ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

Πρώην ΝΑΞΟΥ-ΤΗΝΟΥ-ΑΝΔΡΟΥ-ΜΥΚΟΝΟΥ

Προς

Το Γραφείο Αιρέσεων και Παραθρησκειών

Της Μητρόπολης Πειραιώς 

ΠΕΙΡΑΙΑ

Αγαπητοί μου,

     Στις 2 Ιουλίου 2024 δημοσιεύσατε μία απάντηση στην ανοικτή επιστολή μου, την οποία έστειλα σε ΜΜΕ που είχαν δημοσιεύσει ένα άρθρο του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη σας με τίτλο: «Τα διαχρονικά εγκλήματα του Παπισμού κατά της ανθρωπότητας είναι αδιαμφισβήτητα!».

     Έγραψα αυτή την ανοικτή επιστολή μου, διότι είναι τουλάχιστο λυπηρό, να δημοσιεύονται κείμενα χριστιανών εναντίων χριστιανών. Όταν μαθητές του Χριστού που θα έπρεπε να διακρίνονται για τη μεταξύ τους αγάπη,όχι μόνο δεν αγαπιούνται, αλλά και  ίσως «μισούνται» και μάλιστα σε μια εποχή που  η θρησκευτική αδιαφορία αυξάνεται συνεχώς.

     Οι μη χριστιανοί έλεγαν για τους Χριστιανούς των πρώτων αιώνων: «κοιτάξτε τους πως αγαπιούνται». Δεν είναι λοιπόν χριστιανικό να μας βλέπουν σήμερα και να λένε: «κοιτάξτε τους, πώς μισούνται»!

Είναι μάλιστα πολύ εύκολο να λέμε: μα εμείς δε φταίνε, φταίνε οι άλλοι!

Στην απάντησή σας θέλω, πολύ φιλικά, να παρατηρήσω μερικές ανακρίβειες:

    1.- Όταν απευθύνεστε σε μένα, σας ζητώ να χρησιμοποιείτε τη σωστή προσωπική ιδιότητά  μου και όχι στον «πρώην παπικό «αρχιεπίσκοπο» κ. Νικόλαο», και αυτό διότι ούτε πρώην αρχιεπίσκοπος είμαι, ούτε παπικός, αλλά σχολάζων αρχιεπίσκοπος της Καθολικής Εκκλησίας.

    2.- Παπισμός ούτε υπήρξε ούτε υπάρχει! Όπως εξ άλλου δεν  υπήρξε, ούτε υπάρχει  Πατριαρχισμός.

    Για μας τους Καθολικούς Χριστιανούς υπάρχει μόνο η Μία Αγία Καθολική και  Αποστολική Εκκλησία,η οποία  συνεχίζει να αναπνέει με δύο πνεύμονες: της Ανατολής και της Δύσης.

   Αυτό εξ άλλου δηλώνει  και η φωτογραφία με την οποία συνοδεύετε την απάντησή σας και την οποία αναδημοσιεύω, διότι πολλά στοιχεία της με εκφράζουν και είμαι βέβαιος ότι,ενώ εσάς σας ενοχλεί,ένας μεγάλος αριθμός χριστιανών,τη θαυμάζει!

    3.- Είτε θέλετε είτε όχι, είμαστε Αδελφοί,διότι είμαστε μαθητές του Χριστού. Κοινός είναι ο Διδάσκαλός μας και ο Κύριός μας και εμείς, όσο κι’ εσείς είμαστε βαπτισμένοι στο όνομα της Αγίας Τριάδας. Και μη πέσετε στο σφάλμα, να μου πείτε, ότι δεν είμαστε βαπτισμένοι, επειδή βαπτιστήκαμε όχι δια καταδύσεως αλλά δια ραντισμού. Το νερό είναι ένα σύμβολο, η Αγία Τριάδα μία πραγματικότητα!

    «To Βάπτισμα στην Καθολική Εκκλησία  του Ρωμαϊκού Τυπικού, ανέκαθεν χορηγείται  είτε με κατάδυση είτε με επίχυση, τηρουμένων των διατάξεων της Συνόδου της Ιεραρχίας.(Καν. 854 του ΚΚΔ).

