Η πρώτη μας επαφή με το βιβλίο "Ο λέων της Ορθοδοξίας - Ο Αρχιεπίσκοπος Λεόντιος Φιλίπποβιτς (1904 - 1971) και η προσφορά του στην αληθινή Ορθοδοξία" που κυκλοφόρησε πριν δύο χρόνια (2021), αποτέλεσε μια συναρπαστική εμπειρία. Αναρωτηθήκαμε πώς επιτράπηκε - ιδιαίτερα από τους ιθύνοντες της Εκκλησίας των Γ.Ο.Χ - ένα τέτοιο πνευματικό ανάστημα να παραμείνει άγνωστο για πολλά έτη και να μην έχουν εκδοθεί βιβλία που να διαδώσουν αυτήν την σεβαστή μορφή της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ιδίως όταν αφορά την ιστορία τους.

Ο Αρχιεπίσκοπος Λεόντιος έφερε τα προσόντα και τις αρετές που πρέπει να διαθέτει ένας Επίσκοπος, ακολουθώντας τα λόγια του αποστόλου Παύλου:

«δεῖ οὖν τὸν ἐπίσκοπον ἀνεπίληπτον εἶναι.... νηφάλιον, σώφρονα, κόσμιον, φιλόξενον, διδακτικόν» (Α΄ Τιμ. γ΄ 3).

Τέτοια πνευματικά αναστήματα είναι σπάνια, ειδικά στις ημέρες μας...

Τιμώντας την ιδιότητά του ως Επίσκοπος, είχε την εποπτεία και επίβλεψη του πλήθους της Εκκλησίας, δείχνοντας μέσα από τις επιστολές του (βλ. https://entoytwnika1.blogspot.com/2022/11/1961-1969.html) το ενδιαφέρον, την αγωνία, τον πόνο και άλλα συναισθήματα που αφορούσαν την Εκκλησία και το ποίμνιο.

Γνώριζε ότι το υψηλότερο δώρο της Ιερωσύνης είναι η ιερή διακονία και υπηρεσία, προσφέροντας τον εαυτό του ως θυσία στον Κύριο και την Εκκλησία Του!

Οι αρετές του, όπως η αγάπη προς τον Κύριο, ο ζήλος για τα ιερά και όσια, ο φόβος του Θεού, η αυταπάρνηση και η σταθερή και ζωντανή πίστη, φαίνονται ξεκάθαρα στις σελίδες αυτής της εξαίρετης έκδοσης.

Ήταν ''ζηλωτής κατ΄ επίγνωσιν'', με όλες τις αρετές που τον διακοσμούν, όπως η πραότητα, η ανεξικακία και η ευγένεια του χαρακτήρα!

Πέραν των πνευματικών αυτών προσόντων, φαίνεται ότι διέθετε επίσης και τα ονομαζόμενα "φυσικά" και "επίκτητα", ικανότητες δηλαδή όπως: αντίληψη, ετοιμότητα πνεύματος και την διοικητική σοφία όπως διοική καλώς την εαυτού ποίμνη!

Είχε εξαιρετική φιλολογική και θεολογική παιδεία, καθώς και γνώσεις στον εκκλησιαστικό και εγκυκλοπαιδικό τομέα. Τα προσόντα που τον διέκριναν αναδεικνύονται καθαρά κατά την ανάγνωση της ζωής και της δράσης του σε αυτό το βιβλίο.

Η έκδοση αποτελείται από 50 κεφάλαια και 7 παραρτήματα.

