Διάλογος μεταξύ Ιερομονάχου Αθανασίου Σιμωνοπετρίτου (Υμνογράφου της Α.Χ.Μ.Ε.) όταν επισκέφθηκε τον Άγιο Πορφύριο κατά τον καιρό που κάλπαζε στην Ελλάδα πρώτη φορά η αντιχριστολογία κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1980.

(Από το βιβλίο: Ανθολόγιο Συμβουλών του Γέροντος Πορφυρίου, δ΄έκδ.2003, σελ. 72-75, Εκδόσεις: Η Μεταμόρφωσις του Σωτήρος, Μήλεσι Αττικής.)

«Πατέρα Αθανάσιε (με πήρε από το χέρι έτσι σφικτά), εγώ είμαι τυφλός τώρα, τα μάτια μου τα σωματικά δεν λειτουργούν, γιατί έχω καρκίνο στην υπόφυση, έχω όμως τα πνευματικά μάτια και βλέπω. Πριν φύγεις θέλω κάτι να μου πεις. Τί είπε ο Γέροντας Αιμιλιανός -ο δικός μας (Ηγούμενος)- για το 666 και τον αντίχριστο;»

Ήταν εκείνες τις μέρες μετά το Τσέρνομπιλ. Ο κόσμος ήταν αναστατωμένος και πήγαινε κατά δεκάδες κάθε μέρα, ιδιαιτέρως στον πατέρα Πορφύριο που ήταν κοντά στην Αθήνα, και αναστατωμένοι τον ρωτούσαν: ‘’Τι θα γίνει; Θα ᾿ρθει ο αντίχριστος να μας σφραγίσει με το 666;’’ Και με ρώτησε: «Για πες μου, παιδί μου, τί λέει ο Γέροντας Αιμιλιανός για το 666 και τον αντίχριστο;»

Του λέω: «Γέροντα, μας είπε σε μια σύναξη προχθές να μην ανησυχούμε. Εμείς να ενδιαφερόμαστε να έχουμε μια ζωντανή σχέση με το Χριστό, και του αντίχριστου να μην του δίνουμε πολλή σημασία, γιατί εκείνος θα γίνει το κέντρο της ζωής μας και όχι ο Χριστός».

Αμέσως χτύπησε τα χεράκια του στο κρεβάτι και είπε: « Τί λες παιδί μου, τί λες παιδί μου, δόξα σοι ο Θεός που βρήκα κι ένα πνευματικό να συμφωνεί μαζί μου. Ρε παιδί μου, αυτοί οι πνευματικοί, εδώ στον κόσμο, τί έχουν κάνει! Έχουν αναστατώσει τις ψυχές, δημιούργησαν ένα σωρό προβλήματα, οικογενειακά και ψυχολογικά με το 666. Δεν μπορεί ο κόσμος να κοιμηθεί και άρχισαν να παίρνουν ψυχοφάρμακα και υπνωτικά χαπάκια για να μπορούν να κοιμηθούν. Τί είναι αυτό το πράγμα; Δεν τα θέλει αυτά τα πράγματα ο Χριστός, παιδί μου. Και να σου πω κάτι;» Του λέω: «Γέροντα τι;» Μου λέει: «Για μας τους χριστιανούς, για μας όταν βιώνουμε το Χριστό δεν υπάρχει αντίχριστος. Δεν μου λες; Εδώ που κάθομαι στο κρεβάτι μπορείς να καθίσεις εσύ;» Του είπα: «Όχι Γέροντα». Μου λέει: «Γιατί;» Του απάντησα: «Διότι, αν καθίσω πάνω σας, θα σας πλακώσω». Μου λέει: «Πότε μπορείς να καθίσεις;» Του λέω: «΄Όταν φύγετε εσείς, τότε μπορώ να καθίσω εγώ». Μου λέει: «Ακριβώς, παιδί μου, έτσι συμβαίνει και με την ψυχή μας. Όταν έχουμε μέσα μας το Χριστό μας, μπορεί να έρθει ο αντίχριστος; Μπορεί να μπει καμιά άλλη αντίθετη ύπαρξη μέσα στην ψυχή μας; Γι’ αυτό σήμερα, παιδί μου, δεν έχουμε το Χριστό μέσα μας και γι’ αυτό ανησυχούμε για τον αντίχριστο. Όταν βάλουμε το Χριστό μέσα μας, τα πάντα γίνονται Παράδεισος. Ο Χριστός είναι το παν κι έτσι πάντοτε, παιδί μου, να λες στους ανθρώπους, και τον αντίθετο δεν το φοβόμαστε. Και κοίταξε να σου πω κάτι. Εάν ερχόταν τώρα ο ίδιος ο αντίχριστος με μία συσκευή με ακτίνες laser, και με σφράγιζε με το 666 με το ζόρι, εγώ δεν θα στεναχωριόμουνα. Θα μου πεις, Γέροντα, μα δεν είναι το σημείο του αντίχριστου; Ναι αλλά και χίλια 666 να μου έγραφε πάνω μου με τις ακτίνες laser, ανεξίτηλα, εγώ δεν θα στενοχωριόμουνα. Γιατί; Γιατί, παιδί μου, τους πρώτους μάρτυρες τους είχαν βάλει στα θηρία και έκαναν το σταυρό τους και τα θηρία γινόντουσαν αρνάκια· τους είχαν στην θάλασσα, έκαναν το σταυρό τους και η θάλασσα γινόταν γη και περπατούσαν· τους είχαν μέσα στη φωτιά, έκαναν το σταυρό τους και η φωτιά γινόταν δροσιά.