    Η Καθολική Εκκλησία δεχόμενη και τους δύο τρόπους Βαπτίσεως, δίνει τη δυνατότητα, για πρακτικούς λόγους,σε κάθε τοπική Σύνοδο της Ιεραρχίας να μπορεί να επιλέγει ένα από τους δύο αυτούς τρόπους Βαπτίσεως.

     Η Καθολική Εκκλησία διακρίνεται για την πρακτικότητά της, η οποία δεν αντιβαίνει σε κανένα Ευαγγελικό λόγο και ταυτόχρονα εξυπηρετεί συγκεκριμένες ποιμαντικές και πρακτικές ανάγκες.

     Αντί λοιπόν να μεγαλοποιούμε, κάποιες διαφορετικότητες, ας χαιρόμαστε για τις ομοιότητες που είναι τόσες πολλές και για τις οποίες εσείς, δυστυχώς,ουδέποτε αναφέρεστε.

4.- Γράφετε επίσης:

    α.-    Στο ως άνω δημοσίευμα δυστυχώς ο κ. Σπιτέρης δεν απήντησε. Ώφειλε όμως να το πράξει, ακολουθώντας την προτροπή του αποστόλου «έτοιμοι δε αεί προς απολογίαν παντί τω αιτούντι υμάς λόγον περί της εν ημίν ελπίδος», (Α΄ Πετρ. 3,15). Προτίμησε την σιωπή, η οποία όμως, τι άλλο μπορεί να σημαίνει παρά αδυναμία ανατροπής των λεχθέντων

    Το ακόμη πιο λυπηρό είναι το γεγονός ότι ο κ. Σπιτέρης ανέθεσε σε άλλον, τον πρώην παπικό «αρχιεπίσκοπο» κ. Νικόλαο   

    Να υποθέσω, ότι αυτό το επιχείρημά σας, ισχύει και στο γεγονός,  ότι ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης σας, δεν απάντησε στη δική μου ανοικτή επιστολή,  αλλά ανέθεσε την απάντησή του σε σας;

    β.-  Επαίρεται,(δηλ. εγώ) που η «εκκλησία» του αριθμεί «ένα δισεκατομμύριο τριακοσίων εξήντα εκατομμυρίων πιστών», ενώ στην Ορθοδοξία «350 εκατομμύρια». 

   Αγαπητοί μου, δεν επαίρομαι για τον μεγάλο αριθμό των μελών της Καθολικής Εκκλησίας, αλλά λυπούμαι που προσβάλετε ένα τόσο μεγάλο αριθμό Χριστιανών!

   γ.-Ο παπικός «αρχιεπίσκοπος» κάνει λόγο για «κατηγορίες», παραβλέποντας ότι η παράθεση κακοδοξιών και αδιαμφισβήτητων γεγονότων δεν είναι κατηγορίες, αλλά οδυνηρές αλήθειες, που θα πρέπει να αποτελέσουν αφορμή για μετάνοια!

   Μήπως θα ήταν προτιμότερο αντί να βλέπουμε τις «κακοδοξίες» των άλλων, να βλέπουμε πρώτα τις δικές μας. Ο Κύριος μας είπε ότι μόνο όταν βγάλουμε το δοκάρι από το μάτι μας, μπορούμε να δούμε και το  άχυρο που υπάρχει στο μάτι του αδελφού μας!

    δ-Τα διαχρονικά εγκλήματα του Παπισμού, για τα οποία έγινε λόγος πιο πάνω, άραγε πόσο  «μίσος, έχθρα, φονταμενταλισμό και φανατισμό», κρύβουν; Δεν μας εξηγεί ακόμη που εντοπίζει «παραποιήσεις».

    Φαίνεται ότι δεν δυσκολεύεστε να χαρακτηρίσετε τα όποια λάθη των άλλων ως κακοδοξίες και εγκλήματα, όπως αναφέρεται και στον τίτλο του σχετικού άρθρου του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη σας: «Τα διαχρονικά εγκλήματα του Παπισμού κατά της ανθρωπότητας είναι αδιαμφισβήτητα!» 

