9. Ο Άγιος Θεοφάνης ο έγκλειστος

Η διαδικασία της εξιλέωσης των παθών είναι ταυτόχρονα και διαδικασία προσεγγίσεως του Χριστιανού με την ανθρωπότητα και τους αγγέλους. Αρχικά, αναγκάζεται να σκεφτεί και να αισθανθεί ότι δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ Ιουδαίων και Έλλήνων, δούλων και ελευθέρων, άρσεν και θήλυ (Γαλ. 3:28, Κολ. 3:11). Στο τέλος, φτάνει στο σημείο όπου, όπως και ο Μακάριος ο Μέγας, επιθυμεί να αγκαλιάσει ολόκληρη την ανθρωπότητα και να θεωρεί τον τελευταίο άνθρωπο στη γη ως τον πιο στενότερο συγγενή του. Αυτή η ανάπτυξη αποτελεί μια χαρακτηριστική περιγραφή της Χριστιανικής ηθικής διδασκαλίας. Επομένως, σύμφωνα με τον Άγιο Θεοφάνη τον έγκλειστο, ο εθνικισμός είναι αποτέλεσμα παθών τα οποία ο άνθρωπος ακόμα δεν έχει υπερβεί.

10. Ο Όσιος Ιουστίνος Ποπόβιτς

Ο Όσιος Ιουστίνος (Ποπόβιτς) για το ενδότερο έργο της Εκκλησίας μας: «Η Εκκλησία είναι ο Θεάνθρωπος Χριστός παρατεινόμενος σε όλους τους αιώνες και σε όλη την αιωνιότητα. Είναι σε αυτόν τον κόσμο, αλλά όχι από αυτόν τον κόσμο (Ιωάννης 18:36). Σε αυτόν τον κόσμο, υπάρχει για να υψώσει τον άνθρωπο προς τον άνω κόσμο, από όπου και εκείνη προέρχεται. Είναι Καθολική, Συνοδική, θεανθρώπινη, αιώνια. Επομένως, είναι βλασφημία, αδικαιολόγητη βλασφημία, κατά του Χριστού και του Αγίου Πνεύματος, να τη θεωρούμε εθνικό θεσμό, να την περιορίζουμε σε παροδικούς, πρόσκαιρους, εθνικούς στόχους. Ο σκοπός της είναι υπερεθνικός, παγκόσμιος, πανανθρώπινος - να ενώσει όλους τους ανθρώπους με τον Χριστό, όλους, χωρίς διάκριση εθνικοτήτων, φυλών, τάξεων. Δεν υπάρχει πλέον Ιουδαίος ούτε Έλλην, δούλος ούτε ελεύθερος, άνδρας ούτε γυναίκα· είστε όλοι ένα δια μέσω του Χριστού Ιησού (Γαλάτες 3:28), επειδή είναι όλα και σε όλους ο Χριστός (Κολοσσαείς 3:11)».

 

11. Οι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος

Σήμερα η Άγια Εκκλησία δοξάζει τους μεγαλύτερους από τους αποστόλους - τον Πέτρο και τον Παύλο, που ανέβηκαν στον Ουρανό και συγκέντρωσαν μαζί τους όλους όσους αγάπησαν τον ουρανό περισσότερο από τη γη. Θα ήθελα να παραθέσω εδώ τα λόγια των εορταζομένων αγίων περί της ουράνιας πολιτείας: «Ἀγαπητοί, παρακαλῶ ὡς παροίκους καὶ παρεπιδήμους, ἀπέχεσθε τῶν σαρκικῶν ἐπιθυμιῶν, αἵτινες στρατεύονται κατὰ τῆς ψυχῆ» (Α΄ Πετρ. 2:11). «Τούτων οὖν πάντων λυομένων ποταποὺς δεῖ ὑπάρχειν ὑμᾶς ἐν ἁγίαις ἀναστροφαῖς καὶ εὐσεβείαις, προσδοκῶντας καὶ σπεύδοντας τὴν παρουσίαν τῆς τοῦ Θεοῦ ἡμέρας, δι᾿ ἣν οὐρανοὶ πυρούμενοι λυθήσονται καὶ στοιχεῖα καυσούμενα τήκεται! καινοὺς δὲ οὐρανοὺς καὶ γῆν καινὴν κατὰ τὸ ἐπάγγελμα αὐτοῦ προσδοκῶμεν, ἐν οἷς δικαιοσύνη κατοικεῖ». (Β΄ Πετρ. 3:11-13). «τὰ ἄνω φρονεῖτε, μὴ τὰ ἐπὶ τῆς γῆς. ἀπεθάνετε γάρ, καὶ ἡ ζωὴ ὑμῶν κέκρυπται σὺν τῷ Χριστῷ ἐν τῷ Θεῷ·». (Κολοσ. 3:2-3).  Ελπίζω ότι όλοι οι φίλοι μου θα είναι αληθινοί ουρανοπολίτες που θα ανέβουν στην Ουράνια Πατρίδα, λησμονώντας τις επίγειες θλίψεις, με τις προσευχές των αγίων αποστόλων.




(συνεχίζεται)





 


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top