Ευλογημένο μου παιδί, τι είμαστε σήμερα εμείς; Πιστεύουμε στο Χριστό; Το σταυρό μας; Μα γιατί κατέβηκε ο Χριστός; Δεν κατέβηκε για να δυναμώσει την ασθένειά μας; Έτσι, παιδί μου, να πεις και στον Γέροντα. Και συ να πεις στους ανθρώπους να μην φοβούνται τον αντίχριστο. Είμαστε παιδιά του Χριστού, είμαστε παιδιά της Εκκλησίας».

Αυτό το πράγμα μου έκανε πάρα πολλή εντύπωση. Και μου πρόσθεσε: « Ο Πατριάρχης Δημήτριος, πώς ήρθε στην Αθήνα;» Του λέω: «Με αεροπλάνο». «Ε, καλά, ξέρω πως ήρθε με το αεροπλάνο. Κολυμπώντας ήρθε ο άνθρωπος; Με τι ντοκουμέντα ήρθε;» Του λέω: «Με διαβατήριο, Γέροντα». -«Ελληνικό ή τουρκικό;» Του λέω: «Δεν ξέρω». – «Ε, μου κάνεις και το σοφό. Με τουρκικό ήρθε. Και ποιό είναι το εθνόσημο της Τουρκίας, ξέρεις;» -«Δεν ξέρω Γέροντα». –«Ε, το παράκανες, δεν ξέρεις το εθνόσημο της Τουρκίας; Είναι η ημισέληνος. Και ξέρεις πως ονομάζεται η ημισέληνος από τους Πατέρες της Εκκλησίας μας, μετά που εμφανίστηκε ο Μωάμεθ;» Του λέω: «Όχι Γέροντα». –«Ε, να πάρω το πτυχίο σου και να το σχίσω. Τι θεολόγος είσαι εσύ;» Και συνεχίζει: «Η ημισέληνος είναι σημείο του αντίχριστου! Εάν είναι σημείο του αντίχριστου η ημισέληνος και ο Πατριάρχης μας έχει στο διαβατήριό του το σημείο του αντίχριστου (και στις σφραγίδες τους, πόσες σφραγίδες βάζουν μέσα έξω), πάει να πει ότι ο Πατριάρχης μας είναι αντίχριστος; Όχι ρε παιδί μου, όχι ρε παιδί μου! Μην περιορίζουμε τόσο πολύ το Ευαγγελικό μήνυμα! Δεν είναι ο Χριστός τόσο στενόμυαλος όσο είμαστε εμείς οι άνθρωποι που θέλουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα.

Έτσι να πεις στο Γέροντα και έτσι να λες στους ανθρώπους· ούτε τον αντίχριστο να φοβούμαστε, ούτε το 666.»

Στο ίδιο βιβλίο, σελ 72 Παραπ. [Τζ 155]

«Μη σας βασανίζουν τα έσχατα, ούτε ο αντίχριστος, και τα σημάδια του. Γιατί να ξέρετε, αν εμείς έχουμε μέσα μας το Χριστό, δεν μπορεί σε τίποτα να μας πειράξει ο αντίχριστος, ούτε στο παραμικρό».



