π. Πέτρος Heers - Πάτερ είχαμε πει για τον λαϊκό, νομίζω το καλύψαμε αυτό, λίγο πολύ, η μεθοδολογία είναι πολύ σημαντική, πως θα το κάνει, εάν φτάσουμε στο απροχώρητο, πρέπει να υποχωρεί και να φύγει ας πούμε αν δεν γίνεται αλλιώς. Αλλά όχι βέβαια από την Εκκλησία, αλλά από την περιοχή, από τον ίδιο τον κληρικό που δεν ορθοτομεί και θα πρέπει να βρει άλλον που ορθοτομεί στην Εκκλησία. Αλλά για τον κληρικό υπάρχει διόρθωση και πως διορθώνεται, πως θα αλλάξει αυτήν την αρρωστημένη κοσμική εξουσία. Πως θα διορθωθεί αν έχει ''πλύνει'' το ποτήρι της εξουσίας και του αρέσει πολύ.

π. Ιωάννης Δρογγίτης - Να σου πω. Αυτό, κατ΄ αρχάς πρέπει να.., αυτή είναι η ευεργεσία που θα κάνει το Σώμα της Εκκλησίας για τον κληρικό όταν θα του υποδείξει ότι έχει ξεφύγει. Τον ευεργετεί, δεν τον στήνει στον τοίχο να τον εκτελέσει. Δεν είναι φρόνημα αυτό, έτσι; Τον ευεργετεί, και αυτό πρέπει να το πούμε, έτσι θεραπεύεται η Εκκλησία, μέσω αυτού του ελέγχου, ας το πούμε έτσι. Και βέβαια αν δεν μπορεί να δεχτεί τους ελέγχους και είναι ακόμα, ας πούμε, έχει αυτόν τον εγωισμό κανείς, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι θα λειτουργήσουν οι πνευματικοί νόμοι, γι΄ αυτό και δεν βιάζεται ποτέ η Εκκλησία, και ούτε το Σώμα βιάζεται ποτέ έτσι; Υπάρχουν οι πνευματικοί νόμοι. Είναι ζωντανοί οι πνευματικοί νόμοι. Ο υψών εαυτώ ταπεινωθήσεται και είναι ραγδαία η πτώση ολωνών μας όταν έχουμε τέτοιες επάρσεις, και αν δεν είναι άμεσες, έρχονται τον χρόνο που πρέπει. Ελπίζουμε λοιπόν στην συντριβή όλων μας. Πρέπει να συντριβεί κανείς. Και νομίζω όπως διορθώνεται ένας λαϊκός στην Εκκλησία διορθώνεται και ένας κληρικός όλων των βαθμών και η διόρθωση προϋποθέτει μία συντριβή. Μία πτώση, εννοώ, εσωτερική ελπίζουμε, αλλοίμονο, καμία φορά δεν ξέρεις μπορεί να είναι και άλλη.., αλλά αυτό να οδηγήσει μία συντριβή, πρέπει να οδηγήσει, και αν δεν μπορεί, δηλαδή αν δεν έχει αυτός Γέροντα, αν πραγματικά δηλαδή έτσι, πρέπει να ενδιαφέρεται για εκείνον, να εργάζεται την εσωτερική του συντριβή, να τον ευεργετεί δηλαδή. Αν δεν έχει είναι σε δυσχερή θέση, πρέπει να ψάξει να βρει όμως και πρέπει να βρει έναν άνθρωπο που θα τον ''καλοπιάσει'', ας το πούμε έτσι, που θα τον βοηθήσει να βρει την συντριβή του, και να βρει τους λόγους που κρύβονται, τους αυθεντικούς, μέσα ακριβὠς εκεί στα ''χαλάσματα'', εκεί θα ξεπηδήσει μετά το πράγμα. Εξαρτάται πόσο σκληροί είμαστε, θα είναι και η συντριβή που θα έχουμε. Όσο περήφανοι είμασταν, τέτοια θα είναι και η ποιότητα της συντριβής μας, να το πούμε έτσι από την αντίθετη πλευρά.

π. Πέτρος Heers - Η δοσολογία θα είναι πιο υψηλή, τα φάρμακα που θα πρέπει να παίρνει κανείς.

π. Ιωάννης Δρογγίτης - Την δοσολογία την βάζει ο Θεός. Είναι ευλογία δηλαδή, πρέπει να πονέσουμε, όλοι έτσι διορθωνόμαστε. Όταν δεν μας διορθώνει ο Θεός, όταν δεν ακούμε τους Λόγους που υπάρχουνε στην Εκκλησία, όταν κάνουμε ότι δεν ακούμε τους βίους των Αγίων, τα Συναξάρια, τους Ομολογητές, τους Μάρτυρες, όλων των ειδών και των βαθμίδων της Ιερωσύνης, όταν δεχόμαστε να συνθηκολογήσουμε με τον κόσμο, με το φρόνημά του, με τους ισχυρούς της γης, με ότι φαίνεται δυνατό κατά κόσμον, αλλά δεν είναι, γιατί ο Κύριος το είπε: «οι δοκούντες», αυτοί νομίζουν ότι είναι εξουσιαστές, είναι αυτοί που έχουν αποκόψει την εξουσία τους από τον Θεό, οι «δοκούντες άρχειν των εθνών», και νομίζουν κάτι τέτοιο, αλλά εμείς είμαστε με αυτούς που νομίζουνε, δεν είμαστε με αυτόν που έχει όντως την εξουσία, ας πούμε, να το πω έτσι. Πρέπει λοιπόν όταν είναι έτσι τα πράγματα, χρειάζεται μεγάλη συντριβή, και ελπίζουμε σε αυτήν.



 (συνεχίζεται)




ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ









0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top