π. Πέτρος Heers - Νοείται ένας κληρικός να θεωρεί ότι δεν έχει ανάγκη να τρέξει στους εν ζωή αγίους; Δεν έχουμε δηλαδή ανάγκη τους ασκητές και τους Γεροντάδες. Γιατί μου φαίνεται ότι αρκετοί κληρικοί δεν νιώθουν, σαν να είναι κάτι για τους λίγους, είναι λίγο ακραία πράγματα. Η εξουσία βρίσκεται εδώ, στην Αρχιερωσύνη, εμείς έχουμε τον τελευταίο λόγο.

π. Ιωάννης Δρογγίτης - Ένας άνθρωπος που φρονεί έτσι και χειρότερα, λέει τέτοια πράγματα, είναι ήδη έξω από το φρόνημα της Εκκλησίας. Μα όλοι ενωμένοι είμαστε! Ο ένας ευεργετεί τον άλλον, δεν κάνει κανείς τον έξυπνο σε κανέναν. Ο Χριστός να άδεται, η αλήθεια να λαμπρύνεται, να φαίνεται η Εκκλησία, το μεγαλείο της, να σώζεται ο κόσμος μέσα στην αλήθεια, ειδάλλως δεν..... απλώς φαίνεται ότι είναι μία πονηρή εποχή, δεν ξέρουμε ποιος είναι τι στην Εκκλησία. Αυτά τα λέω, η αλήθεια είναι ότι δεν έχω προσωπική κακή πείρα ως πρόσωπο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μετέχω στην πείρα της Εκκλησίας σε κάποιο βαθμό. Δεν χρειάζεται να έχω εγώ το πρόβλημα, το έχουν άλλοι και μάλιστα πολύ κοντινοί μου πολλές φορές, άνθρωποι που τους αγαπώ, που σχετίζομαι, που μαθαίνω, ή που συμβαίνει κάπου αλλού, η Εκκλησία είναι ένα. Μία είναι. Δεν έχει όρια τέτοια, έχει μόνο δογματικά όρια, δεν έχει εθνικά.

π. Πέτρος Heers - Αν ζούμε στο Σώμα του Χριστού και εμείς πάσχουμε, συμπάσχουμε.

π. Ιωάννης Δρογγίτης - Έτσι ακριβώς. Αλλά νομίζω ίσως ξέχασα κάτι που μου είπες;

π. Πέτρος Heers - Όχι, απλώς αυτό που παρατηρείται σήμερα είναι ότι θεωρούν ότι οι άγιοι.... εγώ τους λέω ότι δεν μπορείς να είσαι μαθητής του Χριστού, των Αποστόλων, των Αγίων Πατέρων στην πραγματικότητα, αν δεν εκτελείς.. στους σημερινούς αγίους, και στους προηγουμένους, και ακολουθείς αυτούς, και δια μέσω αυτής της διαδρομής να φτάσεις στην υπακοή, στους αγίους των παλαιών εποχών. Γιατί υπάρχει αυτό· να πάμε πίσω, να δούμε την αρχαία εκκλησία, τι έκανε στον 4ο αιώνα, αλλά και μέσα σε αυτό, να λέει εγώ μπορεί να πάρω τα συγγράμματα του Αγίου Μαξίμου και να είμαι μαθητής, και πάρα πολλοί διανοούμενοι και ψευτοδιανοούμενοι να λένε εγώ θα πάρω τα κείμενα των Πατέρων και είμαι αυθεντία μετά. Δεν είναι δυνατόν να είσαι Ορθόδοξος σήμερα, πραγματικά να ακολουθείς τους Αγίους Πατέρες, αν δεν ακολουθείς τους σημερινούς που ο Θεός έδωσε για μας. Όλους τους αγίους που έζησαν τα τελευταία εκατό χρόνια. Πρέπει να είμαστε στη συνέχεια αυτών των ανθρώπων και μετά θα είμαστε και μαθητές των άλλων. Δεν είναι έτσι;

π. Ιωάννης Δρογγίτης - Δεν μπορείς να είσαι στην Εκκλησία χωρίς αυτό το φρόνημα. Εμείς το διδαχθήκαμε ως Ρωμιοί, στην Βυζαντινή, ας το πούμε με αυτήν την λέξη. Αυτοκράτορες πηγαίνανε στους αγίους ασκητές, σε απλούς μοναχούς, υπάρχουν χιλιάδες παραδείγματα.

π. Πέτρος Heers - Ο Συμεών ο στυλίτης· ο αυτοκράτορας πήγε από κάτω και του ζήτησε την υποταγή, υποταγή όλων στον άγιο της εποχής. Δεν είναι έτσι;

π. Ιωάννης Δρογγίτης - Αυτή είναι η Ορθοδοξία. Και ο άγιος δεν ήταν ποτέ ''εξουσιαστής''. Κανένας άγιος δεν ήταν εξουσιαστής. Ακόμα και όταν οι άγιοι μπορεί να εκφράσουν μία αυστηρότητα, αυτή είναι μόνο θεραπευτική, και με πάρα πολύ πόνο. Πρώτα οι ίδιοι πονάνε που το κάνουνε, και οι ίδιοι πάσχουν κρυφά που το κάνανε. Και μετά όταν εμείς δεν τους βλέπουμε, χτυπιούνται γι΄ αυτό το αυστηρό που μας είπανε. ''Μήπως'', ''αν'', εκτός αν το ήξεραν από πριν, από την προσευχή τους, ότι έτσι πρέπει να κινηθούν, και ακόμα και όταν το ξέρει κάποιος, πάλι τον πονάει, και γι΄ αυτό λέμε ότι κάτι... κάτι καλά μάλλον είναι τα πράγματα εκεί πέρα, σε αυτήν την αυστηρότητα. 

π. Πέτρος Heers - Έτσι χαιρόμαστε την αυστηρότητα.

π. Ιωάννης Δρογγίτης - Καμία τέτοια λοιπόν αυστηρότητα δεν έχει εξουσία κοσμική.

 


(συνεχίζεται)




ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ










0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top