ΠΗΓΗ



ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


Περί της επιστολής του π. Παϊσίου: «Σημεία των καιρών» (Γ΄ Μέρος)

2 comments:

  1. https://m.youtube.com/watch?fbclid=IwAR215TzFvuedvZWiiPzbortbEM-HjNSpxgkAQrKDCGId3b_bt-TnanoZs0I&v=QggV9SeVqyE&feature=youtu.be

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aγαπητέ ανώνυμε, ήδη βλέποντας το βίντεο προ ημερών, θα σου αναφέρω μερικές παρατηρήσεις μου.
      Ο π. Χριστόδουλος, στην προσπάθειά να υποστηρίξει τον π. Παΐσιο, ώστε να μην φανεί ότι οι δύο πατέρες έχουν διαφορετικές θέσεις, φέρνει δυστυχώς άλλο λυπηρό αποτέλεσμα.
      Κατ΄ αρχάς αναφέρει ότι το ''κλειδί'' για τα ηλ. συστήματα και τους υπολογιστές είναι ''αποδεδειγμένα'' - όπως μας λέγει - το 666.
      Επειδή προσωπικά εστιάζω στην ουσία και όχι σε δίωρες ομιλίες βίντεο (την έχω ακούσει όμως όλη), ερωτώ· χρησιμοποιεί τα συστήματα αυτά ο ίδιος τα οποία περιέχουν το 666; Φυσικά και ναι! Εφόσον ήδη χρησιμοποιεί το 666, οι ταυτότητες είναι το πρόβλημα; Πάμε παρακάτω.
      Μας λέγει δια τις περίφημους Εγκύκλιους της Εκκλησίας, όπως και της Ιεράς Κοινότητος. Τι έλεγαν λοιπόν; ΝΑ ΜΗΝ ΤΙΣ ΔΕΧΘΕΙΤΕ! Μάλιστα...΄Όχι μόνον ΕΚΑΜ έλαβαν, όχι μόνον ΑΜΚΑ, όχι μόνον ταυτότητες με την μη ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΟΣ, αλλά ΤΑ ΠΑΝΤΑ!
      Οπότε, ειλικρινά απορώ ως προς τι η καύχησις για τις Εγκυκλίους αυτές οι οποίες το μόνον που έκαναν ήταν να δημιουργήσουν πρόβλημα σε καλόπιστους ανθρώπους οι οποίοι πράγματι δεν έλαβαν τίποτα από αυτά (γνωρίζω προσωπικά), ενώ οι ίδιοι τα έλαβαν κανονικότατα όλα!
      Να θυμίσω όχι μόνον αυτά αλλά και ότι χρήματα λαμβάνουν και από την Ε.Ε. (βλ. Κονδύλια Ε.Ε. προς Άγιον Όρος).
      Οπότε οι Εγκύκλιοι αυτοί όχι μόνον δεν αποτελούν καύχηση, αλλά ΝΤΡΟΠΗ διότι εκήρυξαν αλλά δεν εποίησαν!
      Το κορυφαίο βέβαια απ΄ όλα είναι ότι μας δίνει να εννοήσουμε ότι θα πρέπει να ακούμε την ΕΚΚΛΗΣΙΑ! Δηλαδή αν πει η Εκκλησία ότι δεν τρέχει τίποτε με τις ταυτότητες, να τις πάρουμε, τότε ο ίδιος θα κατεβάσει το βίντεο; Θα την ακούσει την Εκκλησία;
      Για να μην μακρηγορώ, δεν έχω τίποτα με τον π. Χριστόδουλο, τον συμπαθώ, αλλά σε αυτό το βίντεο δεν με πείθει, διότι το μόνο που βλέπω είναι να μην φανεί ο π. Παΐσιος αναξιόπιστος ή ως μη διαφωνών με κάποιον άλλον που και αυτός τιμάται ως Άγιος.
      Δεν με έπεισε διότι δεν μου απέδειξε προσωπικά ότι ψεύδεται ο ιερομόναχος Αθανάσιος.
      Αυτά τα ολίγα.

      Διαγραφή

 
Top