   Τόσο εύκολο είναι λοιπόν, να χαρακτηρίζετε τα λάθη των άλλων ως «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»;

    Είναι απορίας άξιον, πού βρίσκετε  το θάρρος,  όχι μόνο να κρίνετε τους άλλους αλλά και να προσδιορίζετε το μέγεθος των λαθών τους! Αλλά μην ξεχνάτε το «μη κρίνετε για να μην κριθείτε» και ότι «με το μέτρο που κρίνετε θα κριθείτε». Πώς σας διαφεύγουν αυτά τα λόγια του Κυρίου;

    ε- «Ο παπικός βρίσκεται μέσα στο σκότος της πλάνης και ότι κινδυνεύει να απολεσθεί, αν παραμείνει στην κατάσταση της αιρέσεως. Επομένως δεν είναι δυνατόν να αποκρύψει από αυτόν την αλήθεια του Ευαγγελίου και την Ορθοδοξία ως την μοναδική οδό σωτηρίας και λυτρώσεως. Δεν υπάρχει χειρότερο κακό από την απόκρυψη της αλήθειας, που έχει σαν αποτέλεσμα την στέρηση της σωτηρίας και μόνο ως έργο αγάπης δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Εκείνοι που δεν έχουν αληθινή αγάπη είναι οι οικουμενιστές, οι οποίοι αποκοιμίζουν τους παπικούς με την ψευδαίσθηση, ότι μπορούν να επιτύχουν τη σωτηρία τους, παραμένοντας μέσα στην αίρεση»

Έχετε δίκιο! Αλλά παπισμός δεν υπάρχει.

    Υπάρχει μόνο η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία και σ’ αυτήν την πρώτη θέση έχουν εκείνοι που αληθινά αγαπούν τους αδελφούς ακόμη και αν τους θεωρούν «εχθρούς»!

   Μην ψάχνετε για φανταστικούς εχθρούς. Είναι απλοί ανεμόμυλοι που προσφέρουν καθαρό αέρα και οξυγόνο στους ανθρώπους.

    Η τελευταία φράση, της παραπάνω παραγράφου σας, δυστυχώς κάνει μία περίεργη ερμηνεία της λέξης «οικουμενισμός», που όπως φαίνεται,ακόμη δεν έχετε καταλάβει,τι είναι ο οικουμενισμός για την Εκκλησία του Χριστού!

   στ.-Οι υποκριτικές «αγαπολογίες» των δεν μας αγγίζουν, διότι η αλήθεια είναι παντοδύναμη και η ισχύς του ψεύδους μηδαμινή. Δεν θα διστάσουμε να διακόψουμε κάθε εκκλησιαστική κοινωνία με όσους τολμήσουν να προχωρήσουν σ’ ένα τέτοιο ανοσιούργημα, εφαρμόζοντες τον 15ο Ιερό Κανόνα της ΑΒ΄ Συνόδου, βαδίζοντας πάνω στα χνάρια μεγάλων Πατέρων και αγίων της Εκκλησίας μας, όπως του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, του αγίου Μάρκου του Ευγενικού, των αγίων οσιομαρτύρων αγιορειτών Πατέρων, των επί Πατριάρχου Βέκκου μαρτυρησάντων κ.α. 

    Αγαπητοί μου, η Εκκλησία του Χριστού, η Μία, Αγία και Καθολική προσεύχεται και εργάζεται για την ΕΝΟΤΗΤΑ  των Εκκλησιών και όχι την ένωση που μπορεί να παρερμηνευτεί ως ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ.

    Η ενότητα των Εκκλησιών μπορεί να επιτευχθεί και με τη διατήρηση της διαφορετικότητας. Λυπούμαι που συχνά προβάλλετε τη διαφορετικότητα ως εμπόδιο για την ενότητα. Δεν πρέπει όμως να ξεχνούμε, ότι  ακόμη και όταν η Εκκλησία ήταν Ενωμένη, υπήρχε η διαφορετικότητα μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Εκκλησίας.

