fanari 1
Του Θεοδώρου Καλμούκου | Εθνικός Κήρυκας

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αρνήθηκε για δεύτερη φορά την πρόσκληση που του έστειλε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος με την τριμελή επιτροπή του, το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου, να παραστεί στη Σύναξη των Προκαθημένων που προγραμματίζει αναρμοδίως στις 26 Φεβρουαρίου στο Αμμάν της Ιορδανίας.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπέδειξε για άλλη μία φορά να ματαιώσει ο Θεόφιλος τη Σύναξη «για να μη χειροτερέψουν τα πράγματα», ενώ οι Ιεροσολυμίτες ιεράρχες είπαν ότι η σύγκλησή της είναι και επιθυμία του Πρίγκιπα της Ιορδανίας.
Ειπώθηκαν και έγιναν πολλά ενδιαφέροντα και αποκαλυπτικά κατά τη συνάντηση της τριμελούς αντιπροσωπείας του Ιεροσολύμων Θεοφίλου, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου του Φαναρίου, τα οποία αποκαλύπτει σήμερα ο «Ε.Κ.».
Την τριμελή αντιπροσωπεία των Ιεροσολύμων αποτελούσαν οι Μητροπολίτες Καπιτωλιάδος Ησύχιος και Βόστρων Τιμόθεος, Εξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Κύπρο, καθώς και ο Αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος Νεκτάριος Επίτροπος του Παναγίου Τάφου στην Κωνσταντινούπολη.
Η συζήτηση η οποία διεξήχθη στο Γραφείο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου διήρκεσε επί δύο ώρες σε καλό κλίμα παρά το γεγονός ότι από την αρχή ήταν έκδηλη η διάσταση των απόψεων. Οι Ιεροσολυμίτες αρχιερείς τόνισαν από την αρχή ότι τρέφουν σεβασμό και ευγνωμοσύνη προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, λέγοντας πως η Εκκλησία των Ιεροσολύμων δεν επιθυμεί να διαφοροποιείται από τη γραμμή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά να συντάσσεται και συμπορεύεται.
Είπαν επίσης, πως οι συνθήκες στους Αγίους Τόπους είναι ιδιάζουσες και δυσχερείς και πως ενίοτε εφαρμόζουν «συνετή πολιτική και τακτική για να μην έχουν τον εχθρό απέναντί τους ετοιμοπόλεμο, αλλά να τον κρατούν δίπλα τους σε ύφεση και διάλογο».
Τονίζεται πως σκοπός της συναντήσεως της αντιπροσωπείας Ιεροσολύμων την οποίαν επεδίωξε ο Πατριάρχης Θεόφιλος ήταν να επιδώσει στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο καινούργιο γράμμα, γραμμένο στην ελληνική γλώσσα τούτη τη φορά, με το οποίο να τον προσκαλεί στη συνάντηση Προκαθημένων ή εκπροσώπων τους στο Αμμάν της Ιορδανίας στις 26 Φεβρουαρίου «προς αδελφική συζήτησιν διορθοδόξου χαρακτήρος ζητημάτων, επί τω σκοπώ της αποκαταστάσεως της πληγείσης επ' εσχάτων ενότητος της Ορθοδοξίας».
Η αντιπροσωπεία του κ. Θεοφίλου εξήγησε ότι επιλέχτηκε η αγγλική γλώσσα αρχικά για την πρόσκληση στη Σύναξη για λόγους ομοιομορφίας και για αποφυγή παρερμηνειών και διαφορετικών αναγνώσεων από μέρους των παραληπτών Προκαθημένων.
Οι Ιεροσολυμίτες αρχιερείς απεκάλυψαν ότι η συνάντηση αυτή δεν συγκαλείται μόνο με την πρωτοβουλία του Πατριάρχη Θεοφίλου, αλλά και με την εμμονή του Πρίγκιπα της Ιορδανίας ο οποίος παρακολουθεί, ως ελέχθη, «εκ του σύνεγγυς τα Διορθόδοξα θέματα».
Τόνισαν πως η συμμετοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου είναι βαρύνουσας σημασίας για να προεδρεύσει της Συνάξεως και με τη δεξιοτεχνία που τον χαρακτηρίζει να επιβεβαιώσει για μία ακόμα φορά τον ρόλο του ως Πρώτου και συνάμα να οδηγήσει την έκβαση των αποτελεσμάτων τα οποία ο ίδιος επιθυμεί.
Ακόμα οι Ιεροσολυμίτες αρχιερείς απεκάλυψαν στη διάρκεια της συζήτησης πως ο Πατριάρχης Θεόφιλος σχεδιάζει να εξαπολύσει επίθεση εναντίον του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου. Στο σημείο αυτό ο Αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος Νεκτάριος, Επίτροπος του Παναγίου Τάφου στην Κωνσταντινούπολη, είπε πως αμαρτάνει βαρύτατα και διαπράττει βλασφημία και ιεροσυλία όποιος τολμά και σκέπτεται ότι θα μπορούσε ποτέ το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων να συμμαχήσει και συμπράξει με τους σχεδιασμούς των Ρώσων σε βάρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Τόνισε επίσης, πως η γενναία Αγιοταφική Αδελφότητα επιβίωσε μέσα στο Ισλάμ αντιστεκόμενη επί 1.300 χρόνια και φύλαξε αλώβητα τα Αγια Προσκυνήματα στα χέρια του Γένους μας, γι' αυτό πλανιέται όποιος φαντάζεται ότι μπορεί να νικηθεί από τους Ρώσους.
Υπογραμμίζεται ότι τα επιχειρήματα των Ιεροσολυμιτών ιεραρχών δε στάθηκαν ικανά να πείσουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και την περί Αυτόν Ιερά Σύνοδο και να επιτύχουν τα αποτελέσματα που επεδίωκαν. Οι Συνοδικοί Πάρεδροι παρείχαν ολοκληρωτική στήριξη στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, λέγοντες να μην αποδεχθεί την πρόσκληση να παραστεί στη Σύναξη του κ. Θεόφιλου, ούτε να στείλει αντιπρόσωπο.
Στη συνέχεια, έλαβε το λόγο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο οποίος εξέφρασε βαθύτατη λύπη διότι το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων επιμένει αφού με γράμμα του με ημερομηνία 26 Δεκεμβρίου 2019 απέρριψε την πρόσκληση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεοφίλου τονίζοντας ότι το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων «καταγράφει μελανήν σελίδα εις το βιβλίον της ιστορίας αυτού, καθώς αναλαμβάνει πρωτοβουλίας διόλου τιμητικάς, αι οποίαι επηρεάζουν δυσμενώς τας Διορθοδόξους σχέσεις».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χαρακτήρισε «ατυχή» την αποδοχή της πρόσκλησης από μέρους του κ. Θεοφίλου να μεταβεί στη Μόσχα (τέλος Νοεμβρίου 2019) όπου συνεθλίβει από τις πιέσεις του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου και του Προέδρου Πούτιν, εξήγγειλε σύγκληση Συνάξεως χωρίς να συμβουλευθεί πρώτα τον Προκαθήμενο της Πρωτόθρονης και Πρωτοεύθυνης Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επανέλαβε ότι σύμφωνα με την τάξη και πράξη της Ορθοδόξου Εκκλησίας οι πρωτοβουλίες για τη σύγκληση Διορθοδόξων και Πανορθοδόξων Συναντήσεων, καθώς και η προεδρία τους ανήκει αποκλειστικά και μόνο στον Οικουμενικό Πατριάρχη, γι' αυτό δεν πρόκειται να παρασυρθεί σε πρωτοβουλίες άλλων που σχεδιάστηκαν και ελήφθησαν ερήμην και εν αγνοία του και ότι δεν πρόκειται να απεμπολήσει τα προνόμια του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Επίσης, ζήτησε να ματαιωθεί η προγραμματιζόμενη Σύναξη και ευχήθηκε όπως «αποφευχθούν τα χειρότερα». Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη συμφώνησαν ομόφωνα οι πάρεδροι της Ιεράς Συνόδου. Ο Μητροπολίτης Αγκύρας Ιερεμίας είπε για την Αγιοταφική Αδελφότητα ότι αντί να συμπορεύονται με το Οικουμενικό Πατριαρχείο όπως οφείλουν, οδηγούν με τις ασύνετες πρωτοβουλίες τους στη διάσπαση της Ορθοδοξίας.
Ο Μητροπολίτης Κώου Ναθαναήλ εισηγήθηκε όπως ο Πατριάρχης Θεόφιλος ζητήσει δημοσίως συγγνώμη από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Ο Μητροπολίτης Λαοδικείας Θεοδώρητος αφού εξέφρασε τη θλίψη του για την προσβλητική και υστερόβουλη πρόσκληση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων, τόνισε ότι το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων θα είναι ο επόμενος στόχος της Μόσχας, τα χτυπήματα της οποίας θα είναι συνεχή και δυσβάσταχτα καθότι επιθυμεί να σφετερισθεί τον ολοσχερή έλεγχο των Αγίων Τόπων.
Ο Μητροπολίτης Κυδωνίας Δαμασκηνός τόνισε ότι το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων γίνεται συμπαραστάτης στο δόλιο σχέδιο της Μόσχας να αρχίσει συγκλήσεις Πανορθοδόξων Συναντήσεων ερήμην του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Ο Μητροπολίτης Κυδωνιών Αθηναγόρας επισήμανε ότι δεν προσκλήθηκε η Εκκλησία της Ουκρανίας, ενώ υπενθύμισε και τη διαμάχη που εξακολουθεί να υφίσταται μεταξύ του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και του Πατριαρχείου Αντιοχείας για το θέμα του Κατάρ.
Ο Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος είπε πως δεν επιθυμεί κανείς να βρεθεί ο Πατριάρχης Θεόφιλος σε δύσκολη θέση γι' αυτό θα μπορούσε να αναγγείλει έγκαιρα τη ματαίωση της πρωτοβουλίας του με την αιτιολογία ότι δεν έτυχε πανορθόδοξης αποδοχής.




fanari 2

1 comments:

  1. Πολυμενοπουλος Διονυσιος20 Φεβρουαρίου 2020 στις 6:45 μ.μ.

    Τα οσα γραφονται και αποκαλυπτονται για τη διαμαχη γυρω απο το Ουκρανικο θεμα δειχνουν και φανερωνουν σε πια μεγαλη κριση βρισκεται η Παγκοσμια Ορθοδοξια και ιδιαιτερα οι αποκαλουμενες επισημες Ορθοδοξες Εκκλησιες. Και εμεις του Πατριου ειμαστε ενταξει; Εαν εξαιρεσουμε το γεγονος οτι δεν εχουμε σχεση με τον Οικουμενισμο που ειναι βεβαια μια σημαντικη διαφορα και εμεις συνολικα εχουμε τα δικα μας προβληματα. Γιατι ολα αυτα; Γιατι με τη σταση μας να κινδυνευουμε αυτη την ιδια τη σωτηρια μας; Ο Κοσμικος τροπος του σκεπτεσθε εχει εδω και πολλα χρονια μπει δυναμικα μεσα στον χωρο της Εκκλησιας και η αγαπη μας και η ελπιδα μας για Τον Χριστο μας μειωθηκε και τη διαφορα την πηρε ο Κοσμος και ο κρυπτομενος εχθρος της σωτηριας μας. Η λυση ειναι μια επιστροφη ειλικρινης στον Χριστο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 
Top