«Οἱ μετὰ λόγου βιώσαντες χριστιανοὶ εἰσί, κἀν ἄθεοι ἐνομίσθησαν,
οἷον ἐν Ἕλλησι μὲν Σωκράτης καὶ Ἡράκλειτος, καὶ οἱ ὅμοιοι αὐτοῖς»
(Αγίου Ιουστίνου Α΄ Απολ. α΄ 46, 3, ΒΕΠΕΣ 3, 186)


Σε ανάρτηση του κ. Ανδριόπουλου, στιγματίζεται η εικονογράφησις σε μορφή αγιογραφίας, προσώπων του αρχαίου κόσμου αλλά και αγωνιστών του ΄21 κ.α., στον ιερό ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου Πειραιώς. Να θυμίσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο αλλά έχει επαναληφθεί αρκετές φορές σε διάφορες Μονές του Αγίου Όρους και εκκλησίες της χώρας μας. 

Αυτό που θα στιγματίσουμε δεν είναι το αν επιτρέπεται ή όχι η παρουσία τους στους Ναούς. Εξηγούμαστε κατωτέρω.

Ενώ λοιπόν είναι πασίγνωστο πια ότι ο Σωκράτης και οι λοιποί Μονοθεϊστές φιλόσοφοι χαρακτηρίζονται ως ''προ Χριστού Χριστιανοί'', μερικοί μπερδεύονται και από αμάθεια-άγνοια τους χαρακτηρίζουν «ειδωλολάτρες»! Φυσικά υπήρξαν και παγανιστές και ειδωλολάτρες στον αρχαίο κόσμο, αλλά οι εν λόγω σοφοί ξεχώρισαν για τον Μονοθεϊσμό τους.  

Ο Αισχύλος όταν παρουσίασε το έργο Προμηθεύς Δεσμώτης (το οποίο είχε 3 μέρη, δυστυχώς το ένα έχει χαθεί), εξορίστηκε και ίσα που γλύτωσε την δολοφονία από τους φανατικούς ειδωλολάτρες της εποχής του!

Ο Σωκράτης επίσης εκατηγορήθη ότι εδίδασκε ''νέες θεότητες'' με αποτέλεσμα τον θάνατό του.

«Οι μεγάλοι Έλληνες φιλόσοφοι αντιτάχθησαν στην ειδωλολατρική πολυθεΐα της εποχής τους και ηγωνίσθησαν  να καθάρουν την έννοιαν του θείου από όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία είχαν επισωρεύσει η δεισιδαιμονία και πρωτόγονος σκέψις των μαζών. Ηγωνίσθησαν να καθαρθεί η έννοια του θείου από το μη θεοπρεπές στοιχείον». (Ν. Βασιλειάδη «Ο ανθρωπισμός του Χριστιανισμού).

Η απεικόνιση αρχαίων Ελλήνων σοφών κυρίως στον νάρθηκα ναών και μοναστηριών, εμφανίζεται τον 10ο αιώνα και δεν περιορίζεται στον ελλαδικό χώρο αλλά υπάρχει και στην Κωνσταντινούπολη, τη Μικρά Ασία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Κατωτέρω παρουσιάζονται ενδεικτικά παλαιές «αγιογραφίες» από διάφορα μοναστήρια και εκκλησίες της Πατρίδος μας. Σημειώνουμε ότι υπάρχουν πολλές ακόμα όπως στα Μετέωρα, στην Ζάκυνθο κ.α.:



H ΣΟΦΗ ΣΙΒΥΛΛΑ ΚΑΙ Ο ΣΟΦΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ, 
ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ, ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΥΛΗ, 
ΜΟΝΗ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ


ΣΙΒΥΛΛΑ ΚΑΙ ΠΛΑΤΩΝ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΟΝΗΣ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ


ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ ΚΑΙ ΣΙΒΥΛΛΑ
ΝΑΟΣ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ, ΣΙΑΤΙΣΤΑ ΚΟΖΑΝΗΣ


ΣΙΒΥΛΛΕΣ, ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ , 
ΚΑΛΠΑΚΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


Ο ΣΟΦΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ
ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ


Ο ΣΟΦΟΣ ΠΛΑΤΩΝ
ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ


Ο ΣΟΦΟΣ ΣΟΦΟΚΛΗΣ
ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ


Ο ΕΛΛΗΝ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ
ΜΟΝΗ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


Ο ΕΛΛΗΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ
ΜΟΝΗ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


ΠΛΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΟΛΩΝΑΣ
ΠΑΝΑΓΙΑ ΒΕΛΛΑΙΤΙΣΑ, ΚΑΛΠΑΚΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΑ ΒΕΛΛΑΙΤΙΣΑ, ΚΑΛΠΑΚΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ






ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ






























0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top