    Προσωπικά πιστεύω ότι, ακόμη και οι λίγες υπάρχουσες «δογματικές διαφορές», όταν ερμηνευθούν σωστά, θα διαπιστωθεί ότι δεν είναι πια ανυπέρβλητο εμπόδιο. (πχ το filioque, όσο το πρωτείο του Επισκόπου Ρώμης, όπως και το «αλάθητο», το οποίο και στην ιστορία της Εκκλησίας χρησιμοποιήθηκε μόνο μία φορά και μετά από την διαβούλευση όλων των επισκόπων της Εκκλησίας).

    Ο οικουμενισμός δεν είναι «ανοσιούργημα»,όπως τον χαρακτηρίζετε,αλλά προφητική πρωτοβουλία,  εμπνευσμένη από το Άγιο Πνεύμα που καθοδηγεί και τους σημερινούς Πατέρες της Εκκλησίας,και της Καθολικής και της Ορθοδόξου Εκκλησίας, με επί κεφαλής τον «Πρώτον», που οδηγεί στον αλληλοσεβασμό, την αδελφοσύνη, την αγάπη και την ενότητα.

    Τους Ιερούς Κανόνες τους συνέταξαν οι Πατέρες της Εκκλησίας σε κάποια συγκεκριμένη στιγμή με τις δικές της καταστάσεις με σκοπό να την βοηθήσουν να ξεπεράσει τα όποια προβλήματα. Όμως η Εκκλησία του Χριστού δεν είναι ένα απολίθωμα του χθες, αλλά ένας διαχρονικός ζωντανός οργανισμός,το Μυστικό Σώμα του Χριστού του οποίου κεφαλή είναι ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός.

     Και σήμερα υπάρχουν Μεγάλοι Πατέρες στην Εκκλησία, τόσο στην Ανατολή όσο και στη Δύση. Όσοι αμφισβητούν,ότι και αυτοί φωτίζονται από το Άγιο Πνεύμα, θα πρέπει να προσέξουν μη τυχόν βλασφημούν εναντίον του Αγίου Πνεύματος!

    Τελειώνοντας τις παρατηρήσεις μου στην απάντησή σας στην ανοικτή επιστολή μου, εύχομαι να δούμε κάποια μέρα, γύρω από το ίδιο τραπέζι, την πενταρχία της πρώτης Εκκλησίας να συνδιαλέγεται αδελφικά και,με τη χάρη του Ενός και Τριαδικού Θεού,να οδηγηθούν στην ίδια Αγία Τράπεζα ώστε όσοι ανήκουμε στη Μία Αγία Καθολική και Αποστολική Εκκλησία, « εν ενί στόματι και μια καρδία, να δοξάζομε και να ανυμνούμε το πάντιμον και  μεγαλοπρεπές όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος».

 

Με την εν Χριστώ αγάπη μου

+ Καθολικός Αρχιεπίσκοπος, πρώην Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου

 

………………………………………..

Δείτε σχετικά και:

-Απάντηση σε δημοσίευμα παπικού «κληρικού»

Τα διαχρονικά εγκλήματα του Παπισμού κατά της ανθρωπότητας είναι αδιαμφισβήτητα!

-Πρώην Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος, Νάξου-Πάρου-Τήνου-Άνδρου και Μυκόνου, κ.Νικόλαος : “σας ζητώ να είστε πιο αυστηροί στην επιλογή των άρθρων ή των επιστολών που δημοσιεύετε…….”

1 comments:

  1. Για το αν ο οικουμενισμός είναι πρωτοβουλία εμπνευσμένη από το Άγιο Πνεύμα....την απάντηση την δίνει το παρακάτω βίντεο παπικής παραγωγής :

    https://youtu.be/-6FfTxwTX34?feature=shared

    Υγ: Επίσης το παραπάνω βίντεο δίδει απάντηση για το τί ακριβώς πιστεύουν και οι Κολυμπαριστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 
Top