Ivan Aleksandrovich Ilyin (Φωτογραφία: Wikipedia)
 

Σκέψεις για τις ιδέες του I. A. Ilyin

Κάθε φορά που συζητώ με τον Α. Λιούλκα, έρχεται στο προσκήνιο η φήμη του Ι.Α. Ιλίν ως "μεγάλου ορθόδοξου φιλοσόφου". Ήδη από καιρό, θεωρούσα πως η "μεγαλοσύνη" του υπερβάλλεται (ειδικά μετά την ανάγνωση του έργου του "Περί Αντιθέσεως Κακού με την Βία". Ο φιλοσοφικός σεβασμός μου προς τον Ιλίν εκμηδενίστηκε οριστικά μετά την επαναλαμβανόμενη ανάγνωση του έργου: "Περί της μελλοντικής Ρωσίας". Το κείμενο αυτό, είτε πρόκειται για λογοτεχνικό έργο μέτριας ποιότητας, είτε για καθαρή εθνικιστική προπαγάνδα, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ορθόδοξη χριστιανική ιδεολογία.
Πώς είναι δυνατόν να προσευχηθούμε στην Ρωσία; Μήπως η Ρωσία είναι ο Θεός; Πώς μπορούμε να πιστεύουμε στην Ρωσία; Είναι άραγε αιώνια; Πώς μπορούμε να αποδώσουμε στην Ρωσία θεϊκά χαρακτηριστικά; Πώς μπορούμε να θεωρήσουμε πως η Ρωσία μας χάρισε τα δάση, τα βουνά, τον χρυσό και την γη; Δεν ανήκει άραγε όλη η δημιουργία στον Δημιουργό, ο οποίος μοιράζει τα πάντα σύμφωνα με την βούλησή Του;
Και πάλι, έρχεται στο προσκήνιο το ερώτημα: Ποιοι είμαστε; Ορθόδοξοι χριστιανοί, κληρονόμοι της Βίβλου, ή ειδωλολάτρες που κρύβονται πίσω από το Ορθόδοξο δόγμα; Τι έχει μεγαλύτερη αξία για εμάς: Ο Θεός και η Αποκάλυψή Του, ή οι ανοησίες ενός άλογου και ειδωλολατρικού εθνικισμού; Η απάντηση εναπόκειται σε εμάς.


 (συνεχίζεται)

 

Next
This is the most recent post.
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top