Τα πρώτα χρόνια της ζωής του, η παρουσία του - στην σήμερα διωκόμενη - Λαύρα των σπηλαίων του Κιέβου, οι μετακινήσεις του για τις θεολογικές του σπουδές, οι μετακινήσεις του για την ενίσχυση των πιστών όπως στην Γεωργία, η φυλάκισή του και η εξορία του, η γνωριμία του, το ενδιαφέρον, και οι πρώτες επαφές με τους Παλαιοημερολογίτες, ο εξαιρετικός τρόπος προσέγγισης των ετεροδόξων, το ταξίδι του στην Αθήνα και γενικά στην Ελλάδα και οι επιθέσεις - συκοφαντίες εναντίον του, το ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η αγάπη του προς τους λαϊκούς τους οποίους στήριζε συνεχώς μέσα από τις επιστολές του, μη απορρίπτοντας αυτούς, γνωρίζοντας την αξία τους μέσα στην Εκκλησία, αλλά και μη προβάλλοντας ο ίδιος τον Επισκοποκεντρισμό, και την Δεσποτοκρατεία (όπως δυστυχώς πράττουν οι περισσότεροι Επίσκοποι σήμερα,) γνωρίζοντας ότι την ''υπακοή'' δεν την ζητάς αλλά την κερδίζεις εμπνέοντας τον σεβασμό, η συμπεριφορά του έναντι της πικρίας που έλαβε από ανθρώπους, η κοίμησή του, αποτελούν μόνο μερικά από τα σημαντικά γεγονότα της ζωής του που καταγράφονται στις σελίδες αυτού του βιβλίου με εξαιρετική λεπτομέρεια.

Για άλλη μία φορά, δίνουμε συγχαρητήρια στον εκδότη, ευχαριστώντας αυτόν για το πολύτιμο δώρο που έκανε γνωστοποιώντας σε όλους τον άξιο αυτόν ιεράρχη. Έναν αληθινό Επίσκοπο με όλην την σημασία της λέξεως! Είθε ο κόπος και η ταλαιπωρία του να ανταμειφθούν από τον Θεό, και ευχόμαστε οι σύγχρονοι Επίσκοποι να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Αρχιεπισκόπου Λεοντίου έχοντας αυτόν ως πρότυπο. 

Αυτός που ασκεί την εξουσία, όποιος κι αν είναι και σε όποιο βαθμό της ιερωσύνης και αν είναι, ασκεί την εξουσία Χριστολογικά, Χριστοκεντρικά, αφού αυτό είναι το υπόδειγμα, και φυσικά Σταυροαναστάσιμα. Πρέπει να ζει κατά πάντα τη ζωή του Χριστού, γιατί η εξουσία προέρχεται από Εκείνον και πρέπει να είναι ενωμένος ο φορέας αυτός με τον Χριστό. 

Ο βίος του πνευματικού αυτού ανδρός δεικνύει ότι όντως ήταν ενωμένος με τον Κύριο!

Συνολικά, ο Αρχιεπίσκοπος Λεόντιος Φιλίπποβιτς ήταν, και παραμένει, μια εξαιρετική μορφή της Ορθοδοξίας που παρουσιάζεται με βάθος και ακρίβεια σε αυτό το βιβλίο. Η προσφορά του στην Εκκλησία και η δέσμευσή του προς τον Θεό αναδεικνύονται με λάμψη, αφήνοντας ένα διαχρονικό και εμβληματικό ίχνος στην Ορθοδοξία.

Είθε ο Κύριος να μας αξιώσει των ουρανίων αγαθών δια των πρεσβειών του.

 

 

Ι.Ν. Παπαρρήγας

Το κείμενο εγρἀφη στις 19/6/23 

την ημέρα της  μνήμης του.

 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 


2 comments:

  1. Είναι λογικό οι Επίσκοποι των ΓΟΧ να τον είχαν κρατήσει στην αφάνεια τόσα χρόνια αφού ο βίος του Αγίου Λεοντίου αποτελεί έλεγχο του δικού τους βίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς. Ιδιαιτέρως στις περιπτώσεις που αξιώνουν απροϋπόθετη υπακοή από τους λαϊκούς ενώ οι ίδιοι είναι πλήρεις ανυπακοής απέναντι στις διδαχές του Αγίου Λεοντίου.

      Διαγραφή

 
Top