3. Αρχιεπίσκοπος Παύλος (Σαλίμπα)

Ας οδηγήσει το φως που καθοδήγησε τους μάγους στο σπήλαιο όπου γεννήθηκε το Θείο Βρέφος, όλους εσάς προς τον Χριστό, που παραμένει αναλλοίωτος πάντα: χθες, σήμερα και αύριο. Οι εθνικιστικές ιδέες δεν έχουν θέση στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αντιοχείας. Η Εκκλησία μας είναι της Αντιοχείας. Δεν είναι ελληνική, λιβανέζικη, ρωσική, συριακή, παλαιστινιακή. Όλοι οι άνθρωποι που πιστεύουν στη διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι Ορθόδοξοι, και δεν έχει σημασία η εθνικότητά τους. Κάθε άνθρωπος που εντάσσεται στην κοινότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αντιοχείας, πρέπει να αφήσει την εθνικότητά του έξω από την πόρτα του ναού. Δεν υπάρχει ιερή γλώσσα ή ιερή χώρα. Υπάρχει μόνο η ιερή Ορθόδοξη Εκκλησία, η μοναδική αγία νύμφη του Χριστού. Ο άγιος απόστολος Παύλος δίδαξε ότι δεν υπάρχει πλέον Εβραίος ή 'Ελλην, δούλος ή ελεύθερος, άρρεν ή θήλυ· είστε όλοι ένα χάρη στον Ιησού Χριστό (Γαλ. 3:28). Ελπίζω ότι όλοι οι πιστοί, προσέχοντας τη διδασκαλία της Εκκλησίας, θα προσευχηθούν στον Υιό του Θεού που έλαβε σάρκα, να μας στείλει το αστέρι Του για να φωτίσει τον δρόμο μας και να δοξάσει την Εκκλησία Του σε αυτόν τον βασανισμένο κόσμο.

Αρχιεπίσκοπος Παύλος (Σαλίμπα), Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας: http://www.pravoslavie.ru/cgibin/ sykon/client/display.pl?sid=286&did=2209.


4. Ο Άγιος Στέφανος (Στέφαν Ναλίβαϊκο) - Μάρτυρας


Χθες θυμήθηκα τον μάρτυρα Στέφανο (Στεφάν Ναλίβαϊκο) (†1945) και αποφάσισα να περιγράψω την πρώτη σύλληψή του, επειδή αυτή η ιστορία είναι πολύ αξιοσημείωτη και ξεχωριστή. Ως απλός χωρικός, ο μάρτυρας Στέφανος βγήκε να κηρύξει το θέλημα του Θεού στον λαό και στις αρχές. Και ανακοίνωσε και προφήτευσε - τόσο μπροστά σε πλήθος όσο και μπροστά στους ανακριτές. Ασυνήθιστα συναισθήματα προκαλούνται κατά την ανάγνωση των πρακτικών των ανακρίσεών του, της αίτησής του, και των γραμμάτων που έγραψε στη φυλακή. Στην αρχή φαίνεται σαν να προσπαθεί να υποκρίνεται, αλλά όσο διαβάζεις περαιτέρω, τόσο περισσότερο αισθάνεσαι την πραγματική προφητική μεγαλοπρέπεια στα λόγια και τις πράξεις αυτού του χωρικού νεαρού και την ίδια αφοσίωση που είχαν οι προφήτες του Θεού όπως ο Ηλίας, ο Ναθάν και άλλοι. Ο άγιος μάρτυρας πρωτοεμφανίστηκε το 1923 κατά τη διάρκεια της κηδείας του αρχιδιακόνου Κωνσταντίνου Ρόζοβ. Οι άνθρωποι δεν είχαν ακόμα φύγει, όταν ο Στεφάν ανέβηκε σε μια υψηλή θέση και εκφώνησε συγκινητικά λόγια για τον αναπαυόμενο αρχιδιάκονο, και στη συνέχεια, απευθυνόμενος στον λαό, πρόσθεσε:

- Οι καιροί τώρα είναι πολύ δύσκολοι, αλλά αυτή είναι η περίοδος απελευθέρωσης του λαού από τον αμαρτία, γι' αυτό σας παρακαλώ - μην ξεχνάτε τον Θεό. Βαπτίζετε τα παιδιά, μην ζείτε χωρίς γάμο, και πάνω από όλα, ζήστε με συνείδηση. Θα έρθει η στιγμή που οι ορθόδοξοι χριστιανοί θα ανακάμψουν, ο Θεός θα ανατρέψει τους εχθρούς του Θεού.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, η αστυνομία προσπάθησε να τον προσεγγίσει για να τον συλλάβει, αλλά ο κόσμος σχημάτισε έναν ανθρώπινο τείχος και τους απέτρεψε. Στη συνέχεια, κάλεσαν περισσότερους αστυνομικούς, ο Στεφάν συνελήφθη και μεταφέρθηκε στο τμήμα. Ένας από τους αστυνομικούς ρώτησε τον Στεφάν από ποια επαρχία προέρχεται. Ο Στεφάν απάντησε:

  • - Όλες οι επαρχίες είναι δικές μου.
  • - Ποιο είναι το όνομά σας και πόσα χρόνια έχετε; - ρώτησε ο αστυνομικός.
  • - Είμαι είκοσι τεσσάρων χρονών. Το επίθετό μου είναι Ναλίβαϊκο, Στέφανος Πιμένοβιτς.
  • - Πού είναι τα έγγραφά σας; - ρώτησε ο αστυνομικός.
  • Ο Στεφάν άνοιξε το πουκάμισό του και, δείχνοντας το βαρύ μολύβινο σταυρό στο στήθος του, είπε:

  • - Αυτά είναι τα έγγραφά μου. Δεν έχω τίποτα άλλο.

  • Στο τμήμα της αστυνομίας αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις. Ο Στεφάν μεταφέρθηκε στην Υπηρεσία Κρατικής Ασφάλειας (ΓПУ). Εκεί του προτάθηκε να συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο. Στην ερώτηση σε ποια χώρα ανήκει, ο Στεφάν έγραψε: «Νέα Ιερουσαλήμ». Και για τον μη ενημερωμένο ανακριτή εξήγησε: «Κατερχόμενος από τον ουρανό». Στην ερώτηση για το επάγγελμα απάντησε: «Σπορέας - Θεριστής». Για την εργασία έγραψε: «Μάρτυρας του λόγου του Θεού, κήρυκας». Στις ερωτήσεις σχετικά με την εργασία του, πώς προμηθευόταν τα μέσα ζωής και αν κατείχε κάποια ακίνητη περιουσία, έγραψε: «Κατά το θέλημα του Ιησού Χριστού, με ό,τι παρέχει ο Ιησούς Χριστός». Στην ερώτηση για στρατιωτικό βαθμό απάντησε: «Στρατιώτης του Ιησού Χριστού».
  • Στις 7 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε ανάκριση, όπου ο Στεφάν συνέχισε να μιμείται τον ψαλμωδό. Στην ερώτηση της αίτησης για την οικογενειακή του κατάσταση, έγραψε: «Τώρα είμαι μόνος και θα παραμείνω μόνος, ενώ ό,τι ήταν πριν είναι ήδη νεκρό και παρελήφθη».
  • Στην ερώτηση της αίτησης για την περιουσιακή του κατάσταση, έγραψε: «Το Αιώνιο Ευαγγέλιο είναι μέσα μου». Στην ερώτηση για την πολιτική του πεποίθηση, απάντησε: «Αληθινός ορθόδοξος χριστιανός».


(συνεχίζεται)

 

 



ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ




0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top