εκλογήν, απ' όλα τα πλέον διεφθαρμένα και σεσηπότα μέλη της Επτανήσου, τα οποία πολλώ μάλλον σπρώχνουσιν εις την διαφθοράν, και εις την εκ της πίστεως αποστασίαν. Αυτά έπειτα καταθέτουσιν εις τας υψηλοτέρας πολιτικάς θέσεις με αδρούς και πλουσίους μισθούς, εκ του Ταμείου της Επτανήσου, έχοντα μόνον τον τύπον και το όνομα εις τας θέσεις, καθ' όλα δε τα άλλα είναι όργανα τυφλά, και ουτιδανά ανδράποδα της Αγγλίας.


16) Υπό το βδελυρόν και αποτρόπαιον όνομα τούτων, εξέδωκεν η Αγγλία όλας τας ολεθρίας Επαναστατικάς καινοτομίας διοργανισμούς και νομοθεσίας εις την Επτάνησον, και εις το Βασίλειον της Ελλάδος, εκ τούτων  σ υ γ κ ρ ο τ ε ί  μίαν  μ υ σ τ ι κ ή ν  ε τ α ι ρ ί α ν  υπό το πρόσχημα της ελευθερίας τάχα΄ ο δε κύριος και αληθινός σκοπός αυτής, έτεινε και τείνει εις την διάδοσιν του πνεύματος της ασεβείας, της ιδιοτελείας, της διαφθοράς, του σχίσματος, και όσων άλλων φρικωδεστάτων δεινών, φαίνονται αναγκαία επόμενα της τοιαύτης πλάνης, σκοπόν έχοντα τον απαραδειγμάτιστον εξανδραποδισμόν, και την εξόντωσιν του λαού τούτου και όλου του Ελληνικού γένους.


17) Ταύτην την  ε π ά ρ α τ ο ν  ε τ α ι ρ ί α ν  η Αγγλία έχουσα όργανον, τύπον αυτονομίας και πρόσχημα εις την Επτάνησον και εις την Ελλάδα, ενεργεί το  Ε κ κ λ η σ ι α σ τ ι κ ό ν  σ χ ί σ μ α,  μεταρρυθμίζει την Εκκλησιαστικήν Ιεραρχίαν, παύει την έννομον και κανονικήν χειροτονίαν, διά να μορφώση όλον τον κλήρον κατά το πνεύμα της πλάνης, της διαφθοράς και του ιδίου εξανδραποδισμού. Συσταίνει συγχρόνως Σχολεία των οποίων χειροτονεί διδασκάλους, τους πλέον διεφθαρμένους εκ της τοιαύτης πλάνης, επί λύμη και διαφθορά όλης της ορθοδόξου και Ελληνικής νεολαίας, και επί τοιαύτη προφάσει, και διά την εις  τους  Ε π ι σ κ ό π ο υ ς  μ ι σ θ ο δ ο σ ί α ν,  εις τινας των περί αυτούς  υ π α λ λ ή λ ω ν  κ λ η ρ ι κ ώ ν, σφετερίζεται τα Εκκλησιαστικά κτήματα των Μοναστηρίων. 


Όσους εκ των επισήμων, εκ του λαού δεν ηδυνήθησαν κατ' αρχάς να παρασύρωσιν, εις την εν γνώσει κατά της πίστεως συνωμοσίαν εκ τούτων, άλλους μεν απατώσι υπό κάτω εις άλλα προσχήματα πλάνης, άλλους δελεάζουσι με υποσχέσεις και με μισθούς, άλλους δε κρατούσιν εις αδράνειαν, και εις σιωπήν, μετά πλέον τραγικά και αυθαίρετα παραδείγματα, και με όσα φοβερά επενόησε και επινοεί η Αγγλία,  τ ο υ ς   π λ έ ο ν  δ ι ε φ θ α ρ μ έ ν ο υ ς  και   π ε ρ ι φ ή μ ο υ ς  εις τούτο. Έπειτα η Αγγλία καταθέτει εις όλας τας Ε κ κ λ η σ ι α σ τ ι κ ά ς  δ ι δ α σ κ α λ ι κ ά ς και  π ο λ ι τ ι κ ά ς  θ έ σ ε ι ς,  εις όλους τους οποίους άλλον έργον περισσότερον δεν παραγγέλλει μυστικώς, παρά την εξ αυτών διάδοσιν της  α σ ε β ε ί α ς  και  της  δ ι α φ θ ο ρ ά ς  υπό το πρόσχημα του φωτισμού, της ελευθερίας και του εξευγενισμού. 


Τα εν Κερκύρα και εν Αθήναις λεγόμενα Σεμινάρια και Πανεπιστήμια, τα κατά την Επτάνησον, την Ελλάδα, και απανταχού της Ανατολής, και των άλλων ορθοδόξων λαών,  ν ε ο σ υ σ τ η θ έ ν τ α  Σ χ ο λ ε ί α,  άλλον σκοπόν δεν υποκρύπτουσι, παρά την ασέβεια, την πλάνην,  τ ο υ   Λ ο υ θ η ρ ο - Κ α λ β ι ν ι σ μ ο ύ, και εις όλα τα σκάνδαλα της διαφθοράς, εκ των οποίων κινδυνεύει τον μέγιστον κίνδυνον, όλον το Ελληνικόν έθνος, και όλη η απανταχού ορθόδοξος Εκκλησία.


18) Αφ' ου δε ο κοινός λαός εγνώρισεν την επιβουλήν της πίστεως, και τους γένους, και τον επικείμενον εις αυτά κίνδυνον, η Αγγλία μεταχειρίζεται βαθύτερα μέτρα, διά να τον κρατεί  εις της  α ν α ι σ θ η σ ί α ς  τ ο ν  ύ π ν ο ν, και διεγείρει άλλους προδότας εν υποκρίσει οι οποίοι  υ π ο κ ρ ί ν ο ν τ α ι,  ότι υπερασπίζονται τάχα τα συμφέροντα της Εκκλησίας και της Πατρίδος, και υποκάτω εις τούτο το πρόσχημα, γίνονται αι φρικωδέστεροι προδοσίαι, του ενός και του άλλου.


19) Σιωπώ τας μυρίας κρισολογίας, τας κατά πάσαν ημέραν γινομένας μεταξύ του λαού, εξ' αιτίας της επί τοσούτω σκοπώ γενομένας ολεθρίους νομοθεσίας, και τους μυρίους όρκους, τους οποίους βιάζουσι τυραννικώς τον κοινόν λαόν, να δίδη ακαταπαύστως εις όλα τα Αρχεία του Κράτους, και όλους τους λαμβάνοντας οποιασδήποτε θέσεις και επαγγέλματα.


20) Σιωπώ τα τόσα παράνομα συνοικέσια, και διαζύγια τα οποία προ χρόνων ενεργούνται  εις την Επτάνησον, και εις την άλλην Ελλάδα δι' εμμέσου και υποκεκρυμμένης ενεργείας των εχθρών, διά πολλούς ολεθρίους σκοπούς.


21) Σιωπώ τας τόσας άλλας ραδιουργίας, τας όσας η Αγγλία ενεργεί προ πολλού εις όλα τα ορθόδοξα Κράτη, εις αθέτησιν των μυστηρίων της νηστείας, και των τεσσαρακοστών, και των αγίων εικόνων.


22) Δεν λέγω την αξιοδάκρυτον διαφοράν και κατά της πίστεως σκάνδαλα, τα γεγονότα από τα νεοφανή εις ημάς  Θ έ α τ ρ α, εις τα οποία θεατρίζονται,  κ ω μ ω δ ο π ο ι ο ύ ν τ α ι  τα  μ υ σ τ ή ρ ι α,  ο κλήρος και οι  τ ε λ ε τ α ί   της καθ' ημάς  Ε κ κ λ η σ ί α ς.


23) Δεν αναφέρω τα όσα βδελύματα της ασεβείας και της διαφθοράς, τα οποία επ' ολεθρίω σκοπώ η Αγγλία φέρει εις την Επτάνησον, και εις την Ελλάδα, διά τον μολυσμόν της πίστεως και της ηθικής, εκ της Ιταλίας και από άλλα Κράτη της Δυτικής Ευρώπης.




Συνεχίζεται


Εκ του βιβλίου:

''ΛΟΓΟΣ ΣΤΗΛΕΥΤΙΚΟΣ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ''

Υπό    Κ ο σ μ ά  Φ λ α μ ι ά τ ο υ

Διά του οποίου ανακαλύπτεται η μυστική καταχθόνιος επιβουλή κατά πάντων των ορθοδόξων Ελλήνων, και κατά πάσης Εκκκλησιαστικής και πολιτικής αρχής, έχουσα ό ρ γ α ν α τους αθέους και αθρήσκους Μ α σ σ ό ν ο υ ς, προδότας της ιδίας αυτών πατρίδος. Ιδέ Φωνήν ορθόδοξον του 1849 περί Μιλόρδων Αιτία ιβ' τη σελ. 105.

Ε Ν   Β Ο Λ Ω

Εκ του Τυπογραφείου της εφημ. Η ''ΘΕΣΣΑΛΙΑ''

1 9 1 1

Εισαγωγή στο διαδίκτυο, στο μονοτονικό σύστημα, επεξεργασία, παρουσίαση ΑΓΙΟΚΥΠΡΙΑΝΙΤΗΣ
Σελ. 8-13.





ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